Η ίδια η ΝΔ ως κυβέρνηση εκτίμησε επίσημα σε 3,5 εκατ. αυτούς με ελληνικό διαβατήριο στο εξωτερικό, αντί των 350.000 που διαρρέει σήμερα, ενώ και τα περί «απομόνωσης» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι βουλευτές της κ. Γεννηματά δεν φαίνονται τόσο... πρόθυμοι για νέα συναλλαγή με τη Δεξιά και η πρόταση του ΚΚΕ δεν καλύπτεται από την σε εξέλιξη συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Το ζήτημα της ψήφου των απόδημων «είναι πραγματικά θέμα Δημοκρατίας, ανταπόκριση στην συνταγματική επιταγή», για την οποία «τα κόμματα που ήταν κυρίαρχα επί 40 χρόνια από την Μεταπολίτευση ουσιαστικά δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ» μέχρι που ήρθε «ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο κόμμα που διατύπωσε και αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στην συνταγματική αναθεώρηση για να εξειδικευτεί η υφιστάμενη διάταξη», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Πρόκειται για μία πρόταση που «δεν ικανοποιεί μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, της άμεσης αντιπροσώπευσης αυτών των ανθρώπων … συνίσταται στην δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους, σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, με τρόπο ώστε και να μπορούν να εκφράζουν τις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις και να μην μεταβάλλεται ουσιωδώς η βούληση του εκλογικού σώματος των μόνιμων κατοίκων της Ελλάδας».
Η αρχική επιδίωξη της ΝΔ να έχει δυνατότητα επιστολικής ψήφου όποιος έχει ή μπορεί να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, κατά τον κ. Κατρούγκαλο στηρίζεται «σε fake news που ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνουν, ότι μόνο 300.000-350.000 θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν την επιστολική ψήφο. Ο αριθμός αυτός είναι πραγματικά εξωπραγματικός», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Κανείς δεν έχει ακριβή στοιχεία για το πόσοι είναι οι Έλληνες εκτός Ελλάδας, αλλά πάνω από 350.000 πρέπει να είναι μόνο αυτοί που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης … Η ίδια η ΝΔ ως κυβέρνηση … στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου … είχε επικαλεστεί υπερδεκαπλάσιο αριθμό … ότι αυτοί που υπολογίζεται ότι έχουν ελληνικό διαβατήριο, άρα μπορούν να ψηφίζουν στο εξωτερικό, είναι της τάξης των 3.500.000».
Η ΝΔ, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «προσπαθεί να κατασκευάσει ένα επιχείρημα, χρησιμοποιώντας εσφαλμένα στοιχεία. Αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι λογικό να έχουμε ένα ακόμη εκλογικό σώμα, σχεδόν ανάλογο με το δικό μας, χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται η ψήφος».
Η αλλοίωση στην εκπροσώπηση της βούλησης των πολιτών στη Βουλή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, εάν όπως επιδιώκουν ανατραπεί η απλή αναλογική και επανέλθει το «μπόνους» βουλευτών στο πρώτο κόμμα, «ένα σύστημα που μπορεί να δίνει 50 έδρες παραπάνω για μία παραπάνω ψήφο από τον δεύτερο …
Μπορεί έτσι άλλο κόμμα να ψηφίσουν ως πρώτο οι κάτοικοι της Ελλάδας και άλλο να καταλήξει πρώτο».
Διεθνώς, δεν υπάρχει χώρα με σημαντική Διασπορά που να εξομοιώνει πλήρως την ψήφο των αποδήμων της με αυτή των μόνιμων κατοίκων, επανέλαβε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ κάποιες με πολύ μεγάλη μετανάστευση δεν την επιτρέπουν καθόλου, όχι μόνο σε ομογενείς αλλά και σε πολίτες τους, όπως «Ιρλανδία και Ισραήλ που δεν επιτρέπουν να ψηφίσουν στις εκλογές μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, ακόμη και εάν έχουν έρθει στη χώρα την ημέρα των εκλογών».
«Εμείς δεν θέλουμε ακραίες λύσεις, θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Το δικό μας μοντέλο, όπως σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, είναι να εκλέγουν δικούς τους βουλευτές, το άλλο είναι χωρών όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Δανία, που βάζουν όριο απουσίας στο εξωτερικό, που αν το ξεπεράσεις παύεις να έχεις το δικαίωμα».
«Το άλλο fake news», συνέχισε, «είναι τα περί απομόνωσης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυσης της πρότασης της ΝΔ … η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη, κανείς δεν έχει υποστηρίξει τα περί επιστολικής ψήφου της ΝΔ σαν κανονική ψήφος αντίστοιχη αυτής στο εσωτερικό.
Ακόμη και το ΚΙΝΑΛΛ … ουσιαστικά προτείνει σύστημα κλειστής εκπροσώπησης ανάλογο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ … ούτε η πρόταση του ΚΚΕ μοιάζει με την πρόταση της ΝΔ για πλήρη εξομοίωση ψήφου … καθώς το ΚΚΕ βάζει φίλτρα …
Το πρόβλημα με την πρόταση του ΚΚΕ είναι ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, καθώς δεν καλύπτεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης αναθεώρησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλαγή Συντάγματος, αλλά προς την κατεύθυνση κλειστού συστήματος, όχι αυτού που προτείνει το ΚΚΕ».
Για την πιθανότητα «παζαριών» μεταξύ της ΝΔ και κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο, ώστε να επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία και το νέο σύστημα να ισχύσει άμεσα, από τις επόμενες εκλογές, με εργαλείο και την επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι αυτό «θα είναι πράγματι παζάρι, όχι πολιτική διαδικασία.
Και οτιδήποτε στην πολιτική γίνεται με όρους δούναι και λαβείν αντί για όρους πολιτικής, είναι κάτι που πρέπει να καταδικάζουμε».
«Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ φαίνεται να γοητεύεται από μία τέτοια προοπτική, να προτείνει ΠτΔ από τον δικό τους χώρο που να γίνει αποδεκτός από την ΝΔ, με αντάλλαγμα να προχωρήσει σε αποδοχή των θέσεων της Δεξιάς και στο μείζον θέμα της ψήφου των απόδημων, αλλά και άλλα της αναθεώρησης», συνέχισε ο ίδιος, αλλά υπογράμμισε ότι «από τις δηλώσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛΛ στη Βουλή, δεν είναι καθόλου εύκολο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ να “περάσει” μία τόσο ξεκάθαρη συναλλαγή με την ΝΔ … μία στρατηγική επιλογή επαναπρόσδεσης στο άρμα της Δεξιάς.
Η κ. Γεννηματά θα έπρεπε να ξέρει τι συμβαίνει στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που ταυτίζονται απολύτως με την νεοφιλελεύθερη λογική της συντηρητικής παράταξης … εξαερώνονται, αυτό σημαίνει “ΠΑΣΟΚοποίηση”, στο κόμμα της είχαν το πρώτο δείγμα…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου