Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Ζημιά εκατομμυρίων την εποχή Λοβέρδου








Είναι η Novartis σκάνδαλο ή πολιτική σκευωρία; Εδώ και πάρα πολύ καιρό από τα κυβερνητικά χείλη (αντιπολιτευτικά πριν από τις εκλογές), αλλά και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο έχει υιοθετηθεί ο δεύτερος χαρακτηρισμός: 
Το σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία. 
Βέβαια, πριν από λίγους μήνες, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά από την Ελλη Στάη (4 Απριλίου 2019 στο δελτίο ειδήσεων του Open), θεωρούσε πως η υπόθεση είναι ταυτόχρονα σκευωρία και σκάνδαλο.
Η επίμαχη φράση του ήταν η εξής: 
«Είναι σκευωρία. Είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis ή ότι δεν σημαίνει a priori, να το τονίσω αυτό, ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι». Σήμερα, 5 μήνες μετά, φαίνεται πως πλέον η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη να «πατάει σε δύο βάρκες», σύμφωνα με τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη. Εχουν αποφανθεί στην κυβέρνηση πως πρόκειται καθαρά για σκευωρία.
Τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς η «Εφ.Συν.» για το σκάνδαλο επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, του οποίου ο φάκελος έχει επίσης διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, όπως ορίζει ο νόμος. 
Τα στοιχεία της δικογραφίας που αφορούν τον κ. Λοβέρδο οδήγησαν τη Δικαιοσύνη στο να ζητήσει εκ νέου την άρση της ασυλίας του, καθώς από την έρευνά της προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις εις βάρος του για την τέλεση του κακουργήματος της παθητικής δωροληψίας πολιτικού προσώπου και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση.
 Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να προκύπτει από πουθενά το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για τον πρώην υπουργό.

Τα 4 φάρμακα

Οι ενέργειες στις οποίες φέρεται να προέβη ο πρώην υπουργός προκειμένου να ευνοήσει -λόγω της θέσης του- τη Novartis αφορούσαν την ειδική τιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων της εταιρείας, όπως το Tasigna 200 mg, το Tasigna 150 mg, το Gilenya 0,5 mg και το Lucentis των 10 mg. 
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ακριβά φάρμακα, αξίας από κάποιες εκατοντάδες έως κάποιες χιλιάδες ευρώ έκαστο, τα οποία -λόγω της αυξημένης τιμολόγησής τους- χρέωσαν με εκατομμύρια ευρώ τον δημόσιο κορβανά. 
Ειδικότερα:
  • Το φάρμακο Tasigna 200 mg εισήχθη τον Μάιο του 2011 στο δελτίο τιμών φαρμάκων με χονδρική τιμή 4.210 ευρώ και τρεις μήνες μετά, στο επόμενο δελτίο, η τιμή του ήταν 4.092 ευρώ.
  •  Ωστόσο και σύμφωνα με τη νομοθεσία που προέβλεπε ότι η τιμή ενός νέου φαρμάκου στην Ελλάδα προκύπτει από τον μέσο όρο των τιμών των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών, η χονδρική τιμή του δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 3.362,38 ευρώ. Με απλά λόγια, η αρχική τιμολόγησή του ήταν περίπου 1.000 ευρώ πάνω από την κανονική!
  • Το φάρμακο Tasigna 150 mg έλαβε χονδρική τιμή 3.753,68 ευρώ. Η κανονική του τιμή -σύμφωνα πάντα με τον μέσο όρο των 3 φτηνότερων χωρών- έπρεπε να είναι στα 2.659,05 ευρώ. 
  • Κι εδώ παρατηρείται μια υπερτιμολόγηση της τάξης των 1.000 ευρώ, ωστόσο δεν είναι το μόνο στοιχείο για το οποίο θα ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός. Κι αυτό επειδή το εν λόγω σκεύασμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, ως συμπληρωματικό στο δελτίο φαρμάκων που είχε εκδοθεί, χωρίς να συνοδεύεται από τη σχετική υπουργική απόφαση.
  •  Η τιμολόγησή του έγινε δε αυθαίρετα, καθώς στα πρακτικά της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκου δεν γίνεται καμία αναφορά για την τιμολόγησή του. 
  • Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ζημιά του Δημοσίου, καθώς το φάρμακο αυτό είχε πωλήσεις της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία (για το έτος 2012) και 220.000 ευρώ σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, έκανε δηλαδή τζίρο, σε μια χρονιά, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Συμπληρωματικά εισήχθη στην αγορά και το φάρμακο Gilenya 0,5 mg με χονδρική τιμή 1.930 ευρώ και νοσοκομειακή τιμή 1.679,10. 
  • Η κανονική τιμή του θα έπρεπε να είναι στα 1.854,26 ευρώ. Οταν λίγο καιρό αργότερα ανατιμολογήθηκε, η τιμή του έπεσε κατά... 10 ευρώ, στα 1.920 έκαστο, την ώρα που, σύμφωνα με τις νέες τιμές του ίδιου σκευάσματος στην Ευρώπη και με βάση τον μέσο όρο των τριών φτηνότερων, θα έπρεπε να είναι στα 1.785,35 ευρώ. Η τιμή του δηλαδή ήταν υπερτιμολογημένη κατά 135 ευρώ. Θ
  • α μπορούσε να πει κανείς ότι σε σχέση με τα προηγούμενα (που η υπερτιμολόγηση έφτανε τα 1.000 ευρώ) ήταν μικρό το κακό. 
  • Αν δει, όμως, κάποιος, τις πωλήσεις του φαρμάκου στην Ελλάδα σε μια διετία, θα αντιληφθεί για ποιο λόγο η υπερτιμολόγηση ήταν μικρή. 
  • Το φάρμακο είχε τζίρο στην Ελλάδα (σε νοσοκομεία, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες) που άγγιξε τα 28 εκατ. ευρώ!
  • Μεγάλο τζίρο έκανε και το Lucentis 10 mg. 
  • Συνολικά για τα έτη 2011 - 2012 έκανε τζίρο της τάξης των 44 εκατ. ευρώ (σε νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες). Η χονδρική του τιμή ορίστηκε στα 914,66 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον μέσο όρο των 3 ευρωπαϊκών χωρών, η τιμή θα έπρεπε να έχει οριστεί στα 887,30 ευρώ. 
  • Εδώ υπήρξε μια υπερτιμολόγηση των 27 ευρώ περίπου ανά σκεύασμα. 
  • Εδώ όμως υπάρχει κι άλλο ένα στοιχείο για το οποίο φέρεται να φέρει ευθύνη ο υπουργός.
  •  Την επόμενη χρονιά κυκλοφορίας του Lucentis, άλλη φαρμακευτική εταιρεία κυκλοφόρησε παρόμοιο φάρμακο, το Avastin, το οποίο ήταν φθηνότερο. 
  • Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου είχε ζητήσει να εγκριθεί η χρήση του, ωστόσο η πρότασή του απορρίφθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου