Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Δικαιολογίες με κοντά ποδάρια



https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/207282_dikaiologies-me-konta-podaria

Ακόμα και αν είναι απολύτως αληθείς, οι εξηγήσεις που έδωσε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας για τα tweets που του αποδίδονται -άλλα ρατσιστικά, άλλα σεξιστικά, άλλα ακροδεξιά-, επικαλούμενος πως ο λογαριασμός του είχε χακαριστεί, δεν καλύπτουν το σύνολο των αναρτήσεων και τον αφήνουν έκθετο για κάποιες από τις χειρότερες.
Τις δικές του εξηγήσεις -μέσω facebook και όχι twitter αυτή τη φορά- έδωσε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, χθες, για σειρά παλαιότερων tweets που φέρουν το όνομά του και τα οποία προκάλεσαν πληθώρα αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανάρτηση που έκανε χθες ανέφερε: 
«Εκ χαρακτήρος δεν συνηθίζω να απαντώ στη δημοσιογραφική κριτική -ακόμη και στην κακόπιστη- αλλά καθώς είδα ότι αναπαράγονται fake news για μένα ακόμη και από πολιτικούς, οφείλω κάποιες αυτονόητες διευκρινίσεις τις οποίες όσοι μου κάνουν την τιμή να με ακολουθούν τις γνωρίζουν.
Η... αιτιολόγηση του αίσχους στο προσωπικό του μπλογκ
»Ο λογαριασμός μου @kzoulas στο twitter χακαρίστηκε προ μηνών και δεν είχα πρόσβαση σε αυτόν για αρκετές εβδομάδες, κάτι που είχα γράψει και όταν τον ανέκτησα. Στη συνέχεια και ενώ δεν είχα καμία δραστηριότητα στο twitter, ο λογαριασμός αυτός έγινε suspended προφανώς γιατί ο χάκερ στο διάστημα που δεν τον ήλεγχα, τον χρησιμοποίησε με παράνομο τρόπο που δεν γνωρίζω. Αυτό συνέβη ΠΡΙΝ από τις ευρωεκλογές και επομένως είναι fake news ότι δήθεν τον κατέβασα χθες μόνος μου, μετά την πολύ τιμητική για μένα πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβω τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ.
»Οσον αφορά ένα χυδαίο και ρατσιστικό τουίτ περί “Αφρικής και μαύρων” που μου αποδίδεται (και το είδα ξανά και εδώ στο fb), έχει κατασκευαστεί πριν από χρόνια από ένα parody account, το είχα διαψεύσει και τότε, και ειλικρινά ντρέπομαι για λογαριασμό όσων το αναπαράγουν σήμερα ως τάχα δικό μου ποστ.
»Κατά τα λοιπά όλοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας και προφανώς γνωρίζω ότι στο εξής θα είμαι ένας εύκολος στόχος κριτικής. Πόσο μάλλον όταν δέχθηκα τη μεγάλη πρόκληση να συμβάλω στην προσπάθεια ανάκτησης της αμεροληψίας της ΕΡΤ. (Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω όσους μου ασκούν προκαταβολικά κριτική, ενώ πρωταγωνίστησαν στην παρακμή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης...)».
Σε τι δεν απάντησε

Ο κ. Ζούλας στην ανάρτησή του αναφέρεται σε χακάρισμα που έγινε «προ μηνών». Αυτή λοιπόν η φράση του δεν επαρκεί για να εξηγήσει τα «εύγε Ηλία» που απηύθυνε στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, σε tweet με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2017. Εκτός αν ο λογαριασμός του ήταν χακαρισμένος και τότε, ωστόσο ο κ. Ζούλας δεν το είχε καταγγείλει.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Αυγούστου, δημοσιεύει στην «Καθημερινή» ένα άρθρο του που αφορούσε το δεύτερο μέρος της ταινίας Mamma Mia. Σε μια αποστροφή του άρθρου του και όντας «αγανακτισμένος» από το γεγονός ότι τα γυρίσματα της ταινίας δεν έγιναν στην Ελλάδα αλλά στην Κροατία, έγραφε: «Αν βγαίνοντας από το σινεμά πετύχαινα τη Λυδία Κονιόρδου, νομίζω ότι θα την άρπαζα από την κοτσίδα...». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή ήταν μια «ατυχής φράση» 17 λέξεων από ένα μεγάλο άρθρο.
Αυτή ακριβώς τη φράση επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να προβάλει το άρθρο του στο twitter. Προφανώς κι εδώ δεν τίθεται ζήτημα χακαρίσματος αλλά μάλλον μιας δημοσιογραφικής επιπολαιότητας με στόχο να «προκληθούν» οι αναγνώστες και να διαβάσουν το κείμενο. Σε κάθε περίπτωση, το να γράφεις ότι θα τραβήξεις από τα... μαλλιά έναν εν ενεργεία υπουργό δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Από εκείνο το άρθρο, βέβαια, απουσίαζε η επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Τουρισμού που ανέφερε ότι οι παραγωγοί της ταινίας ουδέποτε κατέθεσαν επίσημο αίτημα για γυρίσματα της ταινίας στην Ελλάδα. Εστω για τη δεοντολογία.
Εντύπωση πάντως είχε προκαλέσει και η εξήγηση που είχε δώσει το 2013 για ένα tweet που είχε κάνει με αφορμή τη σύλληψη των Νίκου Ρωμανού, Δημήτρη Μπουρζούκου και Γιάννη Μιχαηλίδη κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας των τριών νεαρών στον Βελβεντό Κοζάνης. «Για σας τους “αντάρτες” που πιστεύετε ότι δεν χρήζουν 10 σφαλιάρων αυτοί που ληστεύουν με καλάσνικοφ τα λεφτά σας έχω έναν καλό ψυχίατρο...», ήταν το tweet που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ζούλας, μία εβδομάδα μετά το αρχικό tweet, επανήλθε με μακροσκελές κείμενο στο προσωπικό του blog, όπου επιχείρησε να εξηγήσει το σκεπτικό του tweet του. Μάλιστα είναι και το μοναδικό κείμενο που φαίνεται ότι έγραψε στο εν λόγω ιστολόγιο, καθώς δεν υπάρχουν άλλες αναρτήσεις. Εκεί λοιπόν σημείωνε:
«...Και ήταν μια εντελώς αυθόρμητη αντίδρασή μου (σ.σ. να γράψει το tweet) το απόγευμα του Σαββάτου, όταν είδα στα τηλεοπτικά πλάνα τους συλληφθέντες 20άρηδες να φωνάζουν “ζήτω η αναρχία”, να απειλούν πολιτικούς, δικαστικούς και δημοσιογράφους ότι “δεν θα πρέπει να κοιμούνται στο εξής ήσυχοι” και να αρνούνται ακόμη και να μιλήσουν στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας την “εξουσία της ανακρίτριας”... Και κάπως έτσι προέκυψε και το δεύτερο αυθόρμητο και οργισμένο τουίτ μου, το οποίο εκτιμώ ότι εξέφραζε εκείνη τη στιγμή αυτό που σκέφτονταν οι περισσότεροι νοήμονες Ελληνες. Δηλαδή ότι κι αν έφαγαν και μερικά χαστούκια, ενόσω αντιστέκονταν να παραδοθούν, δεν χάλασε κι ο κόσμος...».
Εν τω μεταξύ είχε προηγηθεί ήδη η καταγγελία ότι ο ξυλοδαρμός των νεαρών είχε γίνει μετά τη σύλληψή τους, πράγμα που έκανε τον κ. Ζούλα να... αναθεωρήσει και να υποστηρίξει ότι δεν είναι... υπέρμαχος της κρατικής βίας. Εγραφε λοιπόν: «Επιστρέφω όμως στο ανεκδιήγητο “πείραγμα” των φωτογραφιών γιατί αυτό ενισχύει την υπόνοια ότι οι τέσσερις κακοποιήθηκαν αναιτιολόγητα. Η “εξήγηση” που έδωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός -είπε ότι η φωτοπαρέμβαση έγινε για να είναι “αναγνωρίσιμοι”- όχι μόνον είναι φαιδρή αλλά και καθιστά αναγκαίο η υπόθεση να διαλευκανθεί αμέσως».
 Ηταν μάλλον η στιγμή που είχε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει για έναν δημοσιογράφο να «δικαιολογεί» δημόσια 10 σφαλιάρες αστυνομικών σε συλληφθέντες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου