Afroditi Gogoglou
Πριν δω πόσο καλοντυμένη ήταν η Μαρέβα με ριγέ παντελόνι στα Ηλύσια Πεδία.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πρώτη κυρία είναι η σύζυγος του Προέδρου- στην Ελλάδα η κυρία Παυλοπούλου.
Σε πολλές χώρες η Πρώτη Κυρία (ή η σύζυγος του αρχηγού του κράτους, για να βάλω στη συζήτηση και την Κέιτ Μίντλετον που παίζει δυνατά στο παιχνίδι με τις εμφανίσεις) έχει θεσμικό ρόλο, άρα λοιπόν συγκεκριμένο ρόλο και υποχρεώσεις και, πολλές φορές (βλ. Πρώτη Κυρία ΗΠΑ), ξεχωριστό μπάτζετ το οποίο πληρώνει από την τσέπη του ο φορολογούμενος.
Ως εκ τούτου, το τί κάνει αλλά και το τί φοράει η Πρώτη Κυρία είναι κάτι που αφορά τους πολίτες της εκάστοτε χώρας αφού δουλειά της είναι να τους εκπροσωπεί αξιοπρεπώς, και γι' αυτό, μάλιστα, πληρώνεται.
Στην Ελλάδα η πρώτη κυρία δεν είναι θεσμικός ρόλος, η σύζυγος του προέδρου της χώρας μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει τη ζωή της κανονικότατα, κάνοντας όσα έκανε και πριν την εκλογή του συζύγου της.
Το ντύσιμο δεν είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα, είναι ένας από τους τρόπους που ο καθένας μας επιλέγει να παρουσιάσει τον εαυτό του. Αν αποδεχτούμε τη σημειολογία πίσω από αυτό, καταλαβαίνουμε ότι έχει την σημασία του.
Καλοντυμένος άνθρωπος δεν είναι αυτός που ξέρει να συνδυάσει καλά ένα πουκάμισο με ένα παντελόνι - αυτός είναι ο στυλίστας και από αυτούς κυκλοφορούν πολλοί και πάρα πολύ κακοί εκεί έξω. Καλοντυμένος είναι όποιος μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται την εκάστοτε χρονική στιγμή και να παρουσιάσει σε αυτές τον εαυτό του, περνώντας το μήνυμα που αρμόζει.
Πρώτη διδάξασα, η Μισέλ Ομπάμα, η οποία στις εμφανίσεις της στήριζε πάντα καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους σχεδιαστές της χώρας της, ενώ στις επισκέψεις της σε άλλα κράτη φρόντιζε πάντα, με κάποιο τρόπο να "κλείνει το μάτι" στην εγχώρια βιομηχανία της μόδας.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο περιοδείας για την κυκλοφορία του βιβλίου της, η πρώην Πρώτη Κυρία εμφανίστηκε με ένα ζευγάρι thigh high μπότες από γκλίτερ, του οίκου Balenciaga, η τιμή των οποίων ήταν περίπου 4000 ευρώ, λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια για την bold επιλογή της.
"Τώρα που δεν είμαι Πρώτη Κυρία μπορώ να κάνω ό, τι θέλω" ήταν το σχόλιο της ίδιας σχετικά και όλοι της έβγαλαν το καπέλο.
Θα αντιδρούσε ο κόσμος έτσι αν τις ίδιες μπότες, μαζί με το σέξι, κίτρινο φόρεμά της, τις φόραγε σε κάποια επίσημη εμφάνιση ως σύζυγος αρχηγού κράτους; Πιθανότατα (εγώ λέω σίγουρα) όχι.
Οι μπότες καθαυτές ήταν εκκεντρικές - σε κάποιους άρεσαν, σε άλλους όχι- σημασία, όμως, έχει ότι το τάιμινγκ και η περίσταση ήταν απολύτως κατάλληλα για να αναδείξει την πιο avant garde πλευρά του στυλ της. Αντίστοιχα, το Zara jacket της Μελάνια Τραμπ με την επιγραφή "I REALLY DON'T CARE, DO U", δεν ήταν κακό καθεαυτό (ένα μιλιτέρ τζάκετ από τα Zara ήτανε), υπήρξε, όμως, τραγική επιλογή για επίσκεψη σε χώρο φιλοξενίας προσφυγόπουλων.
Γιατί;
Γιατί το μήνυμα που έδινε ήταν πολύ λάθος. Στα εγχώρια, πολύ κακή επιλογή υπήρξε και το lingerie dress της Μπέττυς Μπαζιάνα (που δεν ήταν πρώτη κυρία αλλά αφού μπήκαμε στο χορό ας χορέψουμε), όχι γιατί ήταν ένα κακό φόρεμα - θα το φορούσα με χαρά σε μια χειμωνιάτικη έξοδο με πλεκτή ζακέτα και τις DocMartens μου-, αλλά γιατί εκανε την σύζυγο του πρωθυπουργού της χώρας να δείχνει παντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Καλό είναι, άντρες ή γυναίκες, όταν συνοδεύουμε κάποιον σε επίσημη εμφάνιση, αν δεν είμαστε διακριτικοί, να είμαστε μετριασμένοι. Η μοντερνιά, αφού μάς αρέσει, να είναι τόσο, όσο- εκτός άμα συνοδεύουμε κάποιον στο κόκκινο χαλί (όπου η ίδια η περίσταση είναι, τελικά το τι φοράμε), οπότε αν γουστάρουμε we go big, or we go home.
Η Μαρέβα Μητσοτάκη, λοιπόν, είναι η επιχειρηματίας πίσω από τα Zeus and Dione, ένα όντως πολύ επιτυχημένο brand. Δεν έχει τόσο σημασία αν και κατά πόσο είναι ωραία τα ρούχα του (προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν τουλάχιστον αλλά 3 grecian chic labels πιο καλόγουστα, καθόλου βουκολικά και κατά τι οικονομικότερα), σημασία έχει ότι με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της η σύζυγος του πρωθυπουργού κάνει ξεδιάντροπο self promotion (αφού, όχι μόνο φοράει σχεδόν αποκλειστικά αυτά που πουλάει - είτε διακοπάρει στην Κάρπαθο, είτε συναντάει τον Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας-, αλλά φροντίζει και να το επικοινωνεί παντού και με κάθε ευκαιρία). Αν, βέβαια ήταν όντως Πρώτη Κυρία της χώρας και αν όντως το Σύνταγμα τής έδινε θεσμικό ρόλο και μπάτζετ θα ήταν έως και αντιδεοντολογικό (κάπως σαν την ιστορία με το πόθεν έσχες της, εδώ που τα λέμε), στη χώρα που ζούμε, όμως, και στις επικρατούσες συνθήκες, είναι απλώς δομικά κακόγουστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου