Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Μια μελέτη για τις τύχες των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής - συχνά για έναν τενεκε λάδι.













Μια μελέτη για τις τύχες των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής - συχνά για έναν τενεκε λάδι.

Χιλιαδες σπίτια, εργοστάσια, καταστήματα και χωράφια άλλαξαν χέρια για ένα κομμάτι ψωμί - στην κυριολεξία. Όλοι μας έχουμε ακούσει τέτοιες ιστορίες από τους παππούδες και τους γονείς μας, αλλά είναι αλλιώς να βλέπει κανείς αυτήν την ελεεινή υπόθεση τεκμηριωμένη και συμπύκνωμενη σε ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο - σε επιμέλεια μάλιστα του παλιού, καλού συναδέλφου Athanasios Karabatsos(έναν από τους ελάχιστους ανθρώπους στον οποίο εμπιστευόμουν τα κείμενα μου).

Ο Σάμιος σε βάζει σιγα-σιγά στα οικονομικά της Κατοχής, αναδεικνύει όλη την εξαθλίωση στην οποία είχαν οδηγήσει τη χώρα οι Ναζί, φασίστες και αναθεωρητες κατακτητές της, αφιερώνει πολύ χώρο στην άρπα-κόλλα οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε πάσης φύσεως παράγοντες και παραγοντίσκους με τους Γερμανούς και, μάλιστα, βγάζει στη φόρα και ονόματα - χωρις φόβο, αλλά με περισσό πάθος.

Η κορύφωση του βιβλίου διαρκεί σχεδόν στο ήμισυ της έκτασής του: Ο συγγραφέας ξεκοκκαλίζει τις αγοραπωλησιες ακινήτων στην κατοχή, αναλύοντας σε βάθος και με ισχυρά τεκμήρια. Μια ιστορία που την διαβάζεις και ντρέπεσαι για αυτήν τη χώρα, διότι, όπως μπορεί να φαντάζεστε, και οι αγοράσαντες τα ακίνητα της Κατοχής έναντι πινακιου φακής την έβγαλαν καθαρή!

Πάρα τις υποσχέσεις όλων των κομμάτων, παρά τις διακηρύξεις των συμμάχων - ήδη από το 1943-, παρά την πανθομολογούμενη αδικία που είχαν υποστεί, οι μεθοδεύσεις, ένα αναδυόμενο μπλοκ συμφερόντων που έπαιρνε αφεση κατοχικών αμαρτιών - ακόμη και πολιτικοί - αλλά και ορισμένα επιφανή ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, οδήγησαν τους αγοραστές στο να βγουν καθαροί από αυτήν την ιστορία, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου