Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Από το Μνημόνιο στο αντι-Μνημόνιο











Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η Ελλάδα άφησε πίσω της τα Μνημόνια


Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, τρεις κυβερνήσεις και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική καταστροφή, πρωτόγνωρη για ευρωπαϊκή χώρα, μέχρι να αναλάβει μια κυβέρνηση που είχε σχέδιο να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την αποφασιστικότητα να το πετύχει με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνία.. Κόντρα σε θεούς και δαίμονες.
Πέρυσι τον Αύγουστο, την ίδια ώρα που ο Τσίπρας φορούσε την επινίκια γραβάτα, η τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. μίλαγε για τέταρτο Μνημόνιο και οικονομία σε κατάρρευση. Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει έτοιμη να επαναφέρει το Μνημόνιο από το παράθυρο προωθώντας τις ίδιες πολιτικές που σε συνεννόηση με τους δανειστές εφάρμοσε κατά την καταστροφική για τη χώρα περίοδο Σαμαρά.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά, όπως είχε υποσχεθεί, άρχισε την αμέσως επόμενη ημέρα την προσπάθεια άρσης της μνημονιακής συνθήκης, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό, επαναφέροντας εργασιακά δικαιώματα και προχωρώντας σε μια λελογισμένη αλλά σαφώς επεκτατική οικονομική πολιτική.
Παρά τις προειδοποιήσεις των νεοφιλελεύθερων ότι η μεταμνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έβλαπτε την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τη στάση των αγορών, συνέβη το ακριβώς αντίθετο.
Η μετάβαση από το Μνημόνιο στο αντι-Μνημόνιο ήταν επιτυχής.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εφάρμοσαν οικονομικές πολιτικές αντίθετες με τα ιερά και τα όσια της οικονομικής ορθοδοξίας και όχι μόνον επέτυχαν, αλλά η ανάγκη για πολιτικές κατά της λιτότητας γίνεται σταδιακά αντιληπτή και από τους ίδιους τους εμπνευστές της λιτότητας. Εκτός φυσικά από τους ιδεοληπτικούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Διώξαμε το Μνημόνιο από την πόρτα. Να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει από το παράθυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου