Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

«Εγώ τον έκανα πρόεδρο και πρωθυπουργό...»-«Σαμαρικό» μήνυμα σε Μητσοτάκη για πτώση της κυβέρνησης όπως το '93







Είναι κοινό μυστικό πως οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά δεν διανύουν την καλύτερή τους περίοδο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι χολωμένος με τις πληροφορίες που φέρουν τον νυν να τον έχει αποκλείσει από κάθε - ρεαλιστικό - σενάριο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δυσαρεστήθηκε έντονα απο τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες αποκλείστηκε και από τη θέση του επιτρόπου, ενώ δεν συγχωρεί εύκολα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, πλην του Άδωνι Γεωργιάδη, δεν συμπεριέλαβε άλλα στελέχη της «σαμαρικής» πτέρυγας στις κορυφαίες επιλογές του για την στελέχωση της κυβέρνησης.

Και, παρά τη δημόσια αναγκαστική σιωπή του, στις κατ ιδίαν πολιτικές επαφές του ο Αντώνης Σαναρας δεν είναι καθόλου φειδωλός σε σχόλια και κριτική για την κυβερνητική γραμμή του πρώτου διμήνου μετά τις εκλογές. 

Όπως λένε συνομιλητές του, χρεώνει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη «ενδοτισμό» και «κωλοτούμπα» στο μακεδονικό, «απενοχοποίηση» των πεπραγμένων Τσίπρα στην Ευρώπη, «υπερβολικά ήπια στάση» σε ό,τι αφορά την «απόδοση ευθυνών» για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και, κυρίως, εγκατάλειψη του σχεδίου «τιμωρίας των ενόχων για την σκευωρία της Novartis» - μια υπόθεση την οποία ο Αντώνης Σαμαράς έχει ανάγει σε ζήτημα προσωπικής δικαίωσης και αξιώνει πολιτική εκδίκηση.

Από την κριτική και την προσωπική πικρία ωστόσο εως το σημείο να εξαπολύονται πλέον και έμμεσες προειδοποιήσεις για πτώση της κυβέρνησης η απόσταση είναι μεγάλη

Και δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με εσωκομματικές δονήσεις και πολιτικούς εφιάλτες του παρελθόντος πολύ πιο σύντομα από ό,τι θα περίμεναν ακόμη και οι πλέον προβληματισμένοι στη ΝΔ.

Το τελευταίο αυτό ανησυχητικό μήνυμα για την Πειραιώς ήρθε από φιλοσαμαρικό site, το οποίο προειδοποεί ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη με πτώση της κυβέρνησης όπως το 1993 - όταν με αφορμή την πώληση του ΟΤΕ είχε πέσει τελικά η κυβέρνηση του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
 Πρόκειται για το site antinews.gr το οποίο απηχεί παγίως τις θέσεις της σαμαρικής πλευράς και με ένα ιδιαίτερα οξύ άρθρο του κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι «υποτάχθηκε» στη Μέρκελ «με έμμεση αναφορά για ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Το άρθρο, αφού παραθέτει σειρά υπαναχωρήσεων που, όπως γράφει, έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Γερμανίδα καγκελάριο, από το Μακεδονικό και το προσφυγικό εως το ζήτημα των πλεονασμάτων, καταλήγει επισημαίνοντας: «Εντούτοις, ιδιαίτερα άνετος, εμφανίστηκε όταν εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να πουλήσει τη ΔΕΗ στους Γερμανούς

Με τη Μέρκελ να σκάει ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. 
Αυτός ήταν άραγε ο σκοπός του ταξιδιού; 

Αυτό ήταν το κάλεσμα στους Γερμανούς επιχειρηματίες; 
Έλατε να αγοράσετε τη ΔΕΗ την οποία απαξιώνουμε για να την πάρετε μπιρ παρά; 
Ποιος ξέρει... Το μέλλον θα δείξει… 
Ελπίζουμε πάντως, ο Κυριάκος να προσέξει τις κακοτοπιές και να μην επαναλάβει τα λάθη του πατέρα του με την πώληση του ΟΤΕ που οδήγησαν στην πτώση της τότε κυβέρνησης

ΥΓ. Τα γερμανικά τι τα ήθελε στο τέλος; Αρκούσαν όσα είπε στα ελληνικά...». Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως «ο Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανος για το αποτέλεσμα του ταξιδιού» στο Βερολίνο και αναφέρεται:
 «Με σοφιστείες απέφυγε να θέσει επί τάπητος τη μείωση των πλεονασμάτων, λέγοντας ότι δεν είναι ζήτημα της Μέρκελ αλλά των... θεσμών, λες και δεν ξέρουμε ποιος κυβερνάει την Ευρώπη. 

Με σοφιστείες έκανε μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα για το όνειδος των Πρεσπών, κι από εκεί που ήταν μια κακή συμφωνία αίφνης εμφάνισε... σοβαρά ελαττώματα.
 Με σοφιστείες επαλήθευσε τους φόβους μας ότι στο μεταναστευτικό θα ακολουθήσει ανάλογη πολιτική με την ανάλγητη πρώτη φορά αριστερά που κατηγορούσε προεκλογικά. 

Με σοφιστείες απέφυγε να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον Ερντογάν που είναι έτοιμος να κάνει ντου στο Καστελόριζο, επαναλαμβάνοντας τα τετριμμένα της υποτακτικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Με σοφιστείες ποίησε τη νήσσα όσον αφορά τις αποζημιώσεις, επικαλούμενος - άκουσον άκουσον - τις άσφαιρες ενέργειες του Τσίπρα, τη στιγμή που η Πολωνία στήνει στον τοίχο τη Γερμανία με αφορμή τις δικές τις διεκδικήσεις».

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το φιλοσαμαρικό antinews.gr εξαπολύει βαριά πυρά κατά Μητσοτάκη. 
Πριν από περίπου 15 ημέρες αποδομούσε πλήρως το μοντέλο της «κυβέρνησης τεχνοκρατών και αρίστων» γράφονται οτι «πρόκειται για... συριζαίους με γραβάτες» και κάνοντας λόγο για «καθεστως Μητσοτάκη», ενώ στις αρχές Αυγούστου κατσκεραύνωνε τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να θέσει την Γιάννα Αγγελοπούλου επικεφαλής της Επιτροπής για το 2021. 

Με τους τόνους, δε, και τις προειδοποιήσεις να ανεβαίνουν σταθερά σε κάθε νέα επίθεση είναι προφανές ότι η εσωκομματική συνέχεια διαγράφεται θερμή. 

Πόσο μάλλον αφού ο Αντωνης Σαμαράς δεν παραλείπει, σε όλες τις κατ ιδίαν πολιτικές συζητήσεις του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  να υπενθυμίζει ότι «εγώ τον έκανα πρόεδρο και πρωθυπουργό...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου