Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

«Πήραμε 40%, καθίστε κάτω και μην μιλάτε» Αυτή η ιδιαίτερα προβληματική νοοτροπία δεν καταγράφεται μόνο στα χαμηλότερα κλιμάκια, αλλά και στα υψηλότερα της κυβερνώσας παράταξης, και τείνει να γίνει κανόνας.



https://www.koutipandoras.gr/article/pirame-40-kathiste-kato-kai-min-milate

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο εντός της Βουλής με τους βουλευτές της Ν.Δ. να λένε: "Πήραμε 40%, καθίστε κάτω και μην μιλάτε".
Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως στη Ν.Δ. θεωρούν παγιωμένο και δικό τους αυτό το ποσοστό, το ποσοστό των συμπολιτών μας που τους ψήφισε και το κραδαίνουν σαν κάτι δικό τους. «Δεν έχουν καταλάβει, δεν ξέρουν ότι οι διαθέσεις του κόσμου αλλάζουν, ο κόσμος σκέφτεται» επισήμανε.
Αυτή η ιδιαίτερα προβληματική νοοτροπία δεν καταγράφεται μόνο στα χαμηλότερα κλιμάκια, αλλά και στα υψηλότερα της κυβερνώσας παράταξης, και τείνει να γίνει κανόνας.

Μήπως αυτό δεν έκανε και ο Άδ. Γεωργιάδης όταν του ζητήθηκε ο λόγος γιατί τοποθέτησε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του στο υπουργείο τον Γ. Θεοδωράτο, πρόσωπο που διαθέτει απολυτήριο Λυκείου αλλά λαμβάνει τον ανώτερο μισθό της ΠΕ κατηγορίας;

Παρά τις αντιδράσεις (ακόμα και οπαδών της παράταξής του), ο υπουργός Ανάπτυξης είπε λίγο - πολύ ότι δεν έχουν σημασία τα τυπικά προσόντα, αλλά ότι ο ίδιος ως υπουργός τον εμπιστεύεται και ότι ο υπουργός κρίνεται συνολικά από το αποτέλεσμά του. 

Άρα τι λέει; 
Ότι μικρή σημασία έχει αν ο κόσμος εμπιστεύεται ή καταλαβαίνει τις επιλογές του. Θες - δεν θες, αυτές είναι και το πολύ - πολύ να τις κρίνεις σε τέσσερα χρόνια.

Αν και κανείς δεν κοιμάται ούτε ξυπνάει με τον καημό «ποιος είναι ο διευθυντής του Άδ. Γεωργιάδη», η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης είναι ενδεικτική αυτής της νέας νοοτροπίας που φέρνει μαζί της η νέα κυβέρνηση. Αυτήν άλλωστε την έχει εκφράσει πρώτος ο ίδιος ο αρχηγός της κυβέρνησης...
Σε έναν από τους διαξιφισμούς τους στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι "η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή επιταγή" και πως "το ότι κερδίσατε στις εκλογές δεν σημαίνει ότι έχετε πάντα δίκιο και δεν θα ελέγχεστε".

Αφορμή αυτής της επισήμανσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό στάθηκε εν προκειμένω η απόφασή του να διορίσει διοικητή της ΕΥΠ ένα πρόσωπο που παραμένει άγνωστο αν έχει αναγνωριστεί το πτυχίο του ή ακόμα και το ποιο είναι ακριβώς το περιεχόμενο των σπουδών του. 

Δηλαδή, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις και επισημάνσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει ποτέ, σαν να μην χρειάζεται να δίνει λογαριασμό για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν σημαντικούς τομείς της διοίκησης, όπως είναι η εθνική ασφάλεια.

Μπορεί τα πρόσωπα που επιλέγει η κυβέρνηση να είναι τα πιο ικανά σε όλη την Ελλάδα (ακόμα κι αν δεν έχουν πτυχία), όμως οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να εμπιστευτούν τον λόγο ούτε του Κυρ. Μητσοτάκη ούτε του Άδ. Γεωργιάδη. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν προϋποθέσεις και κριτήρια στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. 

Ή μήπως δεν υπάρχουν πλέον με το «επιτελικό κράτος»;
Αυτό όμως που σίγουρα δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να λέει στους πολίτες: «Πήραμε 40%, καθίστε κάτω και μην μιλάτε»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου