Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Το «opengov» στον κάλαθο των... «αρίστων»






Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εξελέγη πρωθυπουργός διακηρύσσοντας ότι «αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα», δεν φαίνεται όμως να θεωρεί απαραίτητο να συνομιλήσει και να διαβουλευτεί γι αυτήν με τους ίδιους τους πολίτες της. Εκτός εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση απέφυγε να θέσει σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε, εκείνο που αφορά την επιτελική λειτουργία του κράτους.
Το opengov.gr και η Διαύγεια δημιουργήθηκαν το 2010, θεωρήθηκαν – σε διακομματικό επίπεδο –από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές καινοτομίες σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας και της κυβερνητικής λογοδοσίας στους πολίτες και απόδειξη της επιτυχίας τους ήταν η υψηλή συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση. Συνολικά η φιλοσοφία της ανοιχτής διακυβέρνησης  βασίζεται στην πολιτική αρχή της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας. Το opengov.gr εισήγαγε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την υποχρέωση ανάρτησης όλων των νομοσχεδίο σε δημόσια ανοιχτή διαβούλευση.
Εν ολίγοις, με το opengov και την Διαύγεια, ο πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε όλους τους νόμους και τις αποφάσεις που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι Ανεξάρτητες Αρχές καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Και, ταυτόχρονα, μέσα από την δημόσια διαβούλευση με το opengov.gr, μπορεί αν εκφράσει τις ενστάσεις, αντιρρήσεις και προτάσεις του σ’ αυτές τις αποφάσεις.
 Πρέπει να επισημανθεί πως δεν πρόκειται για απλή δυνατότητα, αλλά για υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες καθώς με βάση τον Νόµο 4048 (άρθρο 6) «κάθε υπουργός που καταθέτει νοµοσχέδιο στη Βουλή πρέπει να έχει φροντίσει για την προηγούµενη ενηµέρωση και συµµετοχή των πολιτών, κοινωνικών φορέων και κάθε ενδιαφερόµενου». Είναι ένας νόμος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβιάζει επιδεικτικά από την πρώτη της νομοθετική πρωτοβουλία, καταδεικνύοντας την αντίληψη που έχει ως προς την άσκηση της εξουσίας και το μοντέλο διακυβέρνησης για την «καλύτερη Ελλάδα που μας αξίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου