Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Με μια σύντομη ανακοίνωση στον ιστότοπο της ιστορικής εφημερίδας «Έθνος» ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη γνωστοποιήθηκε ότι αναστέλλεται η έκδοση του ημερήσιου φύλλου.
Πρόκειται για μια ακόμη κακή είδηση στο χώρο του τύπου, ο οποίος αφ΄ενός συρρικνώνεται διαρκώς και αφ΄ετέρου, όσος απομένει, ελέγχεται ολοένα και πιο ασφυκτικά από κάθε λογής ολιγάρχες, πολιτικά διαπλεκόμενες με την σημερινή κυβερνητική εξουσία και αποφασισμένους να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους συμφέροντα.
Η νέα ολιγαρχική μορφή οργάνωσης της ενημέρωσης στην Ελλάδα της νέας «κανονικότητας», πλήττει πλέον πολύ σοβαρά, όχι μόνο τον πλουραλισμό της ενημέρωσης αλλά θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία τη, την έννοια της δημοσιογραφίας στη χώρα και τον ρόλο των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στο τύπο. Είναι ένα σοβαρό χτύπημα στην ίδια την Δημοκρατία, η οποια δεν μπορεί να υπάρξει και να αναπνεύσει, χωρίς ελεύθερο από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ΜΜΕ.
Βέβαια η τραγική αυτή κατάσταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιχειρηματίες του τύπου σχεδόν παντού, προσδένονται στην εξουσία ή έχουν πολύ στενές σχέσεις με αυτήν, για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Μην ξεχνάμε ότι η ενημέρωση, δεν θεωρείται κοινωνικό αγαθό αλλά προϊόν που πουλιέται στην ελεύθερη αγορά. Και η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, η κατάσταση περιγράφεται από όλους ως απελπιστική στον χώρο των ΜΜΕ. Οι δουλειές περιορίζονται, οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να γίνουν πειθήνια όργανα των εργοδοτών τους εάν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν δουλειά, η ενημέρωση υποβαθμίζεται, η αντικειμενική ενημέρωση απλά δεν υπάρχει.
Οι κανόνες δεοντολογίας αποτελούν απλό ευχολόγιο στην Ελλάδα, όπως τα περισσότερα πράγματα. Ουδείς, δημοσιογράφος ή διευθυντικό στέλεχος, δεν έχει ελεγχθεί σοβαρά και δεν έχει τιμωρηθεί γιατί δεν τήρησε του κανόνες δεοντολογίας.
Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, τηλεοπτικών και μη, συμπεριφέρονται σαν οι απόλυτοι άρχοντες των δαχτυλιδιών της πληροφόρησης. Αποφασίζουν τι θα μεταδοθεί και τι όχι, σε συνεννόηση πάντα με τους καλόβολους διευθυντές τους. Δημιουργούν έτσι ένα τείχος ενημέρωσης, αναπαράγοντας και μεταδίδοντας ότι θέλουν εκείνοι και συμφέρει τις πολιτικές τους επιδιώξεις και όχι με βάση το τι είναι είδηση και μάλιστα σημαντική.
Η πολιτική προεπιλογή των «ειδήσεων» είναι μια κατεύθυνση που δημιουργεί επομένως, μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας, αλλοιώνοντας την αλήθεια και παραπληροφορώντας τους πολίτες. Αυτό αποτελεί έργο κυρίως των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ιδίως των τηλεοπτικών, χωρίς και τα υπολοιπα Μέσα να υπολείπονται σε κομματικό φανατισμό και πολιτικό συμφέρον. Οσον αφορά τις εφημερίδες, η πολιτική τους τοποθέτηση είναι γεγονός επιθυμητό που συμβάλλει στον πλουραλισμό της ενημέρωσης και των απόψεων.
Οσον αφορά κάποια από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, το ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει επέμβει από καιρό. Τους έχει παραδοθεί η χρήση δημόσιας συχνότητας και αρκετά από αυτά κάνουν κατάχρηση αξιοποιώντας της για να κάνουν κανονική προπαγάνδα.
Το νέο μιντιακό καθεστώς και ο οφειλόμενος ρόλος της ΕΣΗΕΑ
Ο εξοβελισμός της εργασίας των ανθρώπων του Τύπου στην επικράτεια της εξυπηρέτησης των προσωπικών, ιδιοτελών συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών και των πολιτικών γραμματίων που εκτελούν, έχουν μετατρέψει την δημοσιογραφία σε είδος εν ανεπαρκεία στη χώρα μας.
Μαζί με τους δημοσιογράφους, εξαφανίζεται και η ενημέρωση, τουλάχιστον έτσι όπως την γνωρίσαμε τα τελευταία 40 χρόνια. Με τα καλά της και τα τρωτά της, αλλά πάντα μέσο στο πλαίσιο αρχών, η παραβίαση των οποίων, δεν έλειπε αλλά δεν αποτελούσε τον κανόνα.
Σήμερα, τα νέα ΜΜΕ όπως εξελίσσονται τείνουν να μετατραπούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εξουσίας, που επιδιώκει να ελέγχει τα πάντα, επιβάλλοντας μια μονοδιάστατη αντίληψη των πραγμάτων. Είναι η σύγχρονη εκδοχή της πλύσης εγκεφάλου.
Το φαινόμενο της διαπλοκής όπου τέμνονται χαρακτηριστική άνεση, η οικονομική δύναμη με την πολιτική ισχύ, δεν είναι νέο στην χώρα. Ούτε η συγκέντρωση δύναμης στα χέρια λίγων μιντιοκρατών-μεγαλοεπιχειρηματιών. Ομως το κακό έχει πλέον παραγίνει. Η υπερσυγκέντρωση μιντιακής δύναμης είναι πρωτοφανής. Και η παλιά διαπλοκή έχει δώσει τη θέση της στη νέα.
Ευθύνη για την εξέλιξη αυτή έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έφερε σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες αποτροπής τέτοιων φαινομένων και ανέχτηκε τη λογική της εμπορευματικής χρήσης της ενημέρωσης.
Η παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ οφείλει να είναι άμεση και καταλυτική. Οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις δεν αρκούν. Το σωματείο μας όμως δειχνει να μην αντιλαμβανεται τις εξελίξεις και το τι έχει απόλυτη προτεραιότητα σήμερα.
Η δημοσιογραφία στη χώρα πρέπει να επανιδρυθεί, πάνω σε βάσεις, αρχών, κανόνων και θεσμικών εγγυήσεων που θα αποτρέπουν φαινόμενα ολιγαρχικής μορφής ελέγχου των ενημερωτικών δικτύων και θα αποκαθιστούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του δημοσιογράφου ως παραγωγού της είδησης.
Οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να παραιτηθούν μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα. Οφείλουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης.
Η αξιοπρέπεια της δουλειάς μας είναι στη πρώτη γραμμή των αγώνων.
Και πρέπει να προστατευθεί άμεσα και χω΄ρις δευτερη σκέψη.
Χωρίς αυτή, δεν υπάρχει δημοσιογραφία. και χωρίς δημοσιογραφία ανεξάρτητη και πλουραλιστική, δεν υπάρχει δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου