Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Αν θέλετε να αποκτήσετε μια συνοπτική εικόνα του τι σημαίνει ρατσισμός παρακολουθήστε πώς αντιμετωπίζονται στη Δύση οι μουσουλμάνοι δράστες φονικών επιθέσεων και πώς οι λευκοί χριστιανοί







 
 
Dimitris Tsirkas


Αν θέλετε να αποκτήσετε μια συνοπτική εικόνα του τι σημαίνει ρατσισμός παρακολουθήστε πώς αντιμετωπίζονται στη Δύση οι μουσουλμάνοι δράστες φονικών επιθέσεων και πώς οι λευκοί χριστιανοί. Στην πρώτη περίπτωση το έγκλημα γενικεύεται σε όλους τους μουσουλμάνους οι οποίοι εμφανίζονται ως δυνάμει τρομοκράτες, έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές τυφλές δολοφονίες. 

Το δε Ισλάμ παρουσιάζεται ως μια εγγενώς αντιδραστική και μισαλλόδοξη θρησκεία που αναπόφευκτα οδηγεί σε σφαγές. Η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται από μπακάλικες αναλύσεις περί σύγκρουσης πολιτισμών και καλλιεργείται συστηματικά κλίμα γενικευμένου φόβου, αποτέλεσμα μιας υποτιθέμενης θανάσιμης απειλής που αντιμετωπίζει η Δύση από τον «ισλαμικό κίνδυνο».
Στη δεύτερη περίπτωση, τα εγκλήματα των λευκών χριστιανών, παρουσιάζονται περίπου ως μεμονωμένα, ασυνήθιστα περιστατικά που πηγάζουν σχεδόν πάντα από προσωπικά προβλήματα ή κουσούρια: την ασταθή ψυχολογική κατάσταση του δράστη, τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα βιντεοπαιχνίδια κ.ο.κ.
 Κάθε απόπειρα να μπει στη συζήτηση η μισαλλόδοξη και ρατσιστική ιδεολογία, καθώς και οι πολιτικές διασυνδέσεις των δολοφόνων, συναντά τοίχο, ενώ τα εγκλήματά τους περνούν γρήγορα στο περιθώριο ως απρόβλεπτες εξαιρέσεις μιας κατά τα άλλα υγιούς, ανεκτικής και φιλελεύθερης κοινωνίας.
Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την αυτόματη γενίκευση, στη δεύτερη την αντανακλαστική εξατομίκευση. Στην πρώτη περίπτωση ο πραγματικός υπεύθυνος είναι μια ολόκληρη θρησκεία και σύσσωμη η πληθυσμιακή ομάδα που την ακολουθεί, στη δεύτερη, ούτε καν ο δράστης, αφού αμφισβητείται κατά πόσο είχε τα λογικά του. 
Στην πρώτη περίπτωση βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άλογη, υπαρξιακή απειλή για την οποία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα κατανόησης, παρά μόνο η βίαιη αντιμετώπισή της. 
Στη δεύτερη, παρατίθενται άπειρες δικαιολογίες για τους δολοφόνους και καλούμαστε να ενσκήψουμε με κατανόηση πάνω από τις αιτίες που τους οδήγησαν σε αυτές τις απονενοημένες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου