Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Νεοφιλελεύθερος Κυριάκος, όχι φιλελεύθερος











Σε αντίθεση με τέτοιες δηλώσεις φωτισμένων ηγετών της Δύσης, οι σημερινές κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στοχεύουν στην απαξίωση της εργασίας, 
αυξάνοντας κατακόρυφα τις εισοδηματικές ανισότητες, τόσο στον αναπτυγμένο Βορρά, όσο και τον αναπτυσσόμενο Νότο. 
Κήρυκας στη χώρα μας του νεοφιλελευθερισμού και μάλιστα στην πιο ακραία του μορφή, είναι ο εμφανιζόμενος και σαν κεντροδεξιός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Πάνου Τριγάζη*
Μόλις λίγα χρόνια μετά τη δημοσίευση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, με τις υπογραφές των Μαρξ και Ένγκελς, ένας Αμερικανός Πρόεδρος, ο Αβραάμ Λίνκολν, σε ομιλία του στο Κογκρέσο (1861) είχε διακηρύξει: «Labour is the superior of Capital”, που σημαίνει “η Εργασία είναι ανώτερη του Κεφαλαίου”. Προφανώς, επρόκειτο για μια φιλελεύθερη δήλωση, εμπνεόμενη από τις αρχές της Αμερικανικής Επανάστασης.
Σε αντίθεση με τέτοιες δηλώσεις φωτισμένων ηγετών της Δύσης, οι σημερινές κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στοχεύουν στην απαξίωση της εργασίας, αυξάνοντας κατακόρυφα τις εισοδηματικές ανισότητες τόσο στον αναπτυγμένο Βορρά όσο και τον αναπτυσσόμενο Νότο.
Κήρυκας στη χώρα μας του νεοφιλελευθερισμού, και μάλιστα στην πιο ακραία του μορφή, είναι ο εμφανιζόμενος και σαν κεντροδεξιός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχετικά πρόσφατα (2017), ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε δηλώσει στη ΔΕΘ ότι «η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση», θέση που αναιρεί το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφότητα. Ο ίδιος αλλά και στελέχη της παράταξής του, δηλώνουν θαυμαστές του ασφαλιστικού Πινοσέτ, που είχε εφαρμοστεί στη φασιστοκρατούμενη Χιλή μετά το αιματηρό πραξικόπημα του 1973 εναντίον του σοσιαλιστή Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Με άλλα λόγια, τα πιστεύουν αυτά, δεν τους ξεφεύγουν, είναι η φιλοσοφία τους.
Οι θέσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που το 2007 καθιέρωσε Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης, την οποία τιμήσαμε πρόσφατα (20 Φεβρουαρίου). 
Παλιότερα (1995), ο ΟΗΕ είχε πραγματοποιήσει στην Κοπεγχάγη Παγκόσμια Κοινωνική Διάσκεψη (Social Summit) κατά της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπου είχα εκπροσωπήσει τον Συνασπισμό, ως μέλος τότε της Π.Γ., συνοδευόμενος από εκπρόσωπο κατοίκων του Λαυρίου, που τότε είχαν περιέλθει σε ακραία φτώχεια και πολλοί επιβίωναν με συσσίτια. 
Ήταν τα χρόνια της ισχυρής Ελλάδας του περιβόητου εκσυγχρονισμού με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
Ύστερα από οκτώ χρόνια ακραίας λιτότητας, που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό από τις νεοφιλελεύθερες ηγεσίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι σε θέση πλέον να επουλώνει τις μεγάλες κοινωνικές πληγές με σπουδαία επιτεύγματα, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας. Ειδικότερα, αναφέρομαι στη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά δέκα μονάδες (από 28% το 2014 σε 18% σήμερα), την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σπουδαίο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας, Έλληνες και μετανάστες.
Επιπλέον, στον τομέα γενικότερα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ., προώθησε σημαντικές ρυθμίσεις, πρωτόγνωρες για τη χώρα. Αναφέρομαι στην αναγνώριση του δικαιώματος πολιτογράφησης των δεύτερης γενιάς μεταναστών, το συμβόλαιο συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια, το χτίσιμο ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα κόντρα στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, αλλά και μερίδα της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Σταδιακά, αλλά σταθερά, η Ελλάδα βγαίνει από την πρωτοφανή κρίση, που ονομάστηκε «κρίση χρέους», αλλά κυρίως οφειλόταν στο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε σε όλη τη μεταδικτατορική περίοδο, περίοδο κατά την οποία διευρύνθηκαν οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, ενώ είχαν γίνει πολιτική πρακτική η διαφθορά και διαπλοκή.
 Σήμερα, τα νοσηρά αυτά φαινόμενα αντιμετωπίζονται ή τουλάχιστον υπάρχει πολιτική βούληση σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ διακηρύσσεται από την κυβέρνηση η ιδέα της δίκαιης ανάπτυξης με βάση τις ανάγκες των πολλών και όχι τα προνόμια της οικονομικής ολιγαρχίας, τα οποία υπηρετεί η ηγεσία της Ν.Δ.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Δικαιοσύνης, κατατέθηκε από το ΠΑΔΟΠ σχέδιο για μια Ελληνική Κοινωνική Χάρτα, που απευθύνουμε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. 
Το σχέδιο επέδωσα πρόσφατα στον υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς και στις αντιπροσωπείες των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1961, αλλά μετά τη μεγάλη μνημονιακή τραγωδία η Ελλάδα χρειάζεται να στείλει το δικό της μήνυμα στην Ευρώπη, υιοθετώντας μια Ελληνική Κοινωνική Χάρτα κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και τον νεοναζισμό.
* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου