Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι μόνο η αρχή;









https://neaselida.gr/ideogrammata/to-asfalistiko-pinoset-einai-mono-i-archi/

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι «η ΝΔ θα ανατρέψει τον νόμο Κατρούγκαλου, που έτσι κι αλλιώς θα είναι προς όφελος των συνταξιούχων και από κει και πέρα θα εφαρμόσει τον προσωπικό κουμπαρά… ένα σύστημα που πρώτος εφάρμοσε -και ήταν επιτυχημένο- ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή. Ισχύει στην Ευρώπη, ισχύει και στην Αμερική».
Του Παναγιώτη Μελαχρινού*
Σχεδόν άμεσα η κυρία Σπυράκη σχολίασε: «Η πρόταση της ΝΔ για το Ασφαλιστικό θα αναλυθεί στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρώτος πυλώνας είναι δημόσιος και υποχρεωτικός, ο δεύτερος είναι υποχρεωτικός και αφορά σε έναν προσωπικό κουμπαρά στο ταμείο καθενός ή σε ιδιωτική ασφαλιστική, ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός και αναφέρεται στην ιδιωτική ασφάλιση».
Λίγους μήνες αργότερα (30/1/2019) παρουσιάστηκε η μελέτη του οργανισμού Global Citizen Foundation με τίτλο «Η Ελλάδα σε γρήγορη ανάπτυξη». 
Σκοπός της μελέτης είναι να ποσοτικοποιήσει τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας με βάση τις ισχύουσες πολιτικές και προσδιορίζει κατά πόσον μια αλλαγή της δημόσιας πολιτικής, που βασίζεται σε μείωση των δημοσιονομικών πιέσεων και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θα επανέφερε την Ελλάδα στην τροχιά της υγιούς βιώσιμης ανάπτυξης.
Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι ο οργανισμός Global Citizen Foundation έχει καταστατική έδρα στη Νήσο του Μαν (Isle of Man), έναν παγκόσμιο φορολογικό παράδεισο που βρίσκεται ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Ο φορέας αυτός διαθέτει ως μέλη δωρεών (charity members) 1.144 άτομα, ενώ θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί και αν σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τη ΝΔ και αν ο φορέας αυτός λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης (think tank) της Νέας Δημοκρατίας, έστω και ανεπίσημα. Αλλωστε, το 2016 ο ίδιος φορέας παρουσίασε τη μελέτη «Ενα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα» με τον Γεώργιο Γεραπετρίτη στη συντακτική ομάδα της μελέτης αυτής και μετέπειτα επικεφαλής της 12μελούς ομάδας συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη μελέτη «Η Ελλάδα σε γρήγορη ανάπτυξη», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, κομβικό ρόλο κατέχει η εκ νέου προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, βασικά σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:
* Καταργεί τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.
* Προσδιορίζει αυστηρά την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
* Διακόπτει την πληρωμή συντάξεων σε άτομα μικρότερης ηλικίας, με επιλογή για προστασία των υφιστάμενων δικαιούχων.
* Θέτει ως οροφή στις συντάξεις τα 700 ευρώ τον μήνα.
* Στοχοποιεί έμμεσα τους 617.000 συνταξιούχους που έχουν ηλικία μικρότερη των 67 ετών.

Τέλος, συμπερασματικά αναφέρει: «Η κατάργηση των συντάξεων σε άτομα ηλικίας κάτω των 67 ετών και η οροφή στις συντάξεις για άτομα ηλικίας 67 ετών και άνω θα αναγκάσουν πολλούς συνταξιούχους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας».
Δημοσίως σχολίασε μετά την εκδήλωση ο κ. Βέττας (γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ & καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών): «Παρουσιάστηκε μια σειρά από χρήσιμα μαθήματα κομβικής σημασίας, χρειάζονται αλλαγές». Ενώ ο κ. Λιαργκόβας (καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής) είπε: «Μέσα από τη μελέτη αυτή τεκμηριώνονται αυτά που έχω δηλώσει δημοσίως, ότι χρειάζεται κάτι πιο δραστικό όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος».
Κλείνοντας, θεωρώ ως εξαιρετικά χρήσιμο για τη Νέα Δημοκρατία άμεσα να πάρει ξεκάθαρη θέση:

* Για το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά.
* Για τη στοχοποίηση συγκεκριμένου και μεγάλου αριθμού συνταξιούχων (με ηλικία μικρότερη των 67 ετών) μέσω της μελέτης αυτής.
* Για την οριζόντια αντιμετώπιση των συνταξιούχων με συντάξεις των 700 ευρώ.
* Τέλος, για τη σχέση της με τον συγκεκριμένο φορέα-οργανισμό.

Ολα τα παραπάνω ερωτήματα αποκτούν εξαιρετική σημασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη στιγμή που στην παρουσίαση αυτή παρευρέθηκαν και απευθύνθηκαν δημοσίως ευχαριστίες από τους διοργανωτές για τον σχολιασμό και τη βοήθειά τους στον κ. Μάνο (πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας) και την κυρία Ξαφά, δύο οικονομολόγους με δημόσια δηλωμένες φιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις. Ενώ ενδιαφέρουσα θα ήταν και η άποψη για την παρουσίαση αυτή της Δόμνας Μιχαηλίδου (σύμβουλος μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη), που παρευρέθηκε επίσης.
* Οικονομολόγος, M.Sc., Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Kυριακή 17/02/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου