Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Επιθυμίες και πραγματικότητα



Εντονα είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν τελευταία, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται, στην πορεία προς τις εκλογές, να απαλλαγεί σταδιακά από τα «βαρίδια» που φορτώθηκε, για να καταφέρει να γίνει αρχηγός της Ν.Δ. Ενα από αυτά ακούει στο όνομα Αδωνις Γεωργιάδης. Τον έχρισε αντιπρόεδρο, για να εξασφαλίσει τη στήριξη της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος και του Αντώνη Σαμαρά, ώστε να επικρατήσει έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησής τους στις αρχές του 2016.
Θέση αντιπροέδρου δεν προβλέπεται από τις καταστατικές αρχές της Ν.Δ. Δημιουργήθηκε για τον Αδ. Γεωργιάδη και, για να απαλύνει κάπως την επιλογή του αυτή, ο Κυρ. Μητσοτάκης δημιούργησε και δεύτερη θέση αντιπροέδρου, στην οποία τοποθέτησε τον Κωστή Χατζηδάκη.
Με αυτόν τον τρόπο νόμιζε πως θα ισορροπούσε την κατάσταση. Εκεί που θα το «τραβούσε» ο ένας αντιπρόεδρος, θα το «μάζευε» ο άλλος. Ταυτόχρονα, στους συνομιλητές του δικαιολογούσε την επιλογή Γεωργιάδη, με το επιχείρημα πως ήθελε να διασφαλίσει τη συνοχή του κόμματος, δίνοντας εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο στην ακροδεξιά πλευρά του.
Αν δεχτούμε πως ήταν ειλικρινής στις επιδιώξεις του και στα όσα έλεγε, τότε οφείλουμε να διαπιστώσουμε πως ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε παταγωδώς. Τα ακροδεξιά παραληρήματα του Αδ. Γεωργιάδη δεν επιχείρησε να τα μαζέψει κανείς.
 Ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. 
Ακόμη χειρότερα, όχι μόνο δεν διασφαλίστηκε η συνοχή του κόμματος από τις ακραίες θέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας, αλλά μετατοπίστηκε πιο ακροδεξιά και το κόμμα και ο πρόεδρός του...
Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε την πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να απαλλαγεί από τον Αδ. Γεωργιάδη, καταργώντας τις θέσεις των αντιπροέδρων. Θεωρούμε, όμως, ως πιθανότερη εξέλιξη να μην κάνει τίποτε, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει πως είναι ο άνθρωπος που θα στραφεί ενάντια σε αυτούς που έχουν δύναμη.
Στον Πειραιά, επιχείρησε να απεξαρτηθεί από τον κ. Β. Μαρινάκη και, όταν αυτός αντέδρασε, δεν έβγαλε άχνα. Θα σηκώσει, λοιπόν, κεφάλι στον Αδ. Γεωργιάδη, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν αντέδρασε στην ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ.; Απίθανο. Αλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης έναν στόχο έχει. Να γίνει πρωθυπουργός έστω και για μία ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου