Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Στο τραπέζι και ο φόρος των πλουσίων-Ανοιχτός στην αναθεώρηση της φορολογικής του πολιτικής εμφανίζεται τώρα ο Μακρόν - Τα "κίτρινα γιλέκα" επιμένουν και οργανώνονται











Τη ριζική αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής Μακρόν ενδέχεται τελικά να προκαλέσουν τα «κίτρινα γιλέκα». Καθώς το εξάμηνο «πάγωμα» στον ειδικό φόρο για τα καύσιμα δεν κρίθηκε επαρκές από τους διαδηλωτές, η κυβέρνηση υποχρώθηκε να βάλει στο τραπέζι και το ζήτημα της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό τόνισε χθες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της σε ό,τι αφορά τον φόρο ISI που χαρακτηρίζεται από αρκετούς πολιτικούς αναλυτές σαν το «προπατορικό αμάρτημα» του Μακρόν και θεωρείται ως κατεξοχήν υπεύθυνος για το προσωνύμιό του  «Πρόεδρος των πλουσίων».
O Γκριβό τόνισε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις αν κρίνει ότι δεν είναι λειτουργικές. «Αν ένα μέτρο που έχουμε λάβει, το οποίο επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό, αποδειχτεί αναποτελεσματικό, αν δεν λειτουργεί, δεν είμαστε ανόητοι, θα το αλλάξουμε» είπε.
Η αναθεώρηση του φόρου αλληλεγγύης στον πλούτο (ISF) ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της προεκλογικής καμπάνιας του Μακρόν και ένα από τα πρώτα δημοσιονομικά μέτρα που εφάρμοσε μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2017. Τον ISF πλήρωναν μέχρι τότε οι Γάλλοι των οποίων η ακίνητη περιουσία ξεπερνούσε τα 1,3 εκατομμύρια εύρώ. Ο Μακρόν αντικατέστησε τον φόρο με τον λεγόμενο φόρο ακίνητης περιουσίας (ISI), που στην ουσία μείωνε τη φορολόγηση των πλουσίων με τις σημαντικές φοροαπαλλαγές του.
Η επαναφορά του φόρου στην αρχική του μορφή ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων». Εκτός από την απόσυρση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, οι διαδηλωτές ζητούν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση της φορολόγησης σε πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Google και η Amazon.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας δεν περιορίστηκε όμως σε υποσχέσεις για αλλαγές στη φορολογική πολιτική, αλλά μετέφερε επίσης την έκκληση του Μακρόν προς τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις καθώς και τους εργοδότες «να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία» ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σάββατο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος «τόνισε το γεγονός ότι ορισμένοι σήμερα δεν έχουν παρά έναν και μοναδικό στόχο: να επιτεθούν στη Δημοκρατία» υπογράμμισε ο Γκριβό, προσθέτοντας πως ο Μακρόν κατήγγειλε επίσης «την ένοχη σιωπή και τον οπορτουνισμό εκείνων που ακολουθούν τέτοιες συμπεριφορές».
Οι προετοιμασίες των «γιλέκων» για ακόμη μία διαδήλωση -την τέταρτη κατά σειρά από τις 17 Νοεμβρίου- συνοδεύονται από προσπάθειες για την ανάδειξη κάποιας μορφής ηγεσίας. Ένα από τα μέλη του κινήματος με τη μεγαλύτερη προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στο Facebook με στόχο να εκλεγούν δύο αντιπρόσωποι από κάθε διαμέρισμα της Γαλλίας.
«Θα φτάσουμε στα Ηλύσια Πεδία με τους όρους μας. Θα είναι μια επίσημη αντιπροσωπεία, καθ' όλα νόμιμη, καθώς θα έχει εκλεγεί με λαϊκά δημοψηφίσματα. Δεν θα καταστρέψουμε τίποτε, δεν έχουμε λόγο να καταστρέψουμε τη χώρα μας» σημείωσε καταλήγοντας. «Δεν εγκαταλείπουμε, συνεχίζουμε».
"Εποχή της οργής"
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» σχολίασε χθες και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, διαβλέποντας στις κινητοποιήσεις τους τις ενδείξεις ότι έρχεται μια νέα «εποχή της οργής».
Στην ομιλία που εκφώνησε στη βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν κατέθεσε καμία πρόταση που να διαφέρει έστω και στο ελάχιστο από τις συνηθισμένες συνταγές του ιδρύματός της. Απηύθυνε έκκληση για «ανανέωση» της πολυμερούς συνεργασίας και ζήτησε την «αποκατάσταση» του παγκόσμιου εμπορίου με την «εξάλειψη των επιδοτήσεων που προκαλούν στρεβλώσεις».
Δεν έλειψε βέβαια και το γνωστό ευχολόγιο. «Τα οικονομικά οφέλη της παγκοσμιοποίησης θα τα μοιράζονται όλοι και όχι μόνο ορισμένοι» τόνισε και τάχθηκε υπέρ ενός νέου, διεθνούς συστήματος φορολόγησης. «Οι εταιρείες έχουν σήμερα παρουσία σε όλο τον πλανήτη, αλλά οι κυβερνήσεις δεν έχουν βρει τη σωστή φορολογική απάντηση» τόνισε, καταγγέλλοντας τις στρατηγικές ελαχιστοποίησης των φόρων που «αφήνουν πάρα πολλά έσοδα από φόρους πάνω στο τραπέζι».
Εάν δεν υπάρξει μια νέα «διεθνής συνεργασία», η οποία θα πρέπει να «επινοηθεί ξανά» κατ' αυτήν, η Λαγκάρντ προέβλεψε πως μέσα σε είκοσι χρόνια, ώς το 2040, «οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες της χρυσής εποχής του καπιταλισμού». Σε αυτή τη νέα εποχή της οργής, συνέχισε, θα τίθενται αντιμέτωπα γιγαντιαία μονοπώλια της τεχνολογίας με αδύναμα κράτη, οι προνομιούχες κατηγορίες του πληθυσμού «θα μπορούν να ζουν ώς τα 120», ενώ «εκατομμύρια άλλοι θα υπομένουν τη φτώχεια».
Η Λαγκάρντ έκλεισε πάντως την ομιλία της με έναν τόνο αισιοδοξίας και ακόμη περισσότερες ευχές. Είναι εφικτή μια νέα «εποχή της εφευρετικότητας» υπογράμμισε. Μια εποχή κατά την οποία οι οικονομίες θα ωφελούνται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την καλύτερη ένταξη των γυναικών στον κόσμο της εργασίας, ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα επιδεικνύουν κοινωνική ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου