Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ν. Ξυδάκης: «Το πολιτικό κλίμα μπαίνει σε μία τροχιά πάρα πολύ άσχημη»











«Το πολιτικό κλίμα μπαίνει σε μία τροχιά πάρα πολύ άσχημη, η οποία στο τέλος θα βλάψει όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου και θα ωφελήσει τους αρνητές και τους εχθρούς της δημοκρατίας, οι οποίοι ακονίζουν τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια και παραμονεύουν», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Αθηνών, Νίκος Ξυδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για την πολιτική αντιπαράθεση και τις δηλώσεις μετά τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό», πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης, «θα πρέπει να το σκεφτούμε και να το σκεφτεί πρώτα από όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, δυστυχώς, πρωταγωνιστεί σε βαρείς χαρακτηρισμούς».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ομίλου του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζου, περί ηθικής αυτουργίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πίσω από την τρομοκρατική επίθεση, ο κ.Ξυδακης επισήμανε: «Αυτό που είπε ο κ.Αλαφούζος είναι τουλάχιστον ατυχές και νομίζω ότι στρέφεται και εναντίον της Δημοκρατίας και του ΣΚΑΪ, αδικεί και τον εαυτό του και το σταθμό. Δεν υπάρχουν τέτοιες συνδέσεις, δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε με τέτοιους όρους. Είναι πολύ διαφορετικό πράγμα μια πολιτική αντιπαράθεση, μια διαφοροποίηση που γίνεται στο φως της ημέρας στο δημόσιο χώρο κι άλλο πράγμα ένα τυφλό χτύπημα, το οποίο χρησιμοποιεί βία, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και εξ αντικειμένου στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας και της πολιτικής ομαλότητας».
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Ξυδάκης παρατήρησε: «Είναι φυσιολογική η φθορά κάθε κυβέρνησης μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και όταν έχει περάσει μέσα και από μνημόνια και είναι και μία δημοσκοπική καταγραφή. Το να δυναμιτίσεις όλο το κλίμα και να υπονομεύεις τη δημοκρατία, να δίνεις τροφή στην άκρα δεξιά και στους φασίστες τι πολιτικό όφελος έχεις; 
Σε καταπίνει αυτή η ρητορική, δεν σε αφήνει όρθιο».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: 
«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά το 2010, που δεν έχει τους βαρύτατους μνημονιακούς καταναγκασμούς -έχει πολλούς περιορισμούς, έχει τους περιορισμούς μιας πληγωμένης οικονομίας, έχει τους περιορισμούς του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης και της ΕΕ- αλλά έχει κάποιους βαθμούς ελευθερίας, που μας επιτρέπουν να αρχίσουμε να παίρνουμε μιαν ανάσα και κάπως να ανασυντάσσουμε τα σχέδιά μας για το μέλλον και έναν χαρακτήρα μιας κυβέρνησης αριστερής, η οποία στον πρώτο της ελεύθερο προϋπολογισμό προσπαθεί να δώσει και ένα κοινωνικό στίγμα, μια γραμμή ότι θα υποστηρίξει τους αδύνατους, ότι θα προσπαθεί να αναθερμάνει την οικονομία, να βοηθήσει τους μικρομεσαίους, προσπαθεί να κάνει μία αναδιανεμητική πολιτική. Είναι μία πολιτική δήλωση».
Ο κ. Ξυδάκης χαρακτήρισε «μικρόψυχο και κακόψυχο» το χαρακτηρισμό από τη ΝΔ των κοινωνικών παροχών ως «παροχολογία». «Τις τεράστιες περικοπές τις έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε, εκτιμώντας ότι «η κοινωνική οικονομική πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι κλειδωμένη σε διάφορες διόλου αθώες ιδεοληψίες».
«Υπάρχει κοινωνικό χρώμα στις επιλογές που κάνεις. Νομίζω ότι ο προϋπολογισμός αυτός έχει κάποιους βαθμούς ελευθερίας κατά τη σύνταξή του και δεύτερον, έχει με σαφήνεια εκφρασμένη τη βούληση ότι προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή, να βοηθήσουμε τους αδύνατους, να βοηθήσουμε αυτούς που παράγουν και βρίσκονται σε γκρίζα ζώνη να πάρουν μπροστά», πρόσθεσε.
Σχετικά με την πρόταση της Τυνήσιας κατόχου του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, Ουιντέντ Μπουσαμαουί να είναι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, υποψήφιοι για το επόμενο Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: 
«Το θέμα είναι αν αυτά εμπεδώνονται και αν τα ενστερνίζονται εδώ οι συμπατριώτες μας για να καταλάβουμε τα πολλαπλασιαστικά εφέ και τη διεθνή απήχηση που έχει αυτή η συμφωνία και να ευχηθούμε να τελειώσει ομαλά στη γειτονική πρωτεύουσα και να έλθει στην Ελλάδα και, αναλόγως, ομαλά με σοβαρότητα και ευθύνη, να ολοκληρωθεί και εδώ».
*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου