Μια γυναίκα στον Βόλο, προκειμένου να προσληφθεί ως καθαρίστρια, πλαστογράφησε το 1996 ένα έγγραφο με το οποίο εμφανιζόταν να έχει τελειώσει την έκτη δημοτικού. Εκείνη όμως είχε ολοκληρώσει μόνο την πέμπτη. Το εφετείο επέβαλε στην καθαρίστρια προ ημερών ποινή κάθειρξης 10 ετών για απάτη, ενώ η ίδια υποστήριξε πως η κακή οικονομική της κατάσταση την «έσπρωξε» στην πλαστογραφία, χωρίς να γνωρίζει τη σοβαρότητά της.
Ελήφθησαν υπόψη στοιχεία όπως ο εργασιακός βίος και η κοινωνική θέση της εν λόγω καθαρίστριας; Μήπως η ποινή ήταν υπερβολικά αυστηρή;
Η δικαιοσύνη απονεμήθηκε με τρόπο που να υπηρετεί την αναλογικότητα, αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Είναι καθοριστικό ένα τέτοιο τυπικό προσόν για υποψήφιους εργαζόμενους στον καθαρισμό;
Πρόκειται για εύλογα και δύσκολα ερωτήματα που προκύπτουν.
Η παρουσιάστρια του βραδινού δελτίου του ΣΚΑΪ της 14ης Νοεμβρίου, αφού ανέφερε το γεγονός, συμπλήρωσε:
«Συνολικά 369 υπάλληλοι έχουν βρεθεί τα τελευταία τρία χρόνια με πλαστά πτυχία κι έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο». Και κατέληξε στο ότι «το Δημόσιο ετοιμάζεται τώρα να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες νέους υπαλλήλους με βάση τον κανόνα 1 προς 1».
Στο «ρεπορτάζ» που ακολούθησε ο εκφωνητής ανέφερε πως «την ίδια ώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών ξεπερνούν τους 730.000» και πως «σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση δρομολογεί ακόμα 15.500 προσλήψεις μέσα στο 2019».
Αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως το κανάλι εξίσωσε το πλαστό απολυτήριο δημοτικού μιας καθαρίστριας με περιπτώσεις σαν του επί χρόνια νεοδημοκράτη συνδικαλιστή Πολυμερόπουλου, που είχε καταθέσει πλαστό μεταπτυχιακό.
Πάμε στην ουσία.
Ο ΣΚΑΪ με λογικά άλματα επιχείρησε να συσχετίσει την υπόθεση της καθαρίστριας με τις επικείμενες αναγκαίες προσλήψεις στο Δημόσιο σε νευραλγικούς τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια.
Προσπάθησε να φτιάξει «κλίμα» πως στο Δημόσιο θα «τρουπώσουν» και άλλοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία, καθώς -όπως αναφέρθηκε- το σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο είναι δαιδαλώδες.
Δεν ανέφερε τίποτα για τα κίνητρα διαβίωσης της καθαρίστριας, δεν άφησε καμία αιχμή για τη βαριά ποινή.
Για τους θιασώτες του νεοφιλελεύθερου χιλιασμού η συγκεκριμένη καθαρίστρια, όπως και κάθε φτωχός άνθρωπος, αποτελεί ένα «παράσιτο» το οποίο πρέπει να συνθλιβεί από τους φυσικούς νόμους.
Θεωρούν πως δεν πρέπει να τυγχάνουν καμίας επιείκειας ή προστασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι το μίσος τους για τους καταφρονεμένους της κοινωνίας.
Και κάνουν καθημερινή προπαγάνδα βασισμένοι στην εντολή του αρχηγού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση».
* Ο Νίκος Σβέρκος είναι διευθυντής του 105,5 Στο Κόκκινο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου