Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Οι καλλιτέχνες μας πάλι - μιλάω για τις ''φίρμες'' μας - που ήταν; Να μας πρήζουν στο facebook για τις δουλειές τους ξέρουν, να συμμετάσχουν σε μία ουμανιστική εκδήλωση κοινωνικής διαμαρτυρίας, ''δεν τό'χουν''. Μάλιστα!

 



 Περισσότερο από 3.000 άτομα στη χθεσινή πορεία, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου αλλά και τις πράξεις ή παραλείψεις που διαπιστώνονται συνεχώς από την ΕΛΑΣ και το ΕΚΑΒ, ως προς την υπόθεση του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου. Στην κεφαλή της πορείας ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις κρατούσαν ένα πανό με ένα από τα λεγόμενα του Ζακ «Εγώ με τη βία δεν το’χα ποτέ», ενώ δεκάδες οργανωμένα μπλοκ ακολουθούσαν.
Όπως ανέφεραν στο κάλεσμα τους οι οργανώσεις:
«Ένας άνθρωπος δολοφονείται μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία άπραγων θεατών, χωρίς ν’ αποτελεί απειλή για τους θύτες του. Κάποιοι μίλησαν για «δίκαιη αυτοδικία», για «προστασία της περιουσίας» ως δικαιολογία ενός φρικιαστικού λιντσαρίσματος και ακολούθησε ένας διασυρμός με ελλιπή ή και αλλοιωμένα στοιχεία με σκοπό να καταδείξει ότι συνάνθρωποί μας που κατατάσσονται αυθαίρετα στο «περιθώριο» απειλούν βιτρίνες, τις βιτρίνες της ζωής των «κανονικών» που ξεβολεύονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτό που δεν θέλουν να δουν, που κάνουν ότι δεν υπάρχει και που, όταν βρεθεί μπροστά τους, πρέπει να εξαφανιστεί με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο γιατί «τους χαλά την αισθητική», γιατί δεν θέλουν να υπάρχει στη δημόσια σφαίρα…»
Ακόμα και η πολιτεία -η δράση της αστυνομίας σχετικά με τον φόνο-, στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να θέλει να συγκαλύψει το αποτρόπαιο έγκλημα, ενώ στη χειρότερη, φαίνεται να έχει συνδράμει στην εξόντωση του μη κανονικού.
Η ζωή δεν είναι βιτρίνα, δεν αξίζει όσο μία βιτρίνα και ένας όχλος που επιτίθεται με τέτοια αγριότητα και μένος στον αδύνατο, τον ανήμπορο, τον πεσμένο κάτω διαφορετικό, τη στιγμή που έχουν βγει κάμερες και κινητά ν’ απαθανατίσουν τη ζούγκλα της μεγαλούπολης, δεν είναι πολιτισμένος. Τουναντίον, ξερνά διάχυτο εκφασισμό με «αντρίκιες» κλωτσιές, σκηνές ωμής βίας και έναν αιμόφυρτο Ζακ να ξεψυχά με χειροπέδες. Σήμερα ήταν ο Ζακ, αύριο ποιος;
* Απαιτούμε άμεση και εκ βαθέων διερεύνηση ΟΛΩΝ των αποδεικτικών στοιχείων.
* Απαιτούμε απόδοση δικαιοσύνης. Καμία ζωή δεν είναι για πέταμα.
* Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην ορατότητα, την ασφάλεια, την ισότητα και τον σεβασμό.
* Θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε στενά ώστε να μη κουκουλωθεί τίποτα.

Κορυφαίο σημείο της πορείας η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, με τις οργανώσεις να προαναγγείλουν ότι άμεσα θα κατατεθεί σχετικό υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές (το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Βουλή).
Υ.Γ. Όπως αναφέρει ο Antonis Boskoitis σε άρθρο του στο Κουτί της Πανδώρας:
«(…) Οι καλλιτέχνες μας πάλι - μιλάω για τις ''φίρμες'' μας - που ήταν; Να μας πρήζουν στο facebook για τις δουλειές τους ξέρουν, να συμμετάσχουν σε μία ουμανιστική εκδήλωση κοινωνικής διαμαρτυρίας, ''δεν τό'χουν''. Μάλιστα!
Πως να μην εκτιμήσεις, λοιπόν, τη δημοσιογράφο Έλενα Ακρίτα όταν από νωρίς χθες το πρωί δήλωνε το παρόν της; Πως να μην εκτιμήσεις ακόμη τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο του Φεστιβάλ Αθηνών που επίσης ήταν εκεί μες το ''ανώνυμο'' πλήθος; Και μαζί τους, η περφόρμερ Άννα Γούλα, η Μυρσίνη Λοΐζου, ο εικαστικός - ηθοποιός Άγγελος Παπαδημητρίου, ο ποιητής Γιώργος Δάγλας, ο τραγουδιστής Γιώργης Χριστοδούλου, ο ηθοποιός Αντώνης Γκρίτσης, όπως και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, σίγουρα όμως κι αυτοί ελάχιστοι σε μαζικό επίπεδο (…)».
Φωτογραφίες: Fabien Perrier

1 σχόλιο: