Σε πεδίο σύγκρουσης των «δύο κόσμων» εντός της Νέας Δημοκρατίας εξελίσσεται ο Δήμος Ηρακλείου δίνοντας σαφή δείγματα για το πώς αντιλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης την «ανεξαρτησία» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με μια διαδικασία–παρωδία, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου απέσυρε τη στήριξή της από τον εκλεγμένο (και με τη στήριξη της Ν.Δ.) δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό κρίνοντας «αρνητικά» το έργο του στη διοίκηση της πόλης.
Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό στο οποίο απέτυχε ο δήμαρχος ήταν να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις της Πειραιώς και του… κρητικάρχη βουλευτή.
Κομβικό σημείο αποτέλεσε η συναίνεση του δημάρχου, με την ιδιότητα και του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, στο σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων στο νησί, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Τότε ο Λευτέρης Αυγενάκης έλεγε σε στελέχη της δημοτικής παράταξης «θα τον τελειώσω» προσπαθώντας να επιβάλει την ξενοφοβική λογική της Ν.Δ. στους δήμους του νησιού.
Τότε οι Κρήτες βουλευτές της Ν.Δ., με πρώτο τον κ. Αυγενάκη, διακήρυτταν πως δεν θα αναγνωρίσουν καμία απόφαση της ΠΕΔ. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, περίπου 1.100 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε διαμερίσματα σε Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία κ.α., χωρίς να έχει… «αλλοιωθεί ο πολιτισμός της Κρήτης», όπως έγραφαν σε φλογερές ξενοφοβικές ανακοινώσεις τους στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου που πρόσκεινται στη Ν.Δ.
Και για την ΤΟΜΥ
Μνημειώδεις είναι οι ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ Ηρακλείου εναντίον του δημάρχου κάθε φορά που η Ν.Δ. έκρινε ότι δεν ακολουθούσε τις υποδείξεις του κόμματος.
Οταν ο Δήμος Ηρακλείου παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας τον χώρο του Δημοτικού Ιατρείου για να στεγαστεί η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), ο δήμαρχος χαρακτηρίστηκε «όψιμος βαστάζος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», με τον ίδιο να απαντά ότι αυτό που μετρά περισσότερο είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών σε θέματα υγείας.
Βηματίζοντας όλο και πιο… ακροδεξιά η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έφτασε να βλέπει ως «αριστερό» τον δήμαρχο Ηρακλείου.
Οταν ο δήμος αρνήθηκε να μετονομάσει την παραλιακή λεωφόρο της πόλης σε «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», παραχωρώντας έναν μικρότερο δρόμο, η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ χαρακτήριζε τον Βασίλη Λαμπρινό «καταπιεσμένο και δογματικό αριστερό, καλυμμένο για πολλά χρόνια με πολύ αστικό καθωσπρεπισμό και υποκρισία».
Η εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ και όσο αυτά συμβαίνουν στο αμιγώς νεοδημοκρατικό σκηνικό, ένα σχήμα βγαλμένο από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου φαίνεται πως σχεδιάζεται για τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης με την ανοχή ή και τις ευλογίες της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής.
Φερόμενοι ως εμπνευστές είναι οι τοπικοί παράγοντες των δύο κομμάτων στην περιοχή, οι οποίοι –ο καθένας για τους λόγους του– ευνοούνται από μια τέτοια υπόγεια ανίερη σύμπραξη, που θα παρουσιαστεί ως ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρωτοβουλία.
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν δύο σημαίνοντα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια, και ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης που συζητά να τεθεί επικεφαλής στον μεγαλύτερο κρητικό δήμο.
Η περίπτωση Κουράκη εμφανίζεται περισσότερο μπερδεμένη, καθώς το Κίνημα Αλλαγής έχει επισήμως ανακοινώσει τη στήριξή του στον «πράσινο» Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος όμως θα στηριχθεί –εκτός απροόπτου– και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της Ν.Δ., ο πρώην δήμαρχος θεωρείται μια επιλογή που θα δημιουργούσε προοπτική νίκης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του γραμματέα της Ν.Δ. και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τόνισε («Ράδιο Κρήτη») ότι «στην Περιφέρεια Κρήτης θα έχουμε μια ωραία έκπληξη».
Αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης Κουράκης συνομιλώντας πρόσφατα με συνεργάτες του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για περιφερειάρχης, αν και μέχρι πρότινος εμφανιζόταν έτοιμος να διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο.
Χθες, σύμφωνα με το cretalive, ο κ. Κουράκης μετέφερε την ενόχλησή του με τις διαρροές για τη φερόμενη στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπό του, υποστηρίζοντας ότι ούτε έχει συζητήσει ούτε του έχει γίνει η παραμικρή νύξη και αναρωτιόταν από πού πηγάζουν αυτές οι διαρροές και ποια η σκοπιμότητά τους.
Ενα ακόμη πρόσωπο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που έχει ακουστεί ότι θα έβλεπε θετικά η Ν.Δ. για την Περιφέρεια Κρήτης (παλαιότερα ίσως και για τον Δήμο Ηρακλείου) είναι αυτό της πρώην βουλευτή και πρώην νομάρχη Βαγγελιώς Σχοιναράκη.
Αντίστοιχο παρασκήνιο εξελίσσεται και σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Παρασύρη για τον Δήμο Ηρακλείου. Ο νυν τομεάρχης Υγείας του Κινήματος Αλλαγής με ανάρτησή του στο facebook επιβεβαίωσε ότι σκέφτεται να συγκροτήσει συνδυασμό, επισημαίνοντας όμως ότι οι αποφάσεις του θα ληφθούν «ανεξάρτητα από το τι θα πράξουν τα κόμματα».
Την ίδια ώρα, η τοπική ΝΟΔΕ αναζητά υποψήφιο, αφού -όπως αναφέρεται και παραπάνω- έκανε γνωστό ότι δεν θα στηρίξει εκ νέου τον νυν δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, στην παράταξη του οποίου συμμετέχουν προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. στο Ηράκλειο (π.χ. ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώτος επιλαχών βουλευτής Γρηγόρης Πασπάτης), καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ.
Καλά γνωρίζοντες τα δημοτικά δρώμενα στην πόλη έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι τυχόν στήριξη στον κ. Παρασύρη, μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί αμφότερους σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Κατ’ αρχάς, τον «γαλάζιο» Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος θα εμφανίσει τον κύριο εσωκομματικό του αντίπαλο, Γρηγόρη Πασπάτη, να μετέχει σε αντάρτικο ψηφοδέλτιο, χωρίς να αποκλείεται και εισήγηση για πειθαρχικά μέτρα.
Δεύτερο, τον «πράσινο» Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος, εφόσον ο κ. Παρασύρης κατέβει για δήμαρχος και ο κ. Κουράκης για περιφερειάρχης, θα υπολογίζει σε δύο πρόσωπα λιγότερα για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που θα μπορούσαν να τον απειλήσουν, συν το γεγονός ότι θα ψαλιδιστεί και η υποψηφιότητα Αρναουτάκη.
Το προφίλ του δημάρχου Β. Λαμπρινού
Πάντως ο 72χρονος δήμαρχος δύσκολα θα χαρακτηριζόταν… «αριστερός».
Επί 15 χρόνια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, εκφράζει το παλιό αστικό Ηράκλειο και ένα κοινό με κατά βάση συντηρητικές πολιτικές αναφορές.
Στο πρόσωπό του η Ν.Δ. βρήκε πριν από 4 χρόνια τον άνθρωπο που την έφερε στο προσκήνιο στο Ηράκλειο εκλέγοντας δήμαρχο με τη σημαία της για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση στο πάλαι ποτέ «πράσινο Κάστρο».
Ωστόσο, ο ίδιος δεν θέλησε να υπηρετήσει την άκρως κομματική γραμμή της Ν.Δ. στην Αυτοδιοίκηση, ειδικά σε «ζητήματα αρχών» όπως χαρακτήρισε το προσφυγικό.
Η δημαρχία του στο Ηράκλειο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα επιτυχημένη.
Κεντρικά ζητήματα όπως η καθημερινότητα των πολιτών (κυκλοφοριακό, αναπλάσεις κτλ.), το τεράστιο θέμα της ύδρευσης και ο τομέας του πρασίνου–καθαριότητας δεν προχώρησαν αντίστοιχα με τις προεκλογικές εξαγγελίες.
Ομως, η σύγκριση είναι εμφανώς υπέρ του σε σχέση με προηγούμενες διοικήσεις ως προς την οικονομική διαχείριση, τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και κυρίως τα θέματα πολιτισμού.
Ωστόσο, η ΝΟΔΕ έπειτα από μερικές συνεδριάσεις της νεοσύστατης… «Επιτροπής Εκλογικής Ετοιμότητας», η οποία φαίνεται να συστάθηκε μόνο για να δώσει θεσμική υπόσταση στην ήδη εξαγγελθείσα απόφαση του γραμματέα του κόμματος, έκρινε απολύτως αρνητικά το έργο του δημάρχου αλλά και πλήθους δικών της στελεχών που βρίσκονται στη διοίκηση του δήμου.
Μεταξύ άλλων στη δικαιολόγηση του πορίσματος, η δημοτική αρχή σε μια μεγαλούπολη όπως το Ηράκλειο αξιολογήθηκε αρνητικά ακόμα και για τις επιδόσεις της στον τομέα της… κτηνοτροφίας.
Ηδη με ανακοίνωσή τους εννέα στελέχη της Ν.Δ. που συμμετέχουν στον συνδυασμό του δημάρχου δήλωσαν πως θα τον στηρίξουν εφόσον είναι ξανά υποψήφιος δείχνοντας ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη θέση του κόμματός τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου