Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Σ. Αναγνωστοπούλου: Έχουμε ένα καθαρό «λυντσάρισμα» ενός ανθρώπου εναντίον του οποίου κάποιοι βγάζουν μίσος







 

 

Για «λυντσάρισμα», που αναπτύχθηκε κυρίως στις ΗΠΑ και είχε ως θύματα κατεξοχήν αφροαμερικανούς, κάνει λόγο η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου για την περίπτωση του ξυλοδαρμού του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7»

Αυτό, που η ίδια επισήμανε είναι ότι «η κοινωνία θα πρέπει να αντιδράσει απέναντι σε αυτό, υπερασπιζόμενη δυο θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού μας, πρώτον ότι η ζωή είναι υπέρτατο αγαθό, δεν δέχεται καμία σχετικοποίηση και ο μόνος, που μπορεί να αποφασίσει για την ζωή ενός ανθρώπου είναι η πολιτεία με τους θεσπισμένους κανόνες, που έχει». Παράλληλα ανέφερε ότι ακόμα και αν έχει διαπράξει κάποιος ένα έγκλημα οι μόνοι, που έχουν δικαίωμα να τον δικάσουν είναι η δικαιοσύνη, με θεσπισμένους κανόνες, με την συναίνεση όλης της κοινωνίας, που συμπυκνώνει τον πολιτισμό της.

 «Δεν μπορεί, που εγώ κάθε φορά, που αισθάνομαι, ότι μπορεί κάποιος να με κλέψει (ούτε με κλοπιμαία τον είδαμε αυτό τον άνθρωπο), δεν μπορεί να αυτοδικούμε στο όνομα της περιουσίας μας ή οτιδήποτε τέτοιο. 
Αυτό το αποφασίζει το δικαστήριο».
Στη συνέχεια είπε ότι «εδώ έχουμε ένα καθαρό λυντσάρισμα ενός ανθρώπου εναντίον του οποίου κάποιοι βγάζουν μίσος. Η δικαιοσύνη όταν αποφαίνεται για έναν άνθρωπο είναι χωρίς μίσος με θεσπισμένους κανόνες», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η δικαιοσύνη έχει δημοκρατική διαδικασία «δεν αποφασίζουμε εγώ και εσείς κάθε φορά, γιατί ξέρετε τί θα γίνει; Αύριο ο ομοφυλόφιλος , ο περίεργος μελαμψός, ο άλλος ο περίεργος γιατι λέει αυτό, θα γίνουμε μια κοινωνία ζούγκλας. Το λυντσάρισμα ακριβώς αυτό το νόημα είχε, όταν έγινε στην Αμερική γιατι από εκεί ξεκίνησε. "Φιλήσυχοι" πολίτες υποτίθεται έπαιρναν τον νόμο στα χέρια τους».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα των ειδικών φρουρών ότι οι συνάδελφοί του έκαναν σωστά την δουλειά τους και ότι δεν έβγαλαν καν όπλο, την στιγμή, που ο 33χρονος άνδρας ήταν αιμόφυρτος στο έδαφος, η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι  «είδαμε να χτυπάνε έναν άνθρωπο στο κεφάλι πεσμένο στο έδαφος, απροστάτευτο , ανυπεράσπιστο, ο οποίος δεν ήταν εκ των πραγμάτων, όπως όλα δείχνουν απειλητικός για την ζωή κανενός» και σημείωσε ότι ο νόμος επιτρέπει μια μόνο μορφή αυτοδικίας, όταν είναι κάποιος σε άμυνα, «όταν έχει μία ασύμμετρη απειλή απέναντί του, έναν άνθρωπο με όπλο ή με οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να του αφαιρέσει την ζωή. Είδαμε κάτι τέτοιο στο βίντεο με μαχαίρι ή ήταν σε θέση να απειλήσει οποιονδήποτε;».


Επίσης αυτό, που τόνισε είναι ότι  «όταν έχουμε ένα εξοργισμένο πλήθος και μάλιστα συμμετέχουν και αστυνομικοί , γιατι αν δεχτούμε ότι ο κοσμηματοπώλης ήταν εν θερμώ , ο άλλος, που πήγε; Ο κόσμος, που παρακολουθούσε να χτυπιέται με αυτό τον τρόπο στο κεφάλι και μετά έρχονται και οι 8 αστυνομικοί και βγαίνει ο εκπρόσωπό τους και λέει ότι έκαναν το καθήκον τους και δεν έβγαλε όπλο; Οι κλωτσιές δηλαδή στο κεφάλι τι είναι; Σε αυτά αν δεν είμαστε σε εγρήγορση σε αυτή την κοινωνία θα πάμε άλλου» υπογράμμισε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν στην Βουλή την κλήση σε απολογία του Π. Λαφαζάνη
Ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης κατέθεσαν στη Βουλή 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Σία Αναγνωστοπούλου, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την κλήση σε απολογία του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
«Αυτή η υπηρεσία φτιάχτηκε το 2000. Δεν λειτούργησε ποτέ για ομάδες ή για ανθρώπους, που όντως υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα, και τώρα βρήκαν τον κ. Λαφαζάνη να τον καλέσουν; Βεβαίως και αντιδράσαμε και θεωρούμε ότι οι υπουργοί, που τους κάναμε ερώτηση θα ζητήσουν εξηγήσεις από την υπηρεσία» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, τονίζοντας ότι το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος έχει ως στόχο να περιφρουρεί το δημοκρατικό πολίτευμα και τους κανόνες, «αλλά δεν μπορεί να είναι κατά την κρίση του και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι στην Ελλάδα ένα κόμμα, μια ομάδα, λειτουργεί δημοκρατικά και ασκεί το υπέρτατο δημοκρατικό της καθήκον της διεκδίκησης, της αντίστασης με τρόπους, που δεν δημιουργούν πρόβλημα στη δημοκρατία. Άρα θεωρήσαμε καθήκον μας  να κάνουμε την ερώτηση για να κινηθούν τα αντίστοιχα Υπουργεία» κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου