Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Η απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία αποτελεί προϊόν ευτυχούς διεθνούς συγκυρίας, διπλωματικής εγρήγορσης και κινητοποίησης της κυβέρνησης Τσίπρα. Η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της Αθήνας απέδωσε καρπούς








 


























 



 Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία αποτελεί το προϊόν μιας ευτυχούς διεθνούς συγκυρίας και ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα πέρασαν φάση έντασης, με βασική ευθύνη της Αγκυρας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως και παίζει ένα παιχνίδι που μένει να αποδειχτεί εάν θα του βγει, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι υπερβαίνει το μπόι του και τις δυνατότητες της χώρας του.
Σε κάθε περίπτωση, βασική επιδίωξη του Τούρκου προέδρου είναι η ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη με λόγο και ρόλο όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά διεθνώς.
Στο πλαίσιο αυτό κατά καιρούς επιχειρεί αντιπαραθέσεις και προσεγγίσεις με βάση τα συγκυριακά συμφέροντά της, έτσι όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται.
Η σημερινή κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου, αλλά και η επαμφοτερίζουσα στάση του στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν προκαλέσει έντονα προβλήματα πολιτικού, αλλά κυρίως οικονομικού χαρακτήρα στη γειτονική χώρα.
Τις τελευταίες μέρες η τουρκική οικονομία και η λίρα υπέστησαν έντονους τριγμούς, οι οποίοι προφανώς επέβαλαν -μερική έστω- αναθεώρηση στάσης σε διάφορα ζητήματα.
Η διεθνοποίηση του ζητήματος των δύο στρατιωτικών από την πλευρά της Ελλάδας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και οι εξ αυτής πιέσεις προς την Αγκυρα οδήγησαν στην απελευθέρωσή τους.
Ηδη ακολούθησε η απελευθέρωση του τοπικού εκπροσώπου της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς. Ο κ. Ερντογάν δείχνει να επιθυμεί αναθέρμανση των σχέσεων με την Ε.Ε., μετά από μια περίοδο ψυχρότητας και στασιμότητας, ως αντίβαρο στη διαταραγμένη σχέση με τις ΗΠΑ. Φαίνεται επίσης ότι δεν προσδοκά τόσα όσα λέει από τη ρωσοτουρκική προσέγγιση. Αλλωστε ο μοναδικός δρόμος προς τη Δύση περνά από την Ελλάδα.
Η ψύχραιμη στάση της Αθήνας, η άρνηση να μπει στο παιχνίδι των συμψηφισμών και η επιλογή να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα με την Αγκυρα, πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης, με προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης – στο μέτρο και στον βαθμό που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σήμερα.
Με τη γειτονική χώρα υπάρχουν πολλά εκκρεμή θέματα που απαιτούν λύσεις. Ισως τώρα η συγκυρία βοηθήσει τον αλαζονικό και απρόβλεπτο Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ώστε να εξευρεθούν αμοιβαία επωφελείς λύσεις, αφού η οικονομική κατάσταση και στις δύο χώρες επιβάλλει και βοηθά να δοθεί έμφαση στην ανάκαμψη και την πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου