Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να βγει από την ευρωπαϊκή καραντίνα


















 
 


Του Γ. Λακόπουλου

Και οι πέτρες  στο κοινοτικό κέντρο και τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ξέρουν ότι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη και τα κοινοτικά όργανα είναι ανύπαρκτες έως  ψυχρές. Δεν τον καλούν στην έδρα τους και δεν ανταποκρίνονται στις βολιδοσκοπήσεις να τους καλέσει ο ίδιος στην Αθήνα.
Ακόμη και με τους πολιτικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπάρχει καχυποψία. 
Τους καταλογίζει ότι… στηρίζουν τον Τσίπρα και του καταλογίζουν ότι δεν βάζει πλάτη για τη χώρα του -και την κοινοτική Ευρώπη. Ότι έχει στενή κομματική ατζέντα, αν όχι προσωπική, ενώ η ιδιότητα του κληρονόμου δεν τους συναρπάζει, καθώς οι περισσότεροι είναι αυτοδημιούργητοι.
Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος είναι απομονωμένος στην Ευρώπη. Οι σύμβουλοι του αντιλαμβάνονται το κενό και κατά καιρούς προσπαθούν να το καλύψουν με  ψευδείς εντυπώσεις ή εκβιάζοντας κάποιες επαφές. Αυτή τη φορά το σχέδιο «Ο Κυριάκος στην Ευρώπη» έχει υπότιτλο: «Τρεις συναντήσεις με τη Μέρκελ». Ισχυρίζονται ότι έχουν προγραμματιστεί τρεις διαδοχικές συναντήσεις του με την καγκελάριο, σημάδι ότι «βρίσκονται κοντά».
Πρόκειται για παραπλάνηση. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συνάντηση με την έννοια ότι ένας πολιτικός καλεί έναν άλλο και συζητούν. Είναι τρεις επαφές στο περιθώριο άλλων δραστηριοτήτων του ΕΛΚ. Την Τετάρτη στη Σόφια για τη Σύνοδο του ΕΛΚ, στις αρχές Ιουνίου στο Μόναχο για μια εκδήλωση του ΕΛΚ, και στη θερινή Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Ιουνίου.
Πρόκειται δηλαδή για «υπηρεσιακές» επαφές. Η Μέρκελ όπως θα δει στα πεταχτά όλους του ομοϊδεάτες της θα δει και τον Κυριάκο. Κάποια άλλα ραντεβού που έχει με Γερμανούς είναι εθιμοτυπικά. Τέλη Ιουνίου στο Βερολίνο θα δει τον νέο -σοσιαλδημοκράτη- Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγερ και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Η Μέρκελ στην έδρα της δεν θα τον δεχθεί. Αν ήθελε στενές επαφές μαζί του, θα τις είχε. Αλλά μάλλον δεν έχει ξεπεράσει το σοκ από την πρώτη συνάντηση τους . Όταν προτιμούσε να συζητάει με τη Ντόρα, που τον συνόδευε, ως αρμόδια ακόμη για τα εξωτερικά της ΝΔ -και γι’ αυτό προφανώς έφαγε το κεφάλι της.
Άλλωστε η καγκελάριος δεν μπορεί να μην ενημερώθηκε από τον Σόιμπλε για τη ατυχή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ για τη οποία δεν δέχθηκε ούτε καν να φωτογραφηθεί μαζί του μετά από όσα άκουσε. «Καταλαβαίνει  τους αριθμούς, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι δεν αλλάζουν » ήταν το σχόλιο που του αποδίδεται.
Η κακή χημεία ανάμεσα στον -ομοϊδεάτη- Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μητσοτάκη είναι γνωστή και συχνά επεισοδιακή.  Π.χ. εν όψει μιας συνάντησής τους στις Βρυξέλλες η νεόκοπη τότε, ως πορτ παρόλ, Σπυράκη, διέδιδε ότι η συνάντηση γίνεται με… αίτημα του Γιούνκερ. Ποιος τον είδε και δεν τον φοβήθηκε. Διορθώθηκε  με την απειλή της ακύρωσης.

Ο Γιούνκερ ήλθε στη Αθήνα για να τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες της στάσης  του στο Μακεδονικό. Η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ήταν χωρίς δηλώσεις. Αλλά ο Πρόεδρος της Κομισιόν φρόντισε να ξεκαθαρίσει δήμος ότι «η λύση επείγει». Οι δυο άνδρες δεν ταιριάζουν καν σαν χαρακτήρες. Ο εξωστρεφής Γιούνκερ θα έπληττε αν ήταν υποχρεωμένος να τον κάνει παρέα.
Ούτε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, ο Γάλλος Ζοζεφ Ντόλ  είναι ενθουσιασμένος με τον Μητσοτάκη. Εξοργίσθηκε όταν έμαθε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κατά της λύσης του Σκοπιανού και τον άδειασε μεγαλοπρεπώς με δηλώσεις του, λέγοντας ότι είναι «παράθυρο ευκαιρίας» η λύση που διαπραγματεύονται οι δυο κυβερνήσεις.
Μετά την επίσκεψη Γιούνκερ στη Αθήνα οι κοινοτικοί έγιναν έξαλλοι με τις αντιδράσεις της ΝΔ  και όσα είπε σε μια κομματική σύσκεψη ο Μητσοτάκης για «βρόμικη έξοδο», λίγες ώρες από τη στιγμή που ο Γιούνκερ με τον Αβραμόπουλο και τον Σχοινά δίπλα του ξεκαθάρισε ότι  η Ελλάδα είναι συνεπής, βρίσκεται στο της ανάπτυξης και θα βγει από τη μνημόνιο.
Την επόμενη ο πορτ παρόλ του, Μαργαρίτης Σχοινάς, ήπιε καφέ με τον Μητσοτάκη. Δεν ξέρουμε τι του είπε. Αλλά στη συνέχεια πήγε σ’ ένα συνέδριο και είπε τα αντίθετα από αυτά που λέει η ΝΔ. Και δεν είναι μόνος. Ο Επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος συχνά μιλάει σε άλλο μήκος κύματος από το κόμμα από το οποίο προέρχεται.
Από όλα αυτά προκύπτει ότι ο Μητσοτάκης ουσιαστικά είναι τουλάχιστον αδιάφορος για τους πολιτικούς της Ευρώπη. Καθόλου περίεργο.  Όταν ξυνίζουν με τον Καμμένο, που είναι υπουργός του Τσίπρα -που δεν προέρχεται από ακροδεξιό κόμμα αλλά από τη ΝΔ- γιατί να μην είναι πυρ και μανία με τον Άδωνι Γεωργιάδη που είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ και προέρχεται από κόμμα της Ακροδεξιάς, ενώ έχει πει πολύ χειρότερα από τον Καμμένο;
Οι προσπάθειες που έκανε η Μαρία Σπυράκη να εμφανίσει ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τον Κυριάκο «ως επόμενο πρωθυπουργό» τον έβλαψε περισσότερο  γιατί προκάλεσε από θυμηδία μέχρι δυσφορία. Μόνο ο ανεκδιήγητος Βέμπερ λέει τέτοια  πράγματα. Οι υπόλοιποι απλώς τον αγνοούν, καθώς οι λιγοστές επαφές μαζί τους είναι απογοητευτικές.
Προ καιρού ο Δημ. Αβραμοπουλος έκανε μια προσπάθεια να τον διασυνδέσει με το Κολλέγιο των Επιτρόπων και οργάνωσε ένα μεσημβρινό τραπέζι καλώντας όσους ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πήγαν μόλις πέντε και ο Χρήστος Στυλιανίδης. Όλοι έκαναν αγγαρεία και φεύγαν απογοητευμένοι καθώς τον άκουσαν να επικρίνει εμμέσως την Κομισιόν απορρίπτοντας τις επιτυχίες που η ίδια αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση. Ή να τους λέει για… μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αμφισβητώντας έτσι τις συμφωνίες. Στη συνέντευξη στο Βήμα, το επανέλαβε.
Ο Μητσοτάκης συνεχίζει τους πάλι υπαινιγμούς για τη θετική στάση των ευρωπαϊκών έναντι της Ελλάδας και ο Γεωργιάδης τους  επιτέθηκε ευθέως. Αν αυτά έχουν φτάσει ως τη Μέρκελ θα περάσει καλά μαζί της στις ολιγόλεπτες επαφές του. Η κυρία είναι σκληρή σ’ αυτά. Ο Αντ. Σαμαράς έβαλε μέσον τον Λουκά Παπαδήμο για να την πείσει να του μιλήσει στο τηλέφωνο…
Ο πρόεδρος της ΝΔ στην   Ευρώπη είναι ήδη δακτυλοδεικτούμενος. Εκτός από την αρνητική στάση του στο Μακεδονικό  – στο οποίο εμμέσως τους χρεώνει ότι…παρεμβαίνουν στα εσωτερικά μας – του καταλογίζουν και άλλα. Π.χ. τις αμφισβητήσεις για τα αποτελέσματα του Μνημονίου και ότι έφτασε να λέει στη Βουλή ότι… στηρίζουν τον Τσίπρα γιατί του κάνει τα χατήρια. Παρακολουθούν επίσης τις οπισθοδρομικές θέσεις του σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως πρόσφατα η αναδοχή και παλιότερα η ταυτότητα φύλου.
Ακόμη χειρότερα: του καταλογίζουν ότι είναι σύμμαχος της εγχώριας ολιγαρχίας και εναντιώνεται στην κάθαρση και τη θέσπιση κανόνων για να σταματήσει η κατασπατάληση κοινοτικών πόρων από συγκεκριμένα επιχειρηματικά κυκλώματα. Και απορούν με τη σιωπή του για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος μέσω την εξωχώριων εταιριών. Στην πραγματικότητα τον θεωρούν ως ένα Βαλκάνιο πολιτευτή που προσπαθεί να πάρει την εξουσία με τους γνωστούς τρόπους της… κληρονομικής Δημοκρατίας.
Οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ λένε ότι πάει να τους γνωρίσει. 
Προφανώς. 
Αυτοί όμως τον ξέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου