Του Ισίδωρου Μπέη
Ανησυχία και έκδηλη αμηχανία επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση για το επίμαχο ζήτημα, ενώ ακόμη και ο λαλίστατος Αδωνις Γεωργιάδης αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει ταυτιστεί απόλυτα με τον εφοπλιστή, θα βρεθεί σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι βαρύτατες κατηγορίες για την υπόθεση του «Noor1».
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης -για το σκάνδαλο της Novartis- όσο και ο Βαγγέλης Μαρινάκης -για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του- χρησιμοποίησαν τον χαρακτηρισμό «σκευωρία» για να απαντήσουν στην κυβέρνηση. Συμπόρευση υπήρξε όμως και στο ζήτημα Καμμένου για την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, με τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στον πρόεδρο του Ολυμπιακού να δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα και τη ΝΔ αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, να ακολουθούν, καταθέτοντας ερωτήσεις αλλά και προτάσεις για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Συνδετικός κρίκος στην ταύτιση απόψεων μεταξύ της κεντροδεξιάς παράταξης και του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι η κουμπαριά που έχει η Ντόρα Μπακογιάννη με τον εφοπλιστή. Τώρα όλοι οι πρωταγωνιστές με τις πύρινες δηλώσεις υπέρ του εφοπλιστή έχουν εξαφανιστεί από την επικαιρότητα και αναμένουν τις δικαστικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση δέχεται πιέσεις από την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου να του παράσχει στήριξη, προς το παρόν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλογιζόμενος τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια τέτοια κίνηση, παραμένει αποστασιοποιημένος, σφυρίζει αδιάφορα και… πετάει την μπάλα στην εξέδρα θέτοντας θέμα διορισμών στο Δημόσιο.
Οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται, ωστόσο, από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία, όπως είχε αποκαλύψει η «Νέα Σελίδα», «βράζει» για τη στρατηγική που ακολουθεί ο πρόεδρος της παράταξης. Βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν ότι ήταν λανθασμένη η τακτική της στοχοποίησης του Ιβάν Σαββίδη, σε αντίθεση με την υπόθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη, που δεν γίνει καμία δήλωση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις
Το γεγονός αυτό θορύβησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την προηγούμενη Τετάρτη κάλεσε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ στην εισήγησή του δεν έκανε την παραμικρή προσωπική αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να μην ρίξει άλλο «λάδι στη φωτιά», καθώς ήδη το πολιτικό κόστος από τη διαμάχη του με το «αφεντικό» του ΠΑΟΚ είναι αρκετά υπολογίσιμο. «Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ανεχθώ οποιαδήποτε υπόνοια γεωγραφικού διχασμού της χώρας», είπε, στέλνοντας έτσι μήνυμα ενότητας προς όλες τις πλευρές.
Το κλίμα, ωστόσο, είναι ιδιαιτέρως βαρύ τόσο για τον πρόεδρο όσο και για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, που θεωρούνται «κόκκινο πανί» όχι μόνο από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, αλλά κι απ’ όσους βρήκαν δουλειά στις επιχειρήσεις του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι ο μοναδικός που έχει επενδύσει στη Βόρεια Ελλάδα και, μάλιστα, σε περίοδο κρίσης. Δυσφορία, πάντως, στο Μοσχάτο επικρατεί και για τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος φέρεται να δέχτηκε αυστηρές συστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του να μιλήσει σε κομματικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη μόλις λίγα 24ωρα μετά τα όσα έγιναν στον αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι φίλαθλοι του Δικεφάλου του Βορρά και να ακυρωθούν οι συγκεντρώσεις.
Οι οικογενειακές σχέσεις και τα κρητικά γλέντια
Η οικογένεια Μαρινάκη είναι από τις πιο γνωστές του Πειραιά, με εφοπλιστική και πολιτική δράση δεκαετιών. Ο παππούς του Βαγγέλη Μαρινάκη, Απόστολος, ήταν εύπορος επιχειρηματίας του Ηρακλείου με δικό του χυτήριο, όμως στη διάρκεια της Κατοχής καταστράφηκε οικονομικά. Ο γιος του Μιλτιάδης μετεγκαταστάθηκε στον Πειραιά και άρχισε από το μηδέν, δουλεύοντας σε μηχανουργείο, ενώ φοιτούσε παράλληλα στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Τη δεκαετία του ’60 μπαίνει στην ποντοπόρο ναυτιλία, παντρεύεται την Ειρήνη Καρακατσάνη και το 1967 γεννιέται ο γιος του Βαγγέλης, ο σημερινός μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού. Φίλος με πολλούς σημαντικούς εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πολιτικούς, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης θα είναι και στην ομάδα των πλοιοκτητών που θα σηκώσουν το βάρος του Ολυμπιακού στη μετά Γουλανδρή εποχή, το 1979. Εκτός από τον Ολυμπιακό, ο Μιλτιάδης δραστηριοποιείται και στα κοινά του πρώτου λιμανιού της χώρας, διατελεί δημοτικός σύμβουλος Πειραιά για έντεκα χρόνια, αναπτύσσει δραστηριότητα στις λέσχες ναυτιλίας και στον Οίκο Ναύτου και το 1986 διαδέχεται τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο στη Βουλή. Βουλευτής Πειραιά θα εκλεγεί και το 1989.
Η φιλία του Μιλτιάδη Μαρινάκη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν στενή. Επί σειρά ετών, ο Μιλτιάδης ήταν ο άνθρωπος του προέδρου και στον Πειραιά και στη ναυτιλία. Τη σχέση αυτή συνέχισαν τα παιδιά τους, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να παντρεύει την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ισίδωρο Κούβελο και να διατηρεί εξαίρετες σχέσεις και με τον Κυριάκο. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κουμπάροι συμμετείχαν σε κρητικά γλέντια, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο που στήθηκε τον Ιούλιο του 2016 από τον εκδότη των «Παραπολιτικών» και στενό συνεργάτη του εφοπλιστή, Γιάννη Κουρτάκη.
Ο αποχαιρετιστήριος ασπασμός στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και οι θερμοί εναγκαλισμοί με τον Κυριάκο και την Ντόρα είναι χαρακτηριστικοί των σχέσεων των δύο οικογενειών.
«Νοοr1»: Μια υπόθεση με πολλά αναπάντητα ερωτήματα
Ηταν τον Ιούνιο του 2014 όταν το πλοίο «Noor1» με τους 2,1 τόνους ηρωίνης έπιασε λιμάνι σ’ ένα απομακρυσμένο σημείο της Ελευσίνας και οι διωκτικές Αρχές προχώρησαν στην ανεύρεση ολόκληρης της ποσότητας, που είχε ήδη διοχετευτεί σε αποθήκες, πραγματοποιώντας συγχρόνως μια σειρά από συλλήψεις. Και πολύ σύντομα τα ΜΜΕ έχασαν το ενδιαφέρον τους για την κάλυψη της υπόθεσης…
Μετά το τέλος των συλλήψεων και κυρίως λόγω της εμπλοκής κορυφαίου παράγοντα του Ολυμπιακού, οι «αντίπαλοι» επιχειρηματικοί και εκδοτικοί όμιλοι συνέχισαν να καλύπτουν την υπόθεση με περισσότερη έμφαση στις σχέσεις ορισμένων εκ των κατηγορουμένων με αθλητικούς παράγοντες και λιγότερο εστιάζοντας στην καθαυτή υπόθεση της αδιανόητης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποσότητας ηρωίνης που αγοράστηκε και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από το Ντουμπάι.
Το «Noor1» καταπλέει στην Ελευσίνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 7 Ιουνίου 2014. Στις 12 Ιουνίου εντοπίζεται στη Φιλοθέη αυτοκίνητο με ηρωίνη και οι Αρχές κάνουν έφοδο σε σπίτι στην ίδια περιοχή και στη συνέχεια σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης από τους συνολικά 2,1 τόνους. Οι συλλήψεις αλλά και ο εντοπισμός των ναρκωτικών γίνονται υπό τη δικαιοδοσία της Εισαγγελίας Αθηνών και ως εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει στον ορίζοντα των διωκτικών Αρχών το «Noor 1».
Η προανάκριση διενεργείται από την Εισαγγελία Πειραιά, όταν το «Noor 1» εντοπίζεται και ερευνάται στις 21 Ιουνίου, δηλαδή 14 μέρες μετά τον εντοπισμό. Απασχολεί τις μέρες εκείνες την Εισαγγελία Αθηνών, η οποία, θορυβημένη με την εξέλιξη, απευθύνεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς επίλυση της νομικής διαφοράς. Η άποψη που επικράτησε, με εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ήταν ότι αποτελούσε δικαιοδοσία της Εισαγγελίας Πειραιά, η οποία και αναλαμβάνει την υπόθεση.
Η πρώτη δίκη διεξάγεται από το 2015 έως το φθινόπωρο του 2016. Τον Ιανουάριο του 2017 ο ισοβίτης Ευθύμιος Γιαννουσάκης αποκαλύπτει στοιχεία σε απόρρητη κατάθεσή του στον ανακριτή του Λιμενικού Χριστοφοράκη, τα οποία φέρνει στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, έχει αρχίσει την έρευνά της.
Στα τέλη Μαΐου του 2017 το zougla.gr δημοσιεύει τη δημοσιογραφική έρευνα του Μ. Τριανταφυλλόπουλου. Το πανελλήνιο πληροφορείται τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του δημοσιογράφου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Ερχονται στο φως της δημοσιότητας τα γνωστά «εμβάσματα» και αποκαλύπτονται οι άμεσοι συνεργάτες του εφοπλιστή στον Πειραιά και το Ντουμπάι. Αποδεικνύονται οι σχέσεις χρηματοδότησης της αγοράς των 3 τόνων ηρωίνης από τη σπείρα του Περσικού Κόλπου.
Από την πρώτη στιγμή οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην εξιχνίαση των στοιχείων που οδηγούσαν στον «δρόμο του χρήματος» μέσω Περσικού Κόλπου. Ετσι, κατέληξαν σε δύο σκληρά κυκλώματα, στο τουρκικό, που διοχετεύει την ηρωίνη από το Ιράν, και στο λεγόμενο «βαλκανικό» ή «σέρβικο», που τη μεταφέρει προς την Κεντρική Ευρώπη. Σε μέλη αυτού του κυκλώματος κατέληξαν 900 κιλά ηρωίνης, σε ένα «πάρε-δώσε» που έγινε ανοιχτά της Κρήτης και απέφερε 22 εκατ. δολάρια στους δράστες. Από αυτά τα 22 εκατ., μερίδιο ήθελαν και οι Τούρκοι-«χαμένοι» από την κατάσχεση των 2,1 τόνων. Το μαύρο χρήμα άρχισε να διακινείται μέσω εταιρείας του Γιαννουσάκη και λογαριασμών τράπεζας του Ντουμπάι. Εκεί εντοπίστηκαν τα εμβάσματα που, όπως θέλουν τα δημοσιεύματα, «καίνε» τον εφοπλιστή και τους συνεργάτες του.
Η Ειρήνη Τζίβα ζήτησε δικαστική συνδρομή από το Ντουμπάι. Χρειάστηκαν μήνες προκειμένου το δικαστικό σύστημα του Εμιράτου να ικανοποιήσει το αίτημα, αλλά τελικά η δικαστική συνδρομή επιτεύχθηκε. Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε δέκα εταιρείες, των οποίων καταγράφονται οι κινήσεις χρηματικών ποσών προς την εταιρεία Γιαννουσάκη σε χρονικό διάστημα προ του Ιουνίου του 2014.
Από τις δέκα αυτές εταιρείες οι εννέα έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα εμβάσματα που παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη. Η ύπαρξη και δέκατης εταιρείας, συγκεκριμένα της Maritime Capital Illinois, αποκαλύφθηκε μέσω της δικαστικής συνδρομής που ζητήθηκε από τις Αρχές του Ντουμπάι.
Η Ειρήνη Τζίβα απευθύνθηκε επίσημα στην Οικονομική Αστυνομία, η οποία διερεύνησε την ακολουθία των εμβασμάτων κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, από το 2013 έως το 2015. Σε αυτό το διάστημα χρηματοδοτήθηκε η μεταφορά της ηρωίνης, φορτώθηκε ανοιχτά του Ομάν στο «Noor1», μεταφέρθηκε στην Ελευσίνα, εντοπίστηκε από την ειδική υπηρεσία του Λιμενικού και κατασχέθηκε μετά τις επιχειρήσεις στο Κορωπί και τη Φιλοθέη.
Μυστηριώδεις θάνατοι
Η δίκη για την υπόθεση άρχισε τον Οκτώβριο του 2015, ύστερα από μια σειρά μυστηριωδών θανάτων. Καταρχάς, τη δολοφονία της 19χρονης Αρχού Σερίφι Ζιντάστι, κόρης Τούρκου επιχειρηματία που είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Στον Ερυθρό Σταυρό κατέληξε ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, τουρκικής καταγωγής Σερχάν Μπασκάλ, που θεωρούνταν από τους «εγκεφάλους» της διακίνησης των 2,1 τόνων ηρωίνης, ενώ παρόμοια τύχη είχε και ο Ινδός μηχανικός του «Noor 1», Σιράσταβα Ντεμπράτ Kουμάτ, ο οποίος νοσηλεύτηκε στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζάνειου Νοσοκομείου. Μακριά από τον Κορυδαλλό, σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, δολοφονήθηκε ο Ιρανός Αχμέντ Σαχίντ, επίσης μέλος του τουρκικού κυκλώματος, ο οποίος διέφυγε από την Ελλάδα όπου βρισκόταν τη μέρα που έγιναν οι συλλήψεις σε Κορωπί και Φιλοθέη. Τον βρήκαν διάτρητο από σφαίρες πυροβόλου τον Μάρτιο του 2015.
Σε ό,τι αφορά στη δίκη, η εισαγγελέας Μαρία Τρουπή πρότεινε την ενοχή των περισσότερων κατηγορούμενων στην υπόθεση. Οι έξι είναι ένοχοι τόσο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όσο και για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Αντίστοιχα, πρότεινε τη συνενοχή των έντεκα αλλοδαπών μελών του πληρώματος, καθώς και των Τούρκων που τον Ιούνιο του 2014 ήρθαν στην Αθήνα προκειμένου να οργανώσουν και να συντονίσουν τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ευρώπη.
Στις 18 Ιουλίου 2016 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους για το αδίκημα της διαμετακόμισης των 2,1 τόνων ηρωίνης τον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη, κρίνοντας ότι και οι δύο είχαν ενεργό ρόλο στη ναύλωση του «Noor1», ενώ για απλή συνέργεια ένοχοι κρίθηκαν οι Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανης και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης.
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 43 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 01/04/2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου