Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Τρ. Αλεξιάδης: Η πρόταση της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ ωφελεί τους μεγαλο-ιδιοκτήτες Η διαφορά Δεξιάς - Αριστεράς είναι ότι ότι εμείς κάνουμε αυτό που ορίζει το Σύνταγμα: «Καθένας να πληρώνει ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει».














Στη φορολογική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Realfm 97,8. Ο συντονιστής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε επίσης για τις διαφορές των προσεγγίσεων της φορολογικής πολιτικής μεταξύ Δεξιάς κι Αριστεράς, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό που ορίζει το Σύνταγμα: 
«Καθένας να πληρώνει ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει».
«Υπάρχει μία πολιτική διάκριση μεταξύ της προσέγγισης που κάνει η Αριστερά στα ζητήματα φορολογίας και κοινωνικών δαπανών και σε αυτή της Δεξιάς. Και ευτυχώς η ΝΔ βγαίνει και συνεχώς διαφημίζει την περιστολή δαπανών της, για να καταλάβει ο κόσμος το τι ακριβώς θέλει. Διότι η περίφημη περικοπή δαπανών, σημαίνει λιγότερη Υγεία, λιγότερη Παιδεία, απολύσεις στο Δημόσιο και μία σειρά από περιστολή δράσεων του Κράτους τις οποίες ζήσαμε τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο συντονιστής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν οι δημοσιογράφοι της εκπομπής του είπαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η ΝΔ δεν θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, εκείνος τους υπενθύμισε ότι ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπέγραφε απολύσεις. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα για το τι συνέβη με την αστυνομία, λέγοντας πως «αυτοί που μας κατηγορούν για ανομία, ήταν αυτοί που κατήργησαν 6.000 οργανικές θέσεις αστυνομικών».
Ο Τρύφων Αλεξιάδης επανήλθε στη συνέχεια στο θέμα της μείωσης των δαπανών που εξαγγέλλει η ΝΔ, ζητώντας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει δημοσίως ποιες δαπάνες σκοπεύσει να περιστείλει. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν ήταν και δεν είναι πολιτικός μας στόχος να επιβαρύνουμε τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα».
Σε ερώτηση για τις επιβαρύνσεις του ασφαλιστικού, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει λιγότερα από αυτά που πλήρωνε πριν. «Κι αυτά δεν είναι δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αλλά των κοινωνικών φορέων», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην φορολογία, ο συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «η φορολογική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν μία αναγκαιότητα, ήταν συμβιβασμός που έγινε. 
Δεν ήταν μία πολιτική μας επιλογή, ήταν μία αναγκαιότητα στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε να πούμε για παράδειγμα ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας είναι κάτι, η οποία εκφράζει ιδεολογικά το ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση». 
«Αλλά όταν το 2015, μέσα από ένα σκληρό εξάμηνο, αναγκαστήκαμε να πάμε σε ένα συμβιβασμό, και πολύ καλά τον κάναμε αυτόν τον συμβιβασμό, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, εκεί προβλέπονταν διάφορα θέματα στα θέματα φορολογίας, διάφορες προβλέψεις οι οποίες εφαρμόζονται τώρα, όπως πχ το ΦΠΑ στα νησιά, και εκεί είχε και αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων. Δεν είμαστε υπέρ της υπεροφορολόγησης, είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών. Αλλά αναγκαστήκαμε να πάμε σε αυτές τις ρυθμίσεις διότι μας πιέζουν για συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους», συμπλήρωσε.
Στάθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής και ήδη αποδίδουν.
«Βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα, αλλά η φορολογική πολιτική μας στοχεύει στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα. Και αυτή είναι και η διαφορά μας με τη ΝΔ», τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης στη συνέχεια.
Κι εξήγησε: «Ακούσαμε την πρόταση της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ. Τι λέει η ΝΔ; Ένα τμήμα του πλεονάσματος – που επιτεύχθηκε με πολύ μεγάλους κόπους -  να πάει στην τελευταία πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ. Έτσι όμως θα ωφεληθεί ο γείτονας μου στην Νίκαια ο οποίος έχει τελευταία δόση π.χ. 100 ευρώ, θα ωφεληθεί όμως και ο μεγαλο-ιδιοκτήτης του οποίου η δόση είναι 5.000 ευρώ». «Εκεί είναι η πολιτική διαφορά της πρότασης μας έναντι της πρότασης της ΝΔ», είπε τότε ο κ. Αλεξιάδης.
«Εμείς θέλουμε η φορολογία να πληροί την επιταγή του Συντάγματος ότι καθένας πληρώνει ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει και πρέπει να απολογηθούμε γιατί παραλάβαμε το 2015 μια χώρα σε κρίση και πρέπει να θεραπεύσουμε αυτή την κρίση. Έτσι πρέπει εμείς που βρήκαμε τον ΕΝΦΙΑ και προσπαθούμε να τον κάνουμε πιο δίκαιο, να απολογούμαστε γιατί τον διατηρούμε».
«Υπάρχει βελτίωση των δεικτών, άρα η πολιτική μας αποδίδει και θέλουμε να πάμε στην επόμενη μέρα, στο κλείσιμο της μνημονιακής περιόδου και στην ανάπτυξη της χώρας», κατέληξε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου