Η «Εφ.Συν.» παραθέτει τα βασικά επιχειρήματα της Eldorado Gold, επιχειρώντας να δώσει την πραγματική εικόνα της υπόθεσης που χρόνια τώρα διχάζει την κοινωνία της Χαλκιδικής.
Το «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση λήγει στις 22 Σεπτεμβρίου γιατί μετά από αυτή την ημερομηνία η εταιρεία δεν έχει άδεια για τη λειτουργία των λατομείων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο Γ. Σταθάκης, έχει ενημερώσει την εταιρεία πριν από έναν μήνα ότι έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου θα δώσει όλες τις εκκρεμούσες άδειες για την Ολυμπιάδα και επιπλέον έχει δρομολογηθεί εξάμηνη παράταση λειτουργίας, προβλέποντας ότι σε αυτό το διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας. Το υπουργείο επιπλέον ενημερώνει ότι έχουν αδειοδοτηθεί το 60% των έργων στις Σκουριές και το σύνολο της Ολυμπιάδας.
Η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί για τη διαιτησία.
Η επίσημη διαδικασία, όπως ήδη γνωρίζει η εταιρεία, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την Πέμπτη. Την ευθύνη έχει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο με βάση τη σύμβαση του 2003 που έχει κυρωθεί από τη Βουλή είναι το αρμόδιο όργανο για την επίλυση των διαφορών. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για την εταιρεία, η οποία πάντως επιμένει στην πρότασή της για τεχνικό διάλογο. Ο Γ. Σταθάκης έχει δηλώσει (31/8) πως το ΝΣΚ θα ενημερώσει τις δύο πλευρές στις 15 Σεπτεμβρίου και ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.
Εχουν ήδη δαπανηθεί 3 δισ. δολάρια, από τα οποία το 1 δισ. αφορά το μισθολογικό κόστος. Η επένδυση θα διπλασιαστεί αν προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις.
Το ύψος της επένδυσης φαίνεται ότι προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή και το μέσο. Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, τον Μάιο του 2017, φιλοξενεί το «newsletter» του ευρωπαϊκού συνδέσμου Euromines που ήταν αφιερωμένο στην εξορυκτική συνεργασία Ε.Ε.-Καναδά στο πλαίσιο της CETA. Μεταξύ άλλων περιελάμβανε άρθρο της Louise Burgess, στελέχους της Eldorado Gold, η οποία αναφέρει: «Εχουμε επενδύσει πάνω από 740 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των έργων Ολυμπιάδας, Σκουριών και Περάματος», ποσό στο οποίο φαίνεται ότι συνυπολογίζονται και οι φόροι που καταβάλλονται προς το ελληνικό κράτος. Αλλο στέλεχος της εταιρείας στο ίδιο αφιέρωμα τονίζει: «Αναμένουμε ότι θα επενδύσουμε επιπλέον 92 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για την ανάπτυξη αυτών των έργων».
Για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων στη Χαλκιδική διατέθηκαν 2 δισ. δολάρια.
Τα 2 δισ. δολάρια για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων στη Χαλκιδική πληρώθηκαν με τη μορφή της ανταλλαγής μετοχών στην προηγούμενη ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας, την επίσης καναδική European Goldfields. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει την υπεραξία που πήραν τα μεταλλεία μετά την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων τον Ιούλιο του 2011 με την υπογραφή του τότε υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου. Το 99,9% των αρχικών μετοχών της Ελληνικός Χρυσός αγοράστηκαν το 2003 έναντι 11 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν εισέπραξε το Δημόσιο, αφού διατέθηκαν για να πληρωθούν τα χρέη της προηγούμενης εταιρείας. Ακολούθησαν διαδοχικές μεταβιβάσεις, από τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δεν έβαλε στα ταμεία του ούτε ένα ευρώ και η Εuropean Goldfields έγινε κάτοχος του 95% των μεταλλείων έναντι συνολικού τιμήματος 349 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελληνικός Χρυσός οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο 15,3 εκατ. ευρώ, τα οποία κρίθηκε ότι είχαν δοθεί παράνομα στην εταιρεία και πρέπει να επιστραφούν γιατί συνιστούν κρατική ενίσχυση.
Θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 2.400 εργαζόμενοι.
Είναι λυπηρό, ειδικά σε τέτοιες εποχές, να χάνει τη δουλειά του ακόμη και ένας εργαζόμενος. Η εταιρεία όμως έχει «φουσκώσει» τον αριθμό των απασχολουμένων σε αυτήν. Οι μισθωτοί υπολογίζονται σε 800 άτομα, ενώ υπάρχουν άλλοι τόσοι υπεργολάβοι που εργάζονται περιστασιακά.
Η κυβέρνηση εμποδίζει τις επενδύσεις της εταιρείας.
Δεν έχουν προχωρήσει, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, οι εγκαταστάσεις στο Πέραμα και τις Σάπες, στη Θράκη. Αντιδρούν οι τοπικοί φορείς, που δεν πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.
Η ασθενής μνήμη της Ντ. Μπακογιάννη
Τι άλλαξε από την εποχή του «όχι στις Σκουριές»;
EUROKINISSI
«Εξόντωση της επιχειρηματικότητας» έσπευσε να «χρεώσει» στην κυβέρνηση η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας την κυβέρνηση «να σοβαρευτεί επιτέλους».
Είναι αυτή η ίδια η αδερφή του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όταν ήταν αρχηγός κόμματος είχε μια... μάλλον διαφορετική άποψη.
Το 2012, λοιπόν, οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με επιστολή τους στην ιστοσελίδα «Ρεσπέντζα», εξέφραζαν την ξεκάθαρη θέση κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Eldorado Gold:
«Η ΔΗ.ΣΥΜ. διαφωνεί με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση “Σκουριές” [...] Αξιολογώντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, θεωρούμε ότι αυτή είναι ασύμφορη για την τοπική κοινωνία, αφού το προσδοκώμενο όφελος από τη συγκεκριμένη παροδική επένδυση είναι ασυγκρίτως μικρότερο από τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής (νερό, ξυλεία, χλωρίδα, πανίδα, φυσικό κάλλος κ.λπ.), που αποτελεί ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου