Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Τζανακόπουλος: Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει να συγκρίνουμε τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή είναι μια εξαιρετικά προβληματική εξέλιξη













«Το παλιό  πολιτικό  και οικονομικό σύστημα εξουσίας και διαπλοκής δεν μπορεί να αποδεχθεί και να λειτουργήσει με όρους κανονικότητας απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση ενώ και το πολιτικό προσωπικό που απαρτίζει την ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη μεταστροφή που επιθυμούν κάποιοι ευφυείς συντηρητικοί. 
Στην ηγεσία της  ΝΔ βρίσκεται  σήμερα μια συμμαχία ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.»
Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσπος Δ, Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην Εποχή. Και προσθέτει:
«Το καλοκαίρι έγινε εμφανές ότι ο ένας πόλος του πολιτικού συστήματος μετατοπίζεται διαρκώς προς το δεξιό άκρο του φάσματος. Και αυτό είναι κακή υπηρεσία στην πολιτική ζωή και τη δημόσια συζήτηση. Στην περίπτωση του Ταλίν, η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε πιο ακροδεξιά από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη έχει κατά καιρούς παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα στη χώρα, αν εξαιρέσουμε τη Χρυσή Αυγή. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει να συγκρίνουμε τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή είναι μια εξαιρετικά προβληματική εξέλιξη.
Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν σχετικά με το αντικουμμουνιστικό συνέδριο της Εσθονίας, παρατηρεί:
Ο αντικομμουνισμός πάντως στη δυτική Ευρώπη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον αντικομμουνισμό στις βαλτικές χώρες. 
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 κατέστη κυρίαρχη στα φιλελεύθερα συστήματα σκέψης και θεωρητικής παραγωγής της δύσης η ταύτιση με τον ολοκληρωτισμό οποιασδήποτε πολιτικής ιδεολογίας δεν περιορίζεται στα στενά όρια  του υπάρχοντος συστήματος. 
Αυτή η τάση των φιλελεύθερων έχει να κάνει με την αδυναμία τους να σκεφτούν οποιαδήποτε εναλλακτική δημοκρατική μορφή οργάνωσης της κοινωνίας και της παραγωγής. 
Εμείς πάντα σκεφτόμασταν και πέρα των ορίων της σημερινής κατάστασης πραγμάτων και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ποτέ και για κανέναν λόγο την ταύτιση του κομμουνισμού με τη ναζιστική τερατωδία. 
Γι’ αυτό αποφασίσαμε να μην πάμε στο Ταλίν.
Οσον αφορά την επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση εξεφρασε ανησυχία ως προς το πια κλειστά θέματα θα επαναφέρει στο τραπέζι το ΔΝΤ:
«Το 2017 δεν υπάρχει καμία  αμφιβολία ότι όχι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος αλλά και ότι θα έχουμε μια μικρότερη ή μεγαλύτερη υπεραπόδοση. Σε αυτό το θετικό φόντο ξεκινά λοιπόν σε λίγο καιρό η τρίτη αξιολόγηση. 
Ωστόσο, με δεδομένο, όπως έχει πει και ο Νίκος Βούτσης, ότι κάποιοι από τους δανειστές έχουν την τάση να μηδενίζουν το κοντέρ και να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων ζητήματα που θεωρούνται κλειστά, δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ποια θα είναι η στάση τους. 
Ως προς τους Ευρωπαίους είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. 
Από εκεί και πέρα εξαρτάται από το ΔΝΤ και από το πόσο εποικοδομητικό θα είναι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα την τρίτη αξιολόγηση, κάτι που αποτελεί στόχο της κυβέρνησης και διακηρυγμένο στόχο των Ευρωπαίων, έτσι ώστε να περάσουμε πια στην τελική φάση υλοποίησης του προγράμματος και τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε από τη φάση της σκληρής επιτροπείας και των μνημονίων. 
Εν κατακλείδι, νομίζω ότι υπάρχουν οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις να συμβεί αυτό, αρκεί όλες οι πλευρές να μην τραβήξουν το σκοινί περισσότερο από όσο πρέπει», σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου