Παρά την αρχική προσπάθεια για fast track αντιμετώπισης της επένδυσης στο Ελληνικό, τελικά αντί κλειστού πάρκου χωρίς υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για τον ιδιώτη, ήδη η σύμβαση βελτιώθηκε πάρα πολύ, με δημόσιο πάρκο και πρόσβαση σε όλους στο θαλάσσιο μέτωπο ... τώρα, πρέπει με προσοχή να οριοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι και να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, όπως σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας στο Κόκκινο.
Για το Ελληνικό, υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια εξωθεσμικές πιέσεις για μία fast track αντιμετώπιση της επένδυσης, αγνοώντας και τα αρχαιολογικά ευρήματα, και τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος, την κείμενη νομοθεσία, είπε η κ. Βάκη.
«Να θυμηθούμε ότι στην πρώτη μελέτη, ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε ένα κλειστό πάρκο και καμία υπηρεσία κοινής ωφέλειας από τον ιδιώτη. Η κυβέρνηση πέτυχε να βελτιωθεί πάρα πολύ η σύμβαση, το πάρκο να γίνει δημόσιο και να διασφαλιστεί η πρόσβαση για όλους στο θαλάσσιο μέτωπο», σημείωσε, θυμίζοντας ότι στη συνέχεια, ο επενδυτής κατέθεσε το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Πλέον, όπως είπε σε σχέση με την αναβολή της σχετικής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, «θα πρέπει να οριοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι ... σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με προσοχή», όπως τόνισε.
Εξάλλου, σχολιάζοντας τα περί αποπομπής επενδύσεων με αφορμή την υπόθεση της El Dorado, η κ. Βάκη θύμισε ότι το 2016 στην Ελλάδα έγιναν επενδύσεις 2,8 δισ. ευρώ.
Στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στο ότι «οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται με κανόνες και όρους προστασίας του περιβάλλοντος και της εργασίας», αλλά και ότι «η κυβέρνηση επενδύει στην ένταση της γνώσης, όχι στην ένταση της εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, «δεν είναι τυχαίο ότι επισκέφτηκε επενδύσεις, πριν την ΔΕΘ, που είχαν στο κέντρο τους τη γνώση, την εργασία και τον άνθρωπο ... θέλουμε μία Ελλάδα της δημιουργίας, όχι της «φούσκας»», όπως υπογράμμισε.
Στην υπόθεση της «επένδυσης» της El Dorado «μας καλούν να θυσιάσουμε το εθνικό και διεθνές Δίκαιο και να παραβιάσουμε την κείμενη νομοθεσία, που επιτάσει το αυτονόητο, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος, της αξιοπρέπειας της εργασίας».
«Εγώ θα το πω, «στο καλό να πάτε», να μην πούμε «στα τσακίδια» που είπε ο Καρανίκας και παρεξηγηθούμε», είπε χαριτολογώντας η κ. Βάκη, γιατί «εμείς θέλουμε επενδύσεις με κανόνες και όρους προστασίας της ζωής, του περιβάλλοντος και της αξιοπρέπειας της εργασίας, όχι καταστρατήγησης της νομοθεσίας και λεηλασίας των πλουτοπαραγωγικών πηγών της πατρίδας μας», τόνισε η κ. Βάκη.
Θυμίζοντας εξάλλου την πρόσφατη επέτειο του πραξικοπήματος στη Χιλή, η ίδια σημείωσε επίσης ότι «οι πολυεθνικές προκειμένου να λεηλατήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών δεν δίσταζαν να κάνουν πραξικοπήματα».
«Το έγκλημα στη Χαλκιδική είχε ξεκινήσει από το 2003, τότε που είχαν αγοράσει τις μετοχές της Ελληνικός Χρυσός έναντι πινακίου φακής, για 11 εκατ. ευρώ, χωρίς να εκτιμηθεί τίποτα, χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό, εκτίμηση του ενεργητικού, με παράλληλη απαλλαγή της εταιρείας από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου».
Είναι θλιβερή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ... αντιπολιτεύεται τη ζωή και το οξυγόνο του ελληνικού λαού, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία, κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου