Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

H άρση βαρών, ο Πύρρος Δήμας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο... Μητσοτάκης! "Πολιτικός πρόσφυγας" στις ΗΠΑ ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης



















Νίκος Πανταζίδης


 Τον Απρίλιο του 2008, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ανακοινώνονται 11 «θετικά» δείγματα της Εθνικής ομάδας ανδρών - γυναικών της άρσης βαρών, στην ουσία μεθυλτριενολόνη. Μεταξύ των «ντοπέ» και ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Βίκτωρας Μήτρου, μέλος της «dream team» του Χρήστου Ιακώβου. Οι άλλοι ήταν οι Αρθούρος Ακριτίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Παπαγερίδης, Μαρία Πιπιλιαρίδου, Άννα Αθανασιάδου, Ολυμπία Τόκα, Ελένη Κουρτελίδου, Κατερίνα Ροδίτη και Βασιλική Κασάπη.

Το φθινόπωρο του 2008 αναλαμβάνει πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, κι ένας από τους βασικούς στόχους του ήταν η καταπολέμηση του ντόπινγκ στο «άθλημα των δυνατών». Στα χρόνια που ακολούθησαν, αντί να συμβεί αυτό, πιάστηκε να έχει κάνει χρήση ντόπινγκ και «ξεκληρίσθηκε» και η υπόλοιπη Εθνική ομάδα.
Κουρτίδης και Τριανταφύλλου ήταν οι δύο αθλητές που ήταν «καθαροί» στον έλεγχο του 2008, αφού λόγω τραυματισμού δεν ακολουθούσαν το πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας. Ο Νίκος Κουρτίδης, πρωταθλητής Ευρώπης, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια το 2009 στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα. Λίγες ώρες μετά την επιτυχία μαθαίνει ότι είναι θετικός σε έλεγχο που είχε υποβληθεί προτού αναχωρήσει για τους αγώνες από το ΕΣΚΑΝ.
Πιάστηκαν και οι "καθαροί"
Στις 28 Απριλίου του 2009 επιβάλλεται διετής αποκλεισμός από την ΕΟΑΒ στους Γιώργο Παπαδόπουλο και Χριστίνα Φιλανδριανού, οι οποίοι βρέθηκαν «θετικοί» στη μεθυλεξαναμίνη σε έλεγχο ντόπινγκ στο Πρωτάθλημα Επιλέκτων. Τον Ιούνιο του 2009 βρίσκεται «θετικός» στην ίδια ουσία στη διάρκεια του Πρωταθλήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Τάσος Τριανταφύλλου, ο οποίος είχε «γλιτώσει» έναν χρόνο πριν. Την ίδια χρονιά, η Ευτυχία Ανανιάδου βρίσκεται «θετική» σε έλεγχο αντιντόπινγκ, για χρήση της ουσίας 4-μεθυλ 2-εξαναμίν.
Για πέντε χρόνια -είναι αλήθεια- δεν παρουσιάστηκε άλλο σοβαρό κρούσμα ντόπινγκ στην ελληνική άρση βαρών. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Τάσος Τριανταφύλλου (σύντροφος της Ανανιάδου), βρέθηκε «θετικός» για δεύτερη φορά σε αγώνες επιλέκτων στη Μεγαλόπολη, απ' όπου διεκδικούσε την επιστροφή του στην Εθνική ομάδα. Το «τελειωτικό χτύπημα» ήταν αυτό που ανακοινώθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 2015 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και αφορούσε και πάλι την Ευτυχία Ανανιάδου. Ήταν η μοναδική αθλήτρια που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (κατατάχθηκε 20ή στην κατηγορία της) και βρέθηκε «θετική», αυτήν τη φορά στην αναβολική ουσία δεϋδρο-χλωρ-μεθυλτεστοστερόνη.
Λίγες μέρες μετά, ο Πύρρος Δήμας παραιτήθηκε, έπειτα από επτά χρόνια και τέσσερις μήνες θητείας, από πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: "Το Δ.Σ. της ΕΟΑΒ στη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε σε αναδιάρθρωση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας εξέφρασε την επιθυμία για λόγους αποκλειστικά προσωπικούς να απέχει για μικρό χρονικό διάστημα από τη θέση του προέδρου, παραμένοντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου".
"Πολιτικός πρόσφυγας"
Πριν από λίγες μέρες ο Πύρρος Δήμας κατηγόρησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Arena FM 89,4», τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά αυτός τον έδιωξε από την Ελλάδα:
«Είμαι σύμβουλος στην Άρση Βαρών των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπω τους καλύτερους αθλητές στην Άρση Βαρών, τους έχω σε ένα καμπ και, μαζί με τους προπονητές τους φυσικά, κάνουμε σεμινάρια μαζί τους, βγάζουμε προγράμματα προπόνησης, βελτίωση τεχνικής και συνεχίζουμε σιγά σιγά μέσα από συνεχή επικοινωνία και το άθλημα αυτό το αναπτύσσουμε. Προσπάθησα να το κάνω με την ομοσπονδία, αφιλοκερδώς, χωρίς να πληρώνομαι, αλλά με το που βγήκε ένα κόμμα στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη μέρα κόψανε το 55% της Ελληνικής Ομοσπονδίας, και όχι σε μένα, αλλά στη νέα γενιά των αθλητών. Αυτοί έκαναν κακό στα νέα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες. Στη μόνη Ομοσπονδία που κόψανε 55% ήταν αυτή της Άρσης Βαρών, με είδαν ως εχθρό λόγω του ότι μάλλον ήμουν από άλλο κόμμα. Ήταν σαν να μου έλεγαν μάζεψέ τα και φύγε.»
Και ο Πύρρος Δήμας συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με έδιωξε ουσιαστικά από την Ελλάδα, και οι λόγοι είναι πολιτικοί. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι και για να μη δημιουργώ πρόβλημα στο άθλημά μου και σε όλα τα παιδιά που αγωνίζονται στην άρση βαρών, τα μάζεψα και έφυγα στην Αμερική. Γι’ αυτό τον λόγο έφυγα, αλλά δεν ξεχνώ όσα πέρασα. Εδώ θα μείνω μέχρι το 2028 και θα έρθει σε λίγο καιρό και η οικογένειά μου, μόλις τελειώσει το σχολείο η κόρη μου».
Τη δήλωση του Πύρρου Δήμα σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στο Twitter: "Ο Πύρρος Δήμας θα μείνει στις ΗΠΑ ώς το 2028, επειδή τον έδιωξε ο ΣΥΡΙΖΑ! Βρήκε μια καλύτερη δουλειά ή κάνει πολιτικές προβλέψεις 10ετίας;"
Πολλά τα λεφτά...
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πύρρος Δήμας παραιτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2016, ενώ οι επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών για το 2016 ανακοινώθηκαν στις 29 Ιανουαρίου, και ειδικά για αυτήν της ΕΟΑΒ υπήρξε αύξηση της τάξης του 30%, από 250.000 ευρώ το 2015, σε 325.000 ευρώ το 2016.
Βέβαια, τα ποσά αυτά δεν συγκρίνονται με την αύξηση που πήρε η ΕΟΑΒ μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ του 2008, όταν από 1.100.000 ευρώ το 2008 (ήταν μάλιστα ολυμπιακή χρονιά) ανέβηκε στα 1.500.000 ευρώ το 2009 και τα ποσά αυτά διατηρήθηκαν πάνω από το 1.000.000 ευρώ και τα πρώτα χρόνια της κρίσης (1.256.000 ευρώ το 2010 και 1.150.000 ευρώ το 2011). Το 2012 η επιχορήγηση της ΕΟΑΒ ήταν 850.000, για να πέσει στις 595.000 ευρώ το 2013 και στις 500.000 ευρώ το 2014.
Με αυτά τα λεφτά, όλα αυτά τα χρόνια, ουσιαστικά η διοίκηση Δήμα κατάφερε να στείλει μόλις έναν αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κι αυτόν με πρόσκληση από τη Διεθνή Ομοσπονδία, τον Δαυίδ Καβελασβίλι (δεν είχε πιάσει το όριο συμμετοχής στην κατηγορία του). Ο Καβελασβίλι είχε πάρει στο Λονδίνο την 13η θέση στα 94 κ., αλλά τον Σεπτέμβριο του 2016 ανέβηκε στην... 7η θέση, αφού οι έξι από τους δώδεκα, που τον είχαν προσπεράσει, βρέθηκαν στους επανελέγχους της WADA «ντοπέ»!
Θαυμαστής Μητσοτάκη
Τον Οκτώβριο του 2016 ο Πύρρος Δήμας έδωσε συνέντευξη στην "Καθημερινή" και με αφορμή τη διένεξή του με την "Αυγή" για το άρθρο "Πρωταθλητισμός χωρίς αθλητισμό" ήταν "κατηγορηματικός" (σύμφωνα με τη συνάδελφο που του πήρε τη συνέντευξη): 
"Δεν φεύγω από την Ελλάδα. Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να κάνουν κάποιοι δεν θα με διώξουν από τη χώρα μου».
Στην ίδια συνέντευξη και στην ερώτηση ''αν πιστεύει ότι μέσα στην κρίση αναδύεται κάποια νέα πολιτική δύναμη", ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ απάντησε: 
"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι νέος, δεν λέει ‘θα’ και δίνει την εντύπωση ότι πραγματικά θέλει να αλλάξει τα πράγματα. Βέβαια, για να αλλάξουν, για να μάθουμε να στηρίζουμε την αξιολόγηση και την αρχή ότι ‘προχωράει ο άξιος’, θέλει χρόνο. Είναι πολλές οι γενιές που μεγάλωσαν με ‘μαυρογιαλούρους’. Αρκεί να έχει στήριξη από το πολιτικό σύστημα".
Καλύτερα στην Αλβανία...
Μιλώντας στο κορυφαίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες site Insidesthegames, ο Πύρρος Δήμας, μετά την κατάκτηση των έξι μεταλλίων από την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και τη γενικότερη "άνθηση" του ελληνικού αθλητισμού, ειδικά στις μικρές ηλικίες, που ζούμε με τις διαδοχικές επιτυχίες, δεν δίστασε να πει: 
"Τα πράγματα είναι άσχημα στην Ελλάδα. Η χώρα είναι διασπασμένη και δεν υπάρχει καμία επένδυση στον αθλητισμό. Η εθνική ομάδα της Αλβανίας είχε έδρα την Αθήνα για έναν χρόνο μέχρι πρόσφατα, που επέστρεψε πίσω στη χώρα της γιατί τα πράγματα εκεί είναι καλύτερα από ό,τι στην Ελλάδα...»
Μάλιστα είναι τόσο... άσχημα τα πράγματα στην Ελλάδα, που τον Ιούνιο η ΓΓΑ ενέκρινε αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και θα πραγματοποιηθούν σχολές προπονητών Γ’ Κατηγορίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια!
Μέλος της διοίκησης της IWF
Όμως ο Πύρρος Δήμας δεν είναι μόνο τεχνικός σύμβουλος στην Εθνική ομάδα Άρσης Βαρών των ΗΠΑ, αλλά και μέλος εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Στις αρχαιρεσίες της IWF, που έγιναν στην Μπανγκόκ και οδήγησαν στην επανεκλογή για πέμπτη φορά του 79χρονου Ούγγρου Ταμάς Άγιαν, ο Δήμας, που βρίσκεται «παρά τω Άγιαν», εξελέγη, και μάλιστα με τις περισσότερες ψήφους!
H Παγκόσμια Ομοσπονδία της Άρσης Βαρών είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ντόπινγκ μεταξύ των ολυμπιακών αθλημάτων, κάτι που πολλοί χρεώνουν στον πρόεδρο Τάμας Άγιαν, που βρίσκεται από το 2000 στην ηγεσία της και θα παραμείνει -«αιωνόβιος»- μέχρι το 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι δόθηκε έξι μήνες διορία στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών να πείσει το συμβούλιο της ΔΟΕ ότι γίνονται σοβαρές κινήσεις στο αντι-ντόπινγκ, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της στο ολυμπιακό πρόγραμμα.
606 οι "ντοπέ"!
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Αντόνιο Ούρσο, μετά το τελεσίγραφο της ΔΟΕ, αλλά και την απόφασή της να κόψει 64 αθλητές και αθλήτριες από τις συμμετοχές που δικαιούτο η άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, κατηγόρησε τον Άγιαν και τους συνεργάτες του πως οδηγούν την άρση βαρών στον αφανισμό.
Ο Ούρσο υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξουν και περισσότερες αποβολές προς τους προπονητές και τους γιατρούς που εμπλέκονται στις υποθέσεις ντόπινγκ της άρσης βαρών, που από το 2003 φθάνουν τις 606, και ο αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν γίνονταν περισσότεροι έλεγχοι εκτός αγώνων. «Για λόγους που μόνο η IWF γνωρίζει, το 71% των ελέγχων επιμένει να γίνονται στους αγώνες. Το πρόγραμμα της IWF για το ντόπινγκ είναι αστείο» δήλωσε ο Ιταλός παράγοντας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε το 2015 στο Χιούστον, από τους 24 που βρέθηκαν «θετικοί» σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, οι 19 είχαν κατακτήσει μετάλλια!

Λιγότεροι στο Τόκιο...

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε ότι τα ολυμπιακά αθλήματα μέχρι το 2020 θα παραμείνουν 28 και δεν θα υπάρξουν αφαιρέσεις αθλημάτων, μετά τις προσθήκες νέων για το 2020. Ωστόσο προειδοποίησε αυστηρά την άρση βαρών, ότι η θέση της για τους Αγώνες του 2024 είναι επισφαλής: 
«Πρέπει να ακολουθήσει τον κώδικα αντι-ντόπινγκ και έχει περιθώριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, όταν και θα λάβουμε την αναφορά, να διορθώσει τα προβλήματά της» ανέφερε για την άρση βαρών ο Μπαχ, μετά την ανακοίνωση ότι αφαιρέθηκαν 64 θέσεις από το άθλημα, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, περιορίζοντας σε 196 τον συνολικό αριθμό συμμετοχών σε άνδρες και γυναίκες. 
Ήταν μια απόφαση εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς 49 αθλητές και αθλήτριες της άρσης βαρών βρέθηκαν «θετικοί» στους επανελέγχους της ΔΟΕ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και 2016! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου