Οι αγορές, τα hedge funds και οι καθημερινές διακυμάνσεις των ομολόγων μπήκαν στη ζωή του μέσου πολίτη όταν η διεθνής οικονομική κοινότητα έκλεινε ερμητικά τις πόρτες στη χώρα μας το 2010.
Έπειτα από μια στιγμιαία απόπειρα ελεγχόμενης εξόδου στην αγορά ομολόγων το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, που επιδίωκε ένα success story εν όψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών, οι αγορές ομολόγων παρέμειναν κλειστές.
Τώρα η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές από τη Δευτέρα με συντονισμένες ενέργειες από την Ε.Ε. όπως επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, σε μια προσπάθεια διαρκούς πλέον παρουσίας της χώρας στις αγορές ως πηγή χρηματοδότησης.
Με σχέδιο, χωρίς προεκλογικούς σχεδιασμούς, για λόγους ουσίας κι όχι για επικοινωνιακές τακτικές. Γιατί τα στοιχεία της οικονομίας το επιτρέπουν - και σε αυτό συμφωνούν όλοι.
Το σημαντικό αυτής της πορείας που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 είναι ότι δεν σηματοδοτεί απλώς, αλλά είναι η ίδια η πορεία προς την έξοδο από τη συνολική επιτήρηση της χώρας.
Είναι η διαδικασία που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να υλοποιεί όχι αυτό που επιτάσσουν οι νεοφιλελεύθεροι ιθύνοντες του ΔΝΤ αλλά αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία. Επούλωση των πληγών του Μνημονίου, κοινωνικό κράτος, θέσεις εργασίας, βιώσιμη ανάπτυξη.
Όχι ανάπτυξη για τους “λίγους”, ούτε κράτος για κλειστά οικονομικά κλαμπ.
Η έξοδος στις αγορές δεν γίνεται για να θεωρηθεί πετυχημένη η οικονομία ή η κυβέρνηση. Είναι μια έξοδος στις αγορές επειδή απέδωσαν οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων. Επειδή οι διεθνείς παράγοντες αναγνωρίζουν το έργο που έγινε και θα σημάνει μια σειρά από πολλές άλλες θετικές εξελίξεις για τους πολίτες και τη χώρα συνολικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου