Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν απονέμεται... Δικαιοσύνη χωρίς δημοκρατία και δημοκρατία χωρίς ελεύθερη έκφραση γνώμης, ευδοκιμούν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα


















 
http://www.avgi.gr/article/10811/8324628/o-sebasmos-ste-dikaiosyne-den-aponemetai-

Χ
Η πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την αντίληψη -τουλάχιστον- αυτών που την συνέταξαν. Ήταν μια σαφώς πολιτική τοποθέτηση με προκλητικούς χαρακτηρισμούς και συγκρίσεις. 
Γράφουν για παράδειγμα πως: “Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός (!). Υπουργοί και βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν, δήθεν την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου”.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ σανιδώνοντας το γκάζι: “Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας (!) και της Πολωνίας”.
Δικαίως ο πρωθυπουργός τους συνέστησε να μην παρασύρονται σε ρόλο γραφείου Τύπου της Ν.Δ.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ μέρα, πέντε μέλη της Ένωσης αντέδρασαν δημοσίως δηλώνοντας: 
“Με θλίψη παρακολουθούμε, τα όσα γράφει (και δεν πράττει) το δήθεν ενωτικό Προεδρείο της Ένωσής μας, με ύφος που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε Ένωση Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων, το οποίο εκδόθηκε ερήμην μας και, φυσικά, δεν συνυπογράφουμε, με αφορμή το οποίο ξέσπασε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. 
Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, είμαστε υποχρεωμένοι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι, πρωτίστως, στους συναδέλφους, να υπενθυμίσουμε στο Προεδρείο ότι σκοπός του είναι να υπερασπίζεται αποτελεσματικά το κύρος της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της απέναντι σε όποιον προσπαθεί να το τρώσει, εμπεδώνοντας τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη και όχι να γίνεται μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας, όπως στην προκειμένη περίπτωση.”
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ των πέντε μελών της Ένωσης θάφτηκε από τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Από εκείνους που σκούζουν ότι η κυβέρνηση καταργεί τον πλουραλισμό στην ενημέρωση. Όλα αυτά και πολλά άλλα που αφορούν τη συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών υποχρέωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να υπογραμμίσει με έμφαση ότι: “Η διάκριση της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο”.
ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι: Ποιοί και πώς παρενέβησαν για να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη; 
Αν έχουν υπάρξει τέτοιες παρεμβάσεις έχουν υποχρέωση να απαντήσουν συγκεκριμένα. 
Αν αναφέρονται στη δημόσια κριτική που ασκήθηκε από υπουργούς βουλευτές, από δημοσιογράφους και τα σχόλια της κοινωνίας στα καφενεία όλης της επικράτειας, τότε απαιτούν περιορισμό της δημοκρατίας ώστε οι κρίνοντες να απαγορεύεται να κριθούν! 
Διότι αν είχαν την ευθιξία να απαντήσουν με θάρρος και ειλικρίνεια, θα έπρεπε να μας πείσουν, πόσο συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα η εισήγηση να παραγραφούν οι υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής για λόγους χρονικού ορίου. Και θα έπρεπε να υπολογίζουν και να αναφερθούν στις δικές τους ευθύνες, γιατί οι διερευνήσεις των υποθέσεων αυτών καθυστέρησαν τόσο πολύ.
ΥΠΟΘΕΤΩ -επίσης- ότι γνωρίζουν τη δράση Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου να αποκρύψουν τους φοροφυγάδες από τον έλεγχο των δικαστών. Και κάτι τέτοιο ασφαλώς συνιστά έμμεση παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζουν ότι το αίτημα της κάθαρσης και της ισονομίας αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι πάνδημο; 
Δεν διάβασαν τη δημόσιαπαρέμβαση του χουντικού βουλευτή της Ν.Δ. Μ. Βορίδη, που μας βεβαίωσε ότι και η νέα προσφυγή των καναλαρχών θα δικαιωθεί από το ΣτΕ; 
Και τι είναι αυτό;
 Κριτική σε απόφαση ή πίεση και υπόδειξη στους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου; 
Θα έπρεπε -επίσης- να απολογηθούν για την αυτοκτονία της εργαζόμενης σε σούπερ μάρκετ επειδή ο εργοδότης της την είχε 15 μήνες απλήρωτη με δικαστική άδεια που έκρινε ότι οι καθυστερήσεις στις αμοιβές, δεν συνιστούν βλαπτική μεταβολή για τους εργαζόμενους!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ χωρίς δημοκρατία και δημοκρατία χωρίς ελεύθερη έκφραση γνώμης, είναι ολοκληρωτισμός. Η πυροσβεστική δήλωση του προέδρου του ΣτΕ κ. Ν. Σακελλαρίου ότι:«Η δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου», χρειάζεται συμπλήρωμα. Ο σεβασμός του θεσμικού ρόλου της δικαιοσύνης δεν απονέμεται. 
Κατακτιέται στην πράξη. 
Στο χέρι των δικαστών είναι λοιπόν το κύρος της δικαιοσύνης και ο σεβασμός της από τους Πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου