Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Στον αστερισμό της προπαγάνδας pt.2 Σκιαγραφώντας το προφίλ ενός τυχοδιώκτη-Εξαιρετικό άρθρο από τον Δημήτρη Παπαυευαγγελου με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το προφίλ του Άδωνι








Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει λογαριασμό στο Twitter από τη Δευτέρα 31/08/2009 09:48:35
εμφανίζεται να έχει περίπου 3.7 χιλιάδες φίλους, 
173 χιλιάδες πιστούς ακολούθους — υποστηρικτές με 46.75 Followers / Friends Ratio (FFR) και tweetάρει ασταμάτητα. 


Το σημαντικό βέβαια δεν είναι ποιος είναι ο Γεωργιάδης ούτε οι φίλοι του, αλλά ποιοι οι followers του, διότι η μέθοδος διασποράς των “απόψεων” του απαιτούν και τον κατάλληλο στρατό.


The birth of an army

Το παραπάνω γράφημα περιγράφει το πότε δημιουργήθηκαν οι λογαριασμοί (followers) του Άδωνι Γεωργιάδη. Προσοχή, όχι πότε τον ακολούθησαν αλλά πότε δημιουργήθηκαν τα accounts.
Aπό το Δεκέμβριο του ’14 και μετά παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει έντονη αγωνία στο Ελληνικό Internet για το τι θα πει ο @AdonisGeorgiadi στο Twitter γι αυτό και σπεύδει ο κόσμος να φτιάξει λογαριασμούς με αποκορύφωμα βέβαια τις μέρες του δημοψηφίσματος όπου από της 29 Ιουνίου — 13 Ιουλίου και μόνο φτιάχτηκαν 4965 λογαριασμοί.
Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι ο Γεωργιάδης έφτιαξε τα ψεύτικα accounts, άλλοι τα έφτιαξαν για λογαριασμό του και το ερώτημα που προκύπτει είναι, με τι αντάλλαγμα;

Ποιο είναι όμως το προφίλ των υποστηρικτών του Άδωνι Γεωργιάδη;



 Περίπου το 47% των followers του Γεωργιάδη έχει το πολύ έως δέκα followers και το 84% λιγότερο από εκατό. Αντίστοιχα, έως δέκα φίλους έχει το 0.3% και έως εκατό το 56%. Ο μέσος όρος του FFR Ratio σε όλους τους φίλους και υποστηρικτές (followers + friends) είναι περίπου 40 και αυτό συμβαίνει γιατί η μέση τιμή επηρεάζεται από τα άκρα όπως το account του Barack Obama (κ.α.). Η διάμεσος του FFR Ratio είναι μόλις 0.15. Με λίγα λόγια και για να μην κουράσω περισσότερο, από τους 153 χιλιάδεςλογαριασμούς που συλλέχθηκαν το 75% περίπου των υποστηρικτών του Γεωργιάδη, 115 χιλιάδες δηλαδή, έχει έως 0.15 FFR Ratio. Ένα ποσοστό ιδιαίτερα μικρό τη στιγμή που ένα προφίλ για να θεωρείται νορμάλ έχει 0.6–1.6.
Αυτοί οι καθόλα φυσιολογικοί λογαριασμοί λοιπόν ασχολούνται κατά 47.5%με την Ελένη Μενεγάκη, κατά 11.5% με την Φαίη Σκορδά και κατά 11.2%με τον Άδωνι Γεωργιάδη!
Για τη Μενεγάκη αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να πουλήσει διαφημίσεις, εξάλλου το team της έχει βραβευθεί στο παρελθόν στην κατηγορία “Best Use of Social Media in Real Life”, ο Άδωνις όμως, τι σχέση έχει με αυτό το κοινό;
Για την ιστορία και μόνο στο TOP100 εμφανίζονται όλα τα μεσημεριανά τύπου Μενεγάκη, ενημερωτικά blogs όπως enikosskaialpharealprotagoniefimeridanews247 δημοσιογράφοι όπως ΧατζηνικολάουΒαξεβάνηςΠορτοσάλτεΤσαπανίδουΙγνατίουΜανδραβέλης, πολιτικοί όπως ΤσίπραςΜητσοτάκηςΚαμμένοςΠαπαδημούληςΒενιζέλος και βέβαια influential περσόνες όπως Ομάδα ΑλήθειαςLavrentis BeriaManos VoularinosThe Greek AnalystΦιλελέ βδέλυγμα κ.α.

Ποιες μέρες και τι ώρες απασχολούνται με το Twitter;



Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Δευτέρα, με Παρασκευή μεσημεριανές ώρες, όπως κάθε καλός εργαζόμενος!

Top RT

WTF!


Top Reply

Σχεδόν όλοι όσοι έχουν κάνει reply στο συγκεκριμένο tweet του @yanisvaroufakis είναι followers του Άδωνι και δεν νομίζω πως είναι ιδιαίτερα φιλικά.

 Προφανώς, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ο μόνος που ακολουθεί αυτή την μέθοδο, σίγουρα όμως είναι ο πιο ακραίως και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
Μια καλή λύση ίσως είναι να γραφτεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κάνει block — report μαζικά αυτά τα accounts. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσει έναν τεράστιο αριθμό followers μεμιάς και το Twitter θα αναγκαστεί να ελέγξει κατά πόσο το ίδιο το προφίλ του Άδωνι είναι αληθινό! Σε κάθε περίπτωση, το να κάνεις exploit τέτοιες πρακτικές είναι καλό.
Για να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα χρειάστηκαν περίπου 26 μέρες όπου συλλέχθηκαν 4.7 εκατομμύρια tweets 153 χιλιάδες complete profile accounts και 4.16 εκατομμύρια profile ids. Το codebase αποτελείται από τρία διαφορετικά προγράμματα σε GO, Node και Python, δέκα Twitter Applications, ένα elasticsearch cluster 3x3 και ένα 12πύρηνο μηχανάκι με 64GB Ram.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου