Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

H κατά Μητσοτάκη θεωρία του «ενός άκρου»









Οταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης εμπνεύσθηκε την θεωρία των «δύο άκρων» η Χρυσή Αυγή, από περιθωριακό ναζιστικό μόρφωμα, έγινε ισότιμος και νομιμοποιημένος συνομιλητής του δημοκρατικού πολιτικού τόξου.

 Όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ενστερνίστηκε πλήρως την εν λόγω θεωρία και επιχείρησε υπογείως έστω την πολιτική προσέγγιση με το «αυγό του φιδιού», δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.

Κατόπιν εορτής – ήτοι, κατόπιν του φόνου και της πολιτικής τραγωδίας – η Χρυσή Αυγή κατηγορήθηκε ως «εγκληματική οργάνωση», τα μέλη και ο πρόεδρός της συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, και η ναζιστική τους δράση αποκαλύφθηκε και αναδείχθηκε σε όλη της την έκταση.

Το «αυγό του φιδιού» όμως είχε ήδη εκκολαφθεί και είχε βγάλει ύπουλες κοινοβουλευτικές ρίζες, οι θύτες έγιναν τιμητές και θεσμικοί χούλιγκανς, και η δίκη για τη δολοφονία Φύσσα σέρνεται ακόμη χωρίς να έχει τιμωρηθεί ούτε το έγκλημα, ούτε η οργάνωση.
Η ιστορία ωστόσο φαίνεται πως ούτε δίδαξε, ούτε νουθέτησε. Και σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, έρχεται ο νυν πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης να λανσάρει την θεωρία του «ενός» - πλέον – «άκρου», της «ακροαριστερής βίας» που «εκτρέφει και στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ», απενοχοποιώντας ταυτόχρονα πλήρως την Χρυσή Αυγή.
Οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Politico είναι προϊόν πρωτοφανούς – αν μη τι άλλο – πολιτικής ελαφρότητας. Σε μια συζήτησή του με τους συντάκτες του Politico κατά το πρόσφατο ταξίδι στις Βρυξέλλες και με αφορμή την επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακηρύσσει ότι η Ελλάδα είναι χώρα μη ασφαλής, απειλούμενη από την επιστροφή της βίας και της τρομοκρατίας, η οποία όπως λέει «τα τελευταία χρόνια προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από την αριστερά».
«Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει εσωτερική τρομοκρατία, προερχόμενη από την ακροαριστερά», λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για κουλτούρα μίσους όταν ήταν στην αντιπολίτευση και για ανοχή απέναντι στην βία ως κυβέρνηση.
«Είναι πολύ ανησυχητικό, είναι ανησυχητικό για μένα από την άποψη της προσωπικής μου ασφάλειας, αλλά και γενικά ανησυχητικό», δηλώνει προσθέτοντας: «Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο με ενδιαφέρει βαθιά γιατί έχασα μέλος της οικογένειάς μου το 1989 από την εγχώρια τρομοκρατία».
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό ότι δεν εν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τους πιθανούς στόχους, δεν σταματά όμως εκεί και κάνει το – επικίνδυνο – βήμα παραπάνω: Απαλλάσσει και απενοχοποιεί πλήρως την Χρυσή Αυγή, παρ΄ότι το ίδιο το Politico τονίζει την άνοδό της στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η ηγετική της ομάδας.
«Η ακροδεξιά ομάδα της Χρυσής Αυγής», γράφει το Politico, «έγινε η Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στην Ελλάδα, κερδίζοντας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ποσοστό 7%. Σήμερα, 69 από τα μέλη της και ολόκληρη η κοινοβουλευτική της ομάδα δικάζονται αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες, ανάμεσά τους και την σύσταση και καθοδήγηση εγκληματικής οργάνωσης».
«Ωστόσο», προσθέτει, «ο κ. Μητσοτάκης υποβαθμίζει την επιρροή της Χρυσής Αυγής στην ελληνική κοινωνία, λέγοντας ότι «ήταν τόσο ακραία που περιθωριοποιήθηκε». «Είναι σαν να μην υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά στο Politico ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Η βία προέρχεται αποκλειστικά από την αριστερά τα τελευταία χρόνια».
Κατόπιν τούτου δεν προξενεί έκπληξη η οξεία αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξεπλένει τη ναζιστική οργάνωση την ώρα που συνεχίζεται η δίκη της». ‘Εκπληξη προκαλεί μάλλον η ηχηρή αφωνία των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης και του δημοκρατικού τόξου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου