Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Όταν η κουτάλα συνάντησε το ρόπαλο















 



 Πρώτα απ’ όλα, διευκρινίζω ότι η εικόνα  είναι φωτοσοπιά. 
Το αυθεντικό εξώφυλλο έχει για κεντρική φωτογραφία κουκουλοφόρους μέσα σε καπνούς από χημικά. Το τρυφερό ενσταντανέ της Ντόρας με τον Παναγιώταρο είναι αληθινό όμως, κι όλα τα υπόλοιπα είναι ακριβώς όπως εμφανίστηκαν στην επίσημη σελίδα του Λαϊκού Συνδέσμου της Χρυσής Αυγής.
Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι απόλυτα ακριβής βέβαια. Αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Politico, ήταν:
Screen Shot 2017-06-26 at 16.15.09
«Η βία έχει προέλθει σχεδόν αποκλειστικά από την αριστερά τα τελευταία χρόνια».
Και κάπως έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως (για να ξεσκονίζουμε σιγά-σιγά την καθαρεύουσα μας) ξεπλένει κοτζάμ υπόδικη νεοναζιστική οργάνωση, λέγοντας ότι «είναι σαν να μην υπάρχουν». Περιθωριοποιημένοι και απαξιωμένοι που δεν ενοχλούν πια κανέναν, παρά τα εκατοντάδες ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το τελείως αντίθετο για ένα κόμμα που μπήκε τρίτο στη Βουλή με 7% και δεν φαίνεται να έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στην εκλογική επιρροή του.
Κλαίμε ακόμα τον Μπακογιάννη (και καλά κάνουμε, δεν το ειρωνεύομαι καθόλου), καταδικάζουμε τη βομβιστική επίθεση στον Παπαδήμο (και επίσης καλά κάνουμε), αλλά ο Τεμπονέρας δεν μετράει για κάποιον λόγο (που τον δολοφόνησε πρόεδρος τοπικής ΟΝΝΕΔ και όχι χρυσαυγίτης). Ο χουντικός νεολαίος Βορίδης κράταγε αυτοσχέδιο τσεκούρι γιατί πήγαινε να κόψει ξύλα με την παρέα του στο κέντρο της Αθήνας. Ο Γρηγορόπουλος ήταν τυχαίο περιστατικό κι ο Φύσσας καβγαδάκι μεταξύ ακραίων. Πώς είναι οι χούλιγκαν των ομάδων που δέρνονται μεταξύ τους και μπορεί να τραβήξει κανείς μαχαίρι κάποια στιγμή; Έτσι ακριβώς δεκάδες άοπλοι μετανάστες και αντιφασίστες καταλήγουν κάθε τρεις και λίγο στο νοσοκομείο από πεσίματα χρυσαυγιτών. Ο Σαχζάτ Λουκμάν κατέληξε στο νεκροτομείο, αλλά ήταν αλλοδαπός και πέρασε ντούκου.
Τον δε νεοδημοκράτη βουλευτή Νίκο Δένδια δεν τον βάρεσε πριν από μόλις κάνα μήνα και κάτι μέσα στο κοινοβούλιο ο Ηλίας Κασιδιάρης. Που είχε δείρει μπροστά στις κάμερες την Κανέλη, γιατί απλά είναι ευέξαπτος κι αυτό δεν σχετίζεται καθόλου με τη σβάστικα που έχει τατουάζ στον ώμο του (της έβαλε και περικοκλάδες νομίζω πρόσφατα για φερετζέ). Και ο Τζήμερος, που επίσης σήκωσε πρόσφατα χέρι σε γυναίκα (μπροστά σε δεκάδες ανεξάρτητους μάρτυρες, είτε υπάρχει βίντεο είτε όχι), είναι κεντρώος λέει. Και να μην πιάσουμε τα ΜΑΤ επί δεξιάς και συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ, που έδερναν και ψέκαζαν αδιακρίτως εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές, συχνά άφηναν τους μπάχαλους να αλωνίζουν και με κάποιους έκαναν τσιγαράκι παρέα λες και γνωρίζονταν από παλιά. Που μέχρι και διακριτικά S.S. είχαν βάψει μερικοί ματατζήδες στο κράνος τους με μαρκαδόρο, και έδερναν κόσμο μαζί με τους χρυσαυγίτες.
Ακόμα και σήμερα που έχουμε κυβέρνηση της αριστεράς (λέμε τώρα), τα τάγματα εφόδου κάνουν ανενόχλητα βόλτες στις πόλεις μας και οι αρχηγοί τους τραγουδούν σε κεντρικές πλατείες απαγορευμένους στη Γερμανία ναζιστικούς ύμνους. Κανένα περιθώριο και καμία αμελητέα ποσότητα λοιπόν. Χώρια το ότι οι νεκροί και οι σακατεμένοι δεν πρέπει να μπαίνουν στο ζύγι, γιατί εκεί για να το εξισορροπήσουν οι δεξιοί θα αρχίσουν να λένε ότι «ένας δικός μας μετράει για δέκα ή εκατό άπλυτους», και αυτό είναι αληθινή ατάκα που γράφτηκε στα σόσιαλ κατά κόρον με αφορμή την πίκρα για το ναυάγιο του πρόσφατου «Παραιτηθείτε». Οι δε μνήμες που ξυπνάει μια τέτοια λογική οδηγούν κατευθείαν στο Δίστομο…
Καμία βία λοιπόν από τα δεξιά. Αριστεροί μόνο. Μαδούρο, που κατεβαίνει ο άλλος σε αντικυβερνητική διαδήλωση και πινει κοκτέιλ, τρώει σουβλάκια και δεν τον πειράζει κανείς. Εναλλακτική πραγματικότητα τελείως.

 Και οι τρομοκράτες, κύριε; Η Μαρφίν; Τα ξεχάσαμε όλα αυτά;
Καθόλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει στο σύνολο της αριστεράς τη βία που ασκούν μικρές αυτόνομες ομάδες αγνώστων. Οι περισσότεροι αρκούνται σε πετροπόλεμο, μολότοφ και κάνα καμένο τρόλεϊ στο τσακίρ κέφι. Και μισούν βαθύτατα τη συστημική αριστερά της κωλοτούμπας και των μνημονίων, αλλιώς δεν θα έσπαγαν τίποτα. Οι πιο σκληροπυρηνικοί που φτάνουν να βάλουν βόμβες σε δέματα μπορεί και να έχουν διαβάσει μαρξιστικές αναλύσεις κάποτε, αλλά αυτό δεν τους κάνει τίποτα συγκεκριμένο απολύτως, γιατί όπως αποδείχτηκε και με τη 17Ν είναι 5-10 άνθρωποι που δρουν κρυφά και εντελώς αποκομμένα από το κοινωνικό σύνολο. Άσε που οι σημερινοί wannabe τρομοκράτες δηλώνουν αντιεξουσιαστές ή αντάρτες πόλης, που ακούγεται και πιο ηρωικό. Άντε να περιστοιχίζονται κι από άλλα 50 ή 100 κολλητά συντρόφια που είναι κι αυτά μέσα στη φάση, κανείς τους αριστερός φυσικά. Κάποιοι απ’ αυτούς στάνταρ ασφαλίτες και χαφιέδες στο μεταξύ, είπαμε ότι έχουμε γερή κληρονομιά από δεξιό παρακράτος. Το ευρύτερο φαν κλαμπ μερικών χιλιάδων, που δεν ξέρει καν ποιοι είναι από πίσω και δεν έχει κάποια συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες δεν μετράει προφανώς, αλλιώς θα πρέπει να φυλακίσουμε αύριο μισό εκατομμύριο ομοϊδεάτες του Ρουπακιά. Και κανείς σώφρων άνθρωπος δεν ονειρεύεται κάτι τέτοιο, κι ας έχουμε να κάνουμε με φασίστες.
Το χειρότερο είναι ότι το 7% των Ελλήνων πολιτών που είναι και στηρίζουν φασίστες σιγοντάρεται από ένα απροσδιόριστο αλλά σημαντικό ποσοστό δεξιών, κεντρώων ή ακόμα και πρώην σοσιαλδημοκρατών (εκλεπτυσμένος τρόπος για να χαρακτηρίσεις πασόκους), οι οποίοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί σε βαθμό που φλερτάρουν άγρια με την πιο βαριά κι αρρωστημένη μορφή ακροδεξιάς που υπάρχει: τον ναζισμό.
Άνθρωποι που δηλώνουν φιλελεύθεροι μοιράζουν ψόφους, καρκίνους, αγγούρια, φλόκια, απειλούν ανοιχτά να κάνουν φόνο και πραξικόπημα ή προτρέπουν σε βασανιστήρια κι όποια άλλη πράξη βίας βάζει ο νους σου. Καθημερινά. Κατά της φανταστικής στρατιάς των έμμισθων συριζοτρόλ, που όσο και κάποιοι από αυτούς να είναι εξίσου ταλιμπάν του πληκτρολογίου με τους άλλους, είναι τελείως ειρωνικό να πολεμάς τον λαϊκισμό με ακόμα περισσότερο και ακόμα χυδαιότερο λαϊκισμό. Όπως ήταν κάργα ειρωνική η φωτογράφηση του Κυριάκου με τους αγρότες που κάθονται σε δεμάτια από σανό, και τον ίδιο να κρατάει γκλίτσα μπας και τον συνδέσουμε με την περήφανη κατούνα του πατέρα του. Η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό ότι είχε ανοίξει κεφάλια στα ένδοξα νειάτα της, ενώ τον Κυριάκο δεν τον έχω να έχει δείρει ποτέ κανέναν. Μια ζωή βάζει άλλους να κάνουν τη βρωμοδουλειά για λογαριασμό του.
Μιλάμε για την απόλυτα ανεύθυνη και αντιπατριωτική στάση που μπορεί να υιοθετήσει κανείς στο μεταξύ. Πάνω που έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση και οι νεοφιλελεύθεροι δανειστές συγχαίρουν την κυβέρνηση για τις επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις της, πάνω που αρχίζουν να γίνονται κάποιες ξένες επενδύσεις και αχνοφαίνεται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, πάνω που κερδίζει έδαφος η πιθανότητα ουσιαστικής απομείωσης του ελληνικού χρέους και επιστροφής στις διεθνείς χρηματαγορές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιεργεί αβάσιμους φόβους για ένα πλασματικό καθεστώς γενικευμένης ανομίας και δυσφημίζει τη χώρα όσο μπορεί, προφανώς με την ελπίδα να επιδεινωθεί η κρίση για να καρπωθεί αυτός και η παράταξη του τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να επιστρέψει η περιβόητη κουτάλα της εξουσίας στα χέρια τους, καθώς και το ρόπαλο της βίας στα χέρια του ακροδεξιού παρακράτους.
Το μίσος κι ο εθνικός διχασμός έχουν χτυπήσει κόκκινο λοιπόν, με συντηρητικούς πολιτευτές (κάποιους από αυτούς σεσημασμένους χουντικούς) και δήθεν έγκριτους αρθρογράφους σε συστημικά μέσα να λένε διάφορα τερατώδη και εμφυλιοπολεμικά, ενώ ο Μπογδάνος καλεί να συλληφθούν 10.000 άνθρωποι επειδή γράφουν στο ίντερνετ πράγματα που τον προσβάλουν. Tough luck, Κωνσταντίνε. Ελευθερία του λόγου σημαίνει ότι δεν έχεις αποκλειστικό προνόμιο στο να εκφράσεις δημόσια την τρικυμία που κουβαλάς στο κρανίο σου. Έχουν φωνή και άλλοι, κι αυτό λέγεται δημοκρατία. Όχι Νέα Δημοκρατία βέβαια, πρόκειται για απλή συνωνυμία.
Έχουμε φτάσει πια λοιπόν στο σημείο να αθροίζουμε δεξιούς, κεντρώους και δήθεν φιλελεύθερους μαζί με τους φασίστες;
Η αλήθεια είναι ότι παρά τα όσα ζοφερά περιγράφω παραπάνω, δεν έχω την αίσθηση ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει διχαστεί τόσο ώστε να υπάρξει η κρίσιμη μάζα που θα υποστηρίξει μια δημοκρατική εκτροπή. Γιατί εκεί πάει το πράμα όταν στήνεις σκηνικό έντασης, ενθαρρύνεις συνδικαλιστές μπάτσους να κάνουν εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων για να προκληθούν επεισόδια, κάνεις πλάτες σε μαφιόζους που εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών και γενικά επιστρατεύεις μια ρητορική μίσους, που -όση αριστεία του Χάρβαρντ κι αν κουβαλάει μαζί της- κακοφορμίζει μέρα με τη μέρα και μετατρέπεται σε λούμπεν και δυσώδη φασισμό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να προσκαλέσω τους πολίτες που θεωρούν ότι ανήκουν στο «δημοκρατικό τόξο» (που δεν συμπεριλαμβάνει την αριστερά για κάποιον λόγο) να οργανώσουν μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο, απαιτώντας να χαμηλώσουν οι τόνοι και να ξεριζωθούν από το κόμμα τα ζιζάνια της ακροδεξιάς πριν ξεφύγει το πράγμα τελείως κι έχουμε αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος. Αμφιβάλω πολύ ότι θα το κάνουν, αλλά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι μια μέρα θα τους κρίνει η Ιστορία για την επιλογή τους να κάνουν τα στραβά μάτια στην τυφλή βία της ακροδεξιάς. Που ζει και βασιλεύει, δυστυχώς, όσο και να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου