Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Επιχείρηση «ξέπλυμα» από τη Ν.Δ.












Από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκλεισε το μάτι σε πλούσιους, επενδυτές και αγορές: ετοιμαστείτε να έρθετε όταν έρθω.

Έχει πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τις παρεμβάσεις που κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό ή απλώς με το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω -όταν τις μαθαίνουμε βεβαίως και δεν καλύπτονται από «ρήτρα εμπιστευτικότητας» όπως συνέβη με τις συνομιλίες του με τον Β. Σόιμπλε...
Προχθές το βράδυ, λοιπόν, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να εμφανιστεί ως... Έλληνας Μακρόν στη βάση του ότι εκείνος έγινε πρόεδρος «έχοντας συντρίψει, με όπλο τον προοδευτικό φιλελευθερισμό του, τους ακραίους λαϊκιστές από δεξιά κι από αριστερά». 
Με μια φρασούλα, δηλαδή, «ξέπλυνε» τη Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο, που τόσο καλά γνωρίζει ο κ. Βορίδης, ενώ ταύτισε και την Αριστερά μαζί της -εδώ στην Ελλάδα το έκανε πολύ, μα πολύ, πιο χοντροκομμένα αθωώνοντας την υπόδικη Χ.Α. αλλά αυτά είναι... λεπτομέρειες για τους επικοινωνιολόγους του.
Αφού έβαλε το κάδρο, τι μας είπε για να ζητήσει, όχι μόνον την ψήφο αλλά και την «ευρεία κοινωνική συναίνεση» που διεκδικεί; Ότι «η τρέχουσα τριετία λειτούργησε ως πολιτική κάθαρση και ως συμβολή στην αυτογνωσία των Ελλήνων». 
Να το μεταφράσουμε; Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσουμε τις ευθύνες, τις δικές του και της φιλελεύθερης παράταξης για την κρίση και τη χρεωκοπία και να τους αντιμετωπίσουμε ως καθαρούς και αμόλυντους, που αγωνιούν και αγωνίζονται για το κοινό καλό.
Αλίμονο. Όταν η ομιλία έφτασε στα σημεία που αφορούν τους πολλούς το αφήγημα, όσο απαλές εκφράσεις και αν χρησιμοποίησε, κατέληγε πάντα στα ίδια: Ιδιωτικοποιήσεις (για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος από τα σκουπίδια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) και, βέβαια, δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών. Και μερικές τρικλοποδιές ακόμα στην κυβέρνηση. 
Ζήτησε, λ.χ., να γυρίσουν «τα λεφτά πίσω στη χώρα», αλλά πότε; «Με το τέλος της πολιτικής κρίσης που θα έρθει με την καθαρή νίκη της μεγάλης παράταξης του αυτονόητου και της λογικής, τελειώνει και η ανοχή ή η δικαιολογία καλύτερα, ότι εδώ κάνουμε τις δουλειές αλλά τα χρήματα τα κρατάμε έξω. Δεν έχουν λοιπόν, τίποτα να φοβηθούν αυτοί που θα φέρουν χρήματα και θα τα επενδύσουν στη χώρα». 
Πότε να επενδύσουν;
 Τότε... «Γι’ αυτό, προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε», τόνισε, «να επενδύσετε στην Ελλάδα. 
Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας». Αφού πρώτα «ξεπλύνει» ό,τι μπορεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου