Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Σχεδόν με σοκάρει η άποψη ότι η βία παράγεται λόγω του ...παλιοχαρακτήρα αυτού που την ασκεί. Ι



























Dimitris Soultas
Σχεδόν με σοκάρει η άποψη ότι η βία παράγεται λόγω του ...παλιοχαρακτήρα αυτού που την ασκεί. Ιδιαιτέρως δε αν αυτός δεν είναι στην εξουσία. Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η βία; 
Την καταδικάζεις και μέσω της καταδίκης αυτή κάποια μέρα θα εξαφανιστεί.


Θα έλεγα ότι μια τέτοια άποψη μπορεί να εκφραστεί μόνο από κάποιον που δεν έχει διαβάσει ούτε εξώφυλλο από σύγγραμμα Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνιολογίας ή Ψυχολογίας. Αλλά δεν είναι έτσι. Ανάλογες απόψεις εκφράζονται από πανεπιστημιακούς, από δημοσιογράφους ή συγγραφείς. Πριν καταδικάσεις, δικαιολογήσεις ή αποκρούσεις τη βία πρέπει να μπεις στον κόπο να βρεις τα αίτια της.Και προφανώς δεν θα δώσεις πειστική απάντηση αν απλώς ηθικολογήσεις. Ο άνθρωπος από την εμφάνισή του έως σήμερα ήταν και παραμένει ένα βίαιο ον. Και η πιο βίαιη εκδοχή του είναι όταν έχει εξουσία στα χέρια του. 

Από τη διακυβέρνηση μέχρι την "αρχηγία" εντός μίας οικογένειας. Κατά κανόνα η βία που παρουσιάζεται στην κοινωνία απαντά σ' αυτή τη βία. Δεν εξετάζω αν απαντά "σωστά", "δικαιολογημένα", "λανθασμένα" ή "άστοχα". Ποτέ, σε καμία ιστορική περίοδο δεν υπήρξε βία, γιατί απλώς κάποιος ήταν "τρελός" ή "παλιοχαρακτήρας". Γνωρίζουμε επίσης με απόλυτη σαφήνεια ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι κοινωνικές ανισότητες, όσο μεγαλύτεροι είναι οι αποκλεισμοί τόσο αυξάνεται αυτή η βία. Δεν μπορείς να πετάς τη μισή κοινωνία εκτός παιχνιδιού και να εξοργίζεσαι επειδή κάποιοι εξοργίζονται και αγανακτούν. 

Είναι απολύτως παράλογο. Η φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα και σ' όλη την Ευρώπη είναι βία. Αυτό είναι φυσικό να σε εξοργίζει. Αν αυτό δεν σε εξοργίζει, αλλά βγαίνεις εκτός εαυτού γιατί κάποιος μούντζωσε τη Βουλή τότε απλώς ηθικολογείς και η στάση σου δεν έχει καμία πολιτική οπτική. Είναι σαν να καίγεται το σπίτι σου κι εσύ να κατσαδιάζεις το παιδί σου γιατί έσπασε το βάζο με τη μαρμελάδα.

Η βία στην ελληνική κοινωνία είναι κάτι που θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
 Όταν το μέλλον που προδιαγράφεται είναι ακόμα φτωχότεροι φτωχοί η σημερινή βία θα φαίνεται σαν παιδικό πάρτυ. 'Οχι αυτή δεν είναι μια εμπρηστική πρόβλεψη, είναι μια αυτονόητη διαπίστωση που θα την βρεις σε βιβλία και τοποθετήσεις ακόμα και συντηρητικών επιστημόνων.

Πριν λοιπόν καταδικάσεις τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, φρόντισε να μάθεις πώς παράγεται η βία. Κανείς δεν έχει τη διάθεση να βιαιοπραγήσει επειδή απλώς του την βάρεσε. Τέτοιες συμπεριφορές θα τις βρεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων, που δεν αποτυπώνουν την εικόνα της κοινωνίας, ούτε το από πού πηγάζει η βία.

Η θεωρία της "αυθύπαρκτης βίας", η πρακτική της καταδίκης, χωρίς αναζήτηση της αιτίας, η ηθικολογική προσέγγιση της βίας είναι τόσο κοντά στην αλήθεια, όσο η πεποίθηση ότι όσο και να φουσκώσεις ένα μπαλόνι αυτό ποτέ δεν θα σκάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου