Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Οι ψεύτικες ειδήσεις του Star Channel για τα Εξάρχεια [video, φωτογραφίες, χάρτες]







 




















 










Στο χθεσινοβραδινό δελτίο του Star Channel [27-04-17] είδαμε και ακούσαμε να ξετυλίγεται όλο το μενού της κρατικής προπαγάνδας για την γειτονιά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι κυρίες Ζαχαρέα και Μακρή, με υφάκι ψιλοκουβεντούλας και χιουμοριστικού κουτσουμπολιού, μας ενημέρωσαν για όλα όσα υποτίθεται πως συμβαίνουν στα Εξάρχεια:

Ψέμα 1o:

-Η  κοντινότερη τράπεζα βρίσκεται πλέον στο 1,5 χιλιόμετρο, καθώς έφυγαν όλα τα υποκαταστήματα από τα Εξάρχεια.

Ψέμα 2ο:

Από τον  φόβο έκλεισε και η τελευταία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, μόνο μπακάλικα έχει πια.

Ψέμα 3o:

– Κάποια στιγμή σταμάτησαν να τους μαζεύουν και τα σκουπίδια καθώς  αρνούνταν να πάνε τα απορριμματοφόρα. Και…  έγινε συνωμοσία με τους κατοίκους, να φυλάνε τσίλιες απο τα παράθυρα το βράδυ μην πέσει καμια μολότοφ στο απορριμματοφόρο  και κάποιος να  προλάβει να ειδοποιήσει!
Παρότι τα χρόνια πέρασαν, μπήκε και νέα χιλιετία και έχει προχωρήσει η τεχνολογία, τα εταιρικά Μ.Μ.Ε. επιμένουν να πιστεύουν πως αυτοί είναι πιο μάγκες, μόνο και μόνο επειδή συνήθισαν διαχρονικά να κατασκευάζουν ειδήσεις χωρίς καμιά απολύτως λογοδοσία. Και όλα αυτά από κοινωνικές συχνότητες που υποτίθεται δεν είναι ιδιοκτησίας τους παρά τις πληρώνουν (εδώ γελάμε γάργαρα και δημοκρατικά). Έλα όμως που εκτός από τα “ρεπορτάζ” της Ζαχαρέα και της Μακρή εν προκειμένω, υπάρχουν και τα κινητά τηλέφωνα, οι κάμερες, το διαδίκτυο και η ηλεκτρονική χαρτογραφία.
Ας πάρουμε λοιπόν το “ρεπορτάζ” του Star Channel από την αρχή. Το “ρεπορτάζ” αφορά την γειτονιά των Εξαρχείων. Που είναι η γειτονιά των Εξαρχείων και ποια είναι τα όρια της; Στο χάρτη φαίνεται η περιοχή Εξαρχείων-Νεάπολης, η οποία πάνω-κάτω ορίζεται από τις περιφερειακές οδούς σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. Σχεδόν στο κέντρο της περιοχής με κόκκινο κύκλο είναι σημειωμένη η πλατεία Εξαρχείων, το κέντρο της κοινωνικής και πολιτικής καθημερινότητας της γειτονιάς.

Σύμφωνα με το Star Channel:

-Η  κοντινότερη τράπεζα βρίσκεται πλέον στο 1,5 χιλιόμετρο
Όμως, σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι την προπαγάνδα, τα τραπεζικά καταστήματα ή ΑΤΜ της γειτονιάς λειτουργούν κανονικά και σε κοντινές αποστάσεις. Η μόνη διαφορά με άλλες περιοχές, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, είναι πως για μερικές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας και μόνο, τα ΑΤΜ δεν λειτουργούν και έχουν κατεβασμένα στόρια. Η μέτρηση των αποστάσεων έγινε για περπάτημα και με κέντρο την πλατεία Εξαρχείων:







Εθνική Τράπεζα, Σόλωνος 75 και Ιπποκράτους



Όπως διαπιστώνει κανείς, ο ισχυρισμός του “ρεπορτάζ” περί τραπεζών που απέχουν 1,5 χιλιόμετρο είναι απλά ένα φουσκωμένο ψέμα. Για την ιστορία να πούμε πως η απόσταση του 1,5 χιλιόμετρου ισοδυναμεί με περπάτημα 19 λεπτών, με αφετηρία την πλατεία Εξαρχείων και κατάληξη το … Σύνταγμα και την Βουλή. Δηλαδή οι δαιμόνιες “ρεπόρτερ” Ζαχαρέα και Μακρή, έχουν μπερδέψει τα Εξάρχεια, στα οποία δεν πατάνε ποτέ, με τα μέρη που συχνάζει ο κοινωνικός τους περίγυρος: Τη Βουλή, τα υπουργεία και τα λοιπά αξιοθέατα της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.



Σύμφωνα με το Star Channel:

-Από τον φόβο έκλεισε και η τελευταία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, μόνο μπακάλικα έχει πια.
Εδώ το ψέμα χοντραίνει ακόμα περισσότερο και το “ρεπορτάζ” θυμίζει κάποια δυστοπική ταινία όπως το “Brazil” ή το “1984”. Μιλάμε για εξαφάνιση από τη γειτονιά ολόκληρων supermarket. Τα τρία μεγάλα supermarket της γειτονιάς είναι:
Ο Σκλαβενίτης – Χαριλάου Τρικούπη 111-113
Το βίντεο με τον ανοικτό Σκλαβενίτη τραβήχτηκε σήμερα[28-04-17]:

Το ΑΒ Βασιλόπουλος – Καλλιδρομίου και Ζωοδόχου Πηγής. Στην Καλλιδρομίου γίνεται κάθε Σάββατο και η λαϊκή της γειτονιάς.
Tο βίντεο με το ανοικτό ΑΒ Βασιλόπουλος τραβήχτηκε σήμερα[28-04-17]:



Το Super Market Discount (πρώην Atlantic) – Κωλέττη 18
Το βίντεο με το ανοικτό Discount τραβήχτηκε σήμερα[28-04-17]:

Τέλος, σύμφωνα με το “ρεπορτάζ” του Star Channel:
– Κάποια στιγμή σταμάτησαν να τους μαζεύουν και τα σκουπίδια καθώς αρνούνταν να πάνε τα απορριμματοφόρα.
Eδώ πλέον περνάμε από την δυστοπική λογοτεχνία στην επιστημονική φαντασία. Ο ίδιος ο τόνος του “ρεπορτάζ” έχει και ένα άρωμα τιμωρίας προς την γειτονιά:  … σταμάτησαν να τους μαζεύουν και τα σκουπίδια …
Όσοι-ες μένουμε στα Εξάρχεια, λόγω και της υψηλής πολιτικοποίησης της γειτονιάς, είμαστε σε θέση να μαθαίνουμε και να συντονιζόμαστε για ότι έχει να κάνει με τη γειτονιά. Άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε με διαφωνίες. Πάντως δεν έχει ακουστεί ποτέ καμιά φήμη για “τσίλιες” κατοίκων που φυλούσαν απορριμματοφόρα υπό τον φόβο αυτά να πυρποληθούν. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε κυνηγημένους διαδηλωτές από τα ΜΑΤ, έχουν αντισταθεί στην μετατροπή της γειτονιάς σε πεδίο ασκήσεων της ΕΛ.ΑΣ, έχουν ανοίξει τα σπίτια τους για τους πρόσφυγες, τις μετανάστριες και τους μετανάστες, έχουν δώσει αγώνες για το λόφο του Στρέφη, τις κεραίες κινητής, την διακίνηση ουσιών και τη μαφία τους, την παραμονή του σχολείου στη γειτονιά, για την μετατροπή παλαιών κτιρίων σε κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία κτλ. Γιατί όμως όλη αυτή η καούρα να γραφτεί ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και να μεταδοθεί prime time σε πανεθνικό δίκτυο; Γιατί τόσος χρόνος αφιερωμένος στα fake news, όπως είναι και της μόδας να αποκαλούν τη προπαγάνδα διεθνώς;
Οι ηθικοί πανικοί, κατασκευασμένοι με ψεύτικες, παραφουσκωμένες ή παραπειστικές ειδήσεις, αναπαράγουν τον κυρίαρχο λόγο της ακροδεξιάς διεθνώς, επιτελώντας διπλό ρόλο: προσπαθούν να ανοίξουν την κουβέντα για ακόμα περισσότερη καταστολή των κοινωνικών ελευθεριών, συσπειρώνοντας τα αντιδραστικά ακροατήρια, ιδίως αυτά που δεν βρίσκονται επιτόπου στο μέρος των εκάστοτε “ρεπορτάζ”. Για παράδειγμα, δεν έχουν βρεθεί όλοι στα Εξάρχεια, δεν γνωρίζουν την γειτονιά, το μόνο που έχουν είναι μια τηλεόραση κάπου αλλού, στην πόλη ή την επαρχία και την “ενημέρωση” από δελτία σαν και αυτό του Star Channel. Δεν θα μάθουν ποτέ για τα επιχειρηματικά λόμπι που ενδιαφέρονται για τον εξευγενισμό του κέντρου της Αθήνας, με στόχο την αύξηση των τιμών ακινήτων, ούτε τα κρατικά σχέδια για καταστολή κάθε είδους κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Τα Εξάρχεια ενοχλούν επιχειρηματίες, στρατηγούς της αστυνομίας, υπουργούς και τους πολιτικούς τους αντιπάλους, “επενδυτές” και ανθρώπους της βιομηχανίας του πολιτισμού και της “εναλλακτικότητας“.
Είναι και κάτι άλλο όμως πιο σημαντικό από τις τιμές των τσιμέντων και τα σχέδια των μπάτσων. Προφανώς δεν έχουμε καμιά καούρα -και αν είχαμε κιόλας δεν θα τη βάζαμε και πρώτη προτεραιότητα- για την εύρυθμη λειτουργία ευαγών ιδρυμάτων όπως οι τράπεζες των κατασχέσεων και των φουσκωμένων δανείων, ούτε για τα souper market της εργασιακής επισφάλειας και των υπο-αμειβόμενων εργαζόμενων -των οποίων σεβόμαστε την εργασία τους και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους. Όπως πολύ σωστά το έθεσε μια καλή φίλη και γειτόνισσα:
“Αρκετοί σε αυτά τα πολύ … επικίνδυνα Εξάρχεια μεγαλώνουν παιδιά που πάνε σχολείο, που παίζουν σε παιδικές χαρές που οι κάτοικοι φτιάχνουν οι ίδιοι”
Και εκεί ακριβώς είναι που η προπαγάνδα γίνεται επικίνδυνη: Οι ηθικοί πανικοί που στόχο έχουν να ελέγξουν και να σπιλώσουν την καθημερινότητα μας στις γειτονιές, έχουν και ένα άλλο σκοπό, αδήλωτο, βγαλμένο από τα σπλάχνα του κράτους και των μηχανισμών του. Να ετοιμάσουν το έδαφος για τον Κορκονέα του μέλλοντος.
Όσο για το αν έρχονται απορριμματοφόρα στα Εξάρχεια … το βίντεο με το απορριμματοφόρο που κάνει κανονικά την αποκομιδή στην Τοσίτσα γράφτηκε περίπου στις 23:00 μ.μ. [27-04-17] , λίγη ώρα μετά το τέλος του δελτίου ειδήσεων του Star Channel. Ας μας συγχωρέσουν οι δαιμόνιες “ρεπόρτερ” τα γαλλικά. Αλλά επικίνδυνα παιχνίδια πάνω στην καθημερινότητα και τις ζωές δεν θα παίζει ο καθένας, όσο μάγκας και απρόσιτος και αν αισθάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου