Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Μακράν… Μακρόν…

Σία, ξέρεις τι έχει διαβάσει αυτός ο άνθρωπος; Από εκεί ξεκίνησε ο ανείπωτος θαυμασμός του Μπάμπη για τον Μακρόν. Για να φτάσει ο άνθρωπος δηλαδή εκεί που έφτασε έχουν βγει τα μάτια του στο διάβασμα. Άσε δε που ως υπουργός Οικονομικών έκανε δύο νόμους -ο ένας εκ των οποίων φέρει το όνομά του- που αποτελούν ορόσημο για τη Γαλλία, αλλά και για την Ευρώπη.
Τι όμως τον βοήθησε να σκαρφαλώσει από το 20 στο 23 και κάτι; Η γυναίκα του! Κατά Μπάμπη όταν έβγαλε στη δημοσιότητα τη σχέση αυτή και τη διαφορά ηλικίας κέρδισε ψηφοφόρους.
Άσε το άλλο. Ο Μακρόν δεν είναι κεντροδεξιός. 
Είναι -τι άλλο θα ακούσουμε;- κεντροαριστερός!
Ο Μπάμπης που από τα Οικονομικά απόψε πέρασε στα Διεθνή, σχολίασε την νίκη Μακρόν ως εξής:

Όταν λέμε καλοσπουδαγμένος εννοούμε έναν άνθρωπο που έχει περάσει ατελείωτες ώρες διαβάσματος και μελέτης, γιατί για να κάνεις όλη αυτή τη διαδρομή, δείχνει έναν άνθρωπο που είχε βάλει σκοπό να καταφέρει κάτι. Και πέτυχε μία ανώτατη κρατική θέση. 
Είναι αλήθεια που πολλοί στην Ελλάδα αποφεύγουν να την πουν, προτιμούν την επόμενη θέση που διάλεξε ο ίδιος, ως στέλεχος σε κρατική επιχείρηση αν και κυρίως είναι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε το κράτος. Ήταν δεξί χέρι του Ολάντ, ξέρει πως δουλεύει η κρατική μηχανή και ως υπουργός έκανε κάτι που όλοι στην Ευρώπη έχουν να το λένε: 
Έφτιαξε έναν νόμο δικό του και έναν δεύτερο που δεν πήρε τελικώς το όνομά του, οι οποίοι και οι δύο έχουν τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται η Γαλλία: μία χώρα που έχει βυθιστεί σε ένα τέλμα με ένα κράτος πολύ καλό μεν αλλά πανάκριβο που δεν μπορούν να πληρώσουν οι άνθρωποί της. Άρα ο Μακρόν δείχνει το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει ολόκληρη η Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γερμανία και τα δύο μεγάλα κόμματα έσπευσαν να του δώσουν συγχαρητήρια.
ΣΙΑ: Όμως Μπάμπη πολλοί αναρωτιούνται πώς θα κυβερνήσει ο Μακρόν. Δεν έχει κόμμα, δεν έχει αποκαλύψει με ποιον θα συνεργαστεί…
ΜΠΑΜΠΗΣ: Νομίζω ότι έχει δώσει ορισμένα βασικά στίγματα ότι είναι καταρχήν να ξέρουμε ότι είναι ένας ανθρωπος της κεντροαριστεράς. Δεν είναι της κεντροδεξιάς. 
Είναι φιλελεύθερος με την έννοια ότι  στη Γαλλία υπάρχει μία τάση φιλελευθέρων αριστέρων. Είναι ένας άνθρωπος όμως που θα χρειαστεί να κυβερνήσει με τη Δεξιά. αυτό είναι σαφές διότι η δεξιά θα προηγηθεί από ό,τι όλα δείχνουν μεσα στο κοινοβούλιο που θα εκλεγεί σε 1 και κάτι μήνα. Επίσης θα πάμε πίσω στις Αρχές της Πέμπτης Δημοκρατίας, όταν το 1958 δόθηκε μεν μία δύναμη μεγάλη εκτελεστικής εξουσίας στον πρόεδρο αλλά οπωσδήποτε πρέπει να έχει μία πλειοψηφία. Εδώ υπάρχει μία πρωτοτυπία. 
Για πρώτη φορά ένας πρόεδρος θα χρειαστεί να έχει μία ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή και όχι το δικό του κόμμα. Δεν το βλέπω κακό. Στην εποχή που ζούμε οι ηγέτες που ξεχωρίζουν βγαίνουν μέσα από τον λαό με την έννοια ότι ο λαός ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια. Εδώ ο Μακρόν δεν πήγαινε και σπουδαία, ήταν η έκπληξη μεγάλη. Αν δεν έβγαζε να μας δείξει ποια είναι η σύζυγός του και ποια είναι αυτή η σχέση που έχει, που είναι μία πραδοξότητα για τους πολλούς, δεν θα μπορούσε να φτάσει στο 24 που πήγε. 
Αντιθέτως η Λεπέν, θα προσπαθήσει να κάνει ζημιά στον Μακρόν, πηγαίνοντας κοντά στους υπολοίπους Δεξικούς, πηγαίνοντας στο Κέντρο. Η Γαλλία δείχνει έναν δρόμο και είναι πολύ ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου και όταν θα έχουν τελειώσει και οι εκλογές στη Γερμανία τότε στην Ελλάδα θα χρειαστεί να ξανασκεφτούμε από την αρχή όλο αυτό το μικρό κομματικό παιχνίδι που γίνεται αυτήν την εποχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου