Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Αρνείται ρόλο «Ιφιγένειας», αλλά δεν δείχνει ενόχους












 




 Συντάκτης: Αντα Ψαρρά
Μεγάλα ερωτήματα αλλά και ευκαιρία για «εύκολη» πολιτική εκμετάλλευση δημιούργησε το αίτημα αντικατάστασής της που υπέβαλε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Η παραίτησή της συμπίπτει μάλιστα με την επικείμενη λήξη και ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας της για τρίτη συνεχή φορά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι ήδη το 2013 αλλά και το 2015 είχε ανανεωθεί η θητεία της, με οριακές ωστόσο και τις δύο φορές πλειοψηφίες.
Με πολυσέλιδη επιστολή που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα, πριν ακόμα λάβει γνώση ο καθ’ ύλην αρμόδιος, δηλαδή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου (σ.σ. βρισκόταν στην Κύπρο), και η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ελ. Ράικου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ζητά την αντικατάστασή της αρνούμενη «να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, που επιδιώκουν την ηθική εξόντωσή της».
Η ίδια γνωστοποιεί ότι ποσά πολλών εκατομμυρίων (28 εκατ. ευρώ) προκύπτει να δόθηκαν σε μίζες από τη Novartis, ενώ στην υπόθεση φέρονται αναμειγμένοι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου, πολλοί γιατροί και νομικά πρόσωπα «οχήματα» που εισέπρατταν τα ποσά για λογαριασμό διεφθαρμένων αξιωματούχων. Η διάρκεια του μεγάλου αυτού σκανδάλου συμπληρώνει σχεδόν μια δεκαετία, από το 2005 μέχρι και το 2014. Στην επιστολή της ωστόσο δεν αναφέρει αν στο μεταξύ ενημέρωσε για τα 28 εκατ. ευρώ «μαύρου» χρήματος και τα πρόσωπα που τα πήραν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Η εισαγγελέας όμως, πέρα από τη στοχοποίησή της από τα συγκεκριμένα συμφέροντα, καταγγέλλει, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν αποτελούν τον λόγο της παραίτησής της, και τα «υποβολιμαία» συκοφαντικά δημοσιεύματα που επρόκειτο την επομένη να δουν το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας «Ντοκουμέντο».
Το επίμαχο δημοσίευμα στηρίζεται στην αναφορά άλλης ανακρίτριας Διαφθοράς, της Η. Ζαμανίκα, για παραλείψεις εγγράφων που είχε στην κατοχή της η Ελ. Ράικου και αφορούν τη διερεύνηση της υπόθεσης οπλικών συστημάτων (Λιακουνάκου - Παπαντωνίου).
Η συγκεκριμένη αναφορά εστάλη στον επόπτη εισαγγελέα Εφετών Σ. Δασκαλόπουλο, όμως ο ίδιος δεν προχώρησε στη διερεύνηση σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ντοκουμέντου» και από άλλη σχετική ανάρτηση των πειραιώτικων «Παραπολιτικών». Τα «Παραπολιτικά» μάλιστα εκτιμούν ότι σύντομα θα εμπλακεί και ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος στην υπόθεση και μάλιστα πειθαρχικά. Παράλληλα στην ίδια ανάρτηση τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας συνδέεται στενά με τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στον Ι. Ντογιάκο).
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης Ράικου ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε με δηλώσεις του να εκφράσει απορία για την απόφαση αυτή, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η Ελ. Ράικου είχε πλήρη διαβεβαίωση και εμπράκτως για την απόλυτη στήριξη του υπουργείου και προφανώς και της κυβέρνησης για την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Novartis αλλά και κάθε άλλης υπόθεσης που σχετίζεται με «μαύρο» χρήμα και κατάχρηση δημόσιου συμφέροντος.
Ο κ. Κοντονής καταλόγισε νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις στην αντίδραση της Ελ. Ράικου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».
Παραμένει ερώτημα το γιατί η κ. Ράικου την προηγούμενη ημέρα της παραίτησής της, ενώ συναντήθηκε με τον υπουργό και έλαβε όλες τις παραπάνω διαβεβαιώσεις, προχώρησε σε παραίτηση για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και από το περιεχόμενο της δήλωσης Κοντονή, δεν τον ενημέρωσε για την πρόθεσή της να παραιτηθεί.
Η ίδια πριν από λίγο καιρό είχε συναντηθεί εσπευσμένα και με τον Μ. Σαλμά, μετά τις καταγγελίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας για το πόρισμα του 2013 που συγκάλυψε την υπόθεση Novartis με αποτέλεσμα η υπόθεση του χρηματισμού δημόσιων λειτουργών να μην πάει τότε στον εισαγγελέα.
Η κυβέρνηση ζήτησε άμεσα να κατονομάσει η εισαγγελέας τους ενόχους και τους διεφθαρμένους αξιωματούχους στον χώρο του φαρμάκου που «επιδιώκουν την ηθική εξόντωσή της». Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την κατ’ άλλους παραίτηση και κατ’ άλλους ηρωική έξοδο της εισαγγελέως Ελ. Ράικου, ζητάει από την κυβέρνηση εξηγήσεις για την παραίτηση.
«Η σημερινή παραίτηση-βόμβα επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο όσα καταγγέλλει η Ν.Δ. για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δικαιοσύνης.
»Η κυβέρνησης και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με όσα καταγγέλλει για παράκεντρα η εισαγγελέας». Μάλιστα ο Αδωνις Γεωργιάδης διερωτήθηκε: «Τώρα εδώ δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: αν η έρευνα της κ. Ράικου πλησίαζε εμένα, λέτε να τη σταμάταγαν από την κυβέρνηση; Ή έπεσαν σε κανέναν δικό τους μέσα στους λογαριασμούς και εξώθησαν τη γυναίκα σε παραίτηση;»

Τι ξεχνά ο Αδωνις;

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ξεχνάει όμως όχι μόνο ότι το σκάνδαλο φτάνει μέχρι το 2014 αλλά και το ότι διερευνάται ήδη πριν από το 2013 με τον πρώην αν. υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά να καταγγέλλει συγκάλυψη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλάει για τακτική «σκανδαλολογίας» και για την ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα και η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών. Το ΚΙΔΗΣΟ υποστηρίζει ότι «οι καταγγελίες Ράικου δείχνουν Μαξίμου, Παυλόπουλο, Παπαγγελόπουλο ή και όλους μαζί».
Το Ποτάμι, στηρίζοντας την Ελ. Ράικου, καλεί τις δικαστικές ενώσεις να κάνουν το ίδιο και να πάψουν στη χώρα να κάνουν κουμάντο οι διάφορες μαφίες. Ηδη το τριήμερο μέσω ιστοσελίδων που πρόσκεινται στον χώρο της Ν.Δ. γίνεται λόγος για ομοιότητες ακόμα και με την περίπτωση Τσατάνη, που είχε αποφασίσει να βάλει ξαφνικά στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αναφορά της ανακρίτριας Η. Ζαμανίκα, που δημοσιεύτηκε στο «Ντοκουμέντο», πολύ σημαντικά έγγραφα αλλά και υπολογιστές που στοιχειοθετούν επιπλέον βαρύτατα κακουργήματα για την υπόθεση Λιακουνάκου - Παπαντωνίου δεν περιλαμβάνονται, όπως θα έπρεπε, στις δικογραφίες. Η ανακρίτρια διερωτάται μάλιστα αν οι παραλείψεις οφείλονται σε δόλο ή απλή αμέλεια.
Εχει σημασία να θυμίσουμε εδώ ότι, λόγω και της ανανέωσης δύο φορές της θητείας της, η Ελ. Ράικου έχει ασχοληθεί με όλες σχεδόν τις μεγάλες υποθέσεις διασπάθισης και κατάχρησης δημόσιου αλλά και «μαύρου» χρήματος (μίζες): λίστα Λαγκάρντ, Ερρίκος Ντυνάν, Τ.Τ., φάκελος «Πανγαία», ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ κ.λπ.
Μάλιστα κατά καιρούς διατυπώθηκαν -όπως ήταν απολύτως φυσικό σε τόσο μεγάλες και πολλές υποθέσεις- ερωτήματα για κάποιες ενέργειες της έγκριτης εισαγγελέως όπως η συγκεκριμένη με την υπόθεση εγγράφων που φέρονται να μην απεστάλησαν με τις δικογραφίες, το για ποιο λόγο στη διερεύνηση του σκανδάλου των εκατομμυρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ διαχώρισε ειδικά τη δικογραφία της εταιρείας της συζύγου τού Γ. Στουρνάρα και άλλα.

Δημοσιεύματα

Σημειώνουμε, τέλος, ότι «ξαφνικό» δημοσίευμα υπήρξε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα «Το Βήμα» για τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου, που ωστόσο δεν σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ. Μάλιστα η ίδια, με αναλυτική επιστολή της που δημοσιεύτηκε χθες στο «Βήμα», αναφέρει ότι το δημοσίευμα ήταν απολύτως συκοφαντικό για το πρόσωπό της.
Τονίζουμε ότι η Μαρία Παπασπύρου χειρίζεται επίσης μεγάλες υποθέσεις όπως η Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ. Και εδώ θα πρέπει να επισημάνει κανείς την πολυδιάσπαση των αρχών που διερευνούν την κάθε υπόθεση και τους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί αυτό στην ορθότερη διερεύνηση.
Δυστυχώς το «κοινό μυστικό» για τις παράλληλες και αδιαφανείς σχέσεις δικαστικών με επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους κάθε άλλο παρά διασκεδάζεται με παρόμοιες ξαφνικές παραιτήσεις και υπαινιγμούς, που μάλιστα σχολιάζονται με διαφορετικό τρόπο από κόμμα σε κόμμα και από μέσο σε μέσο αναλόγως με τις γενικότερες τοποθετήσεις και στρατεύσεις των... βασικών μετόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου