Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Dear mr. President-του Αλέκου Μάρκελλου














Alekos Markellos

Αξιότιμε κε Πρόεδρε, ως Έλληνας Πολίτης, σας καλωσορίζω με θέρμη στην Ελλάδα.
Προτιμώ να σας απευθύνω αυτό το σημείωμα στα Ελληνικά, στη γλώσσα της χώρας που θα σας φιλοξενήσει σε αυτή τη σύντομη αλλά Ιστορική επίσκεψή σας.

Είμαι βέβαιος πως η πολιτική ατζέντα είναι βαριά και πως είστε καλά προετοιμασμένος για τις σημαντικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν, αλλά καθώς και γι΄αυτές που θα ακολουθήσουν, καθώς -καθόλου τυχαία- επόμενος σταθμός σας θα είναι η Γερμανία.
Δε θα σταθώ στα μεγάλα και σημαντικά, όπως το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας, η τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η διαρκής απειλή της γείτονος Τουρκίας ή το Κυπριακό, αυτά είναι Υψηλή Πολιτική και η γνώμη μου περισσεύει.
Θέλω να σταθώ σε κάποια "μικρά" στα οποία, εφόσον κάνετε εσείς ή οι σύμβουλοί σας τον κόπο να τα σκεφτείτε λίγο, ίσως να εντοπίσετε εντός των ένα δημιουργικό σπέρμα ιδεών, ωφέλιμο πιστεύω και για τις δύο χώρες.
Θα θυμάστε το σχέδιο Μάρσαλ, οι Έλληνες βεβαίως το θυμούνται, αποτέλεσε τη σπίθα της Ελληνικής Ανόρθωσης τη δεκαετία του 50.
Σήμερα οι καιροί και οι ισορροπίες ειναι βέβαια διαφορετικές.
Θέλω λοιπόν να σας προτείνω να σκεφθείτε μια σύγχρονη, ηθικά και θεσμικά, παραλλαγή του η οποία και υλοποιήσιμη είναι και άμεσα εφαρμόσιμη:
-Να συμβάλετε στη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής, ενός task force, η οποία να αναζητήσει και να εντοπίσει μικρές οικογενειακές αλλά και μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες, πανταχού στην Ελλάδα, οι οποίες ήδη παράγουν εκπλητικά προϊόντα, διεθνώς ανταγωνιστικά, εξαιρετικής ποιότητας, ή παρέχουν εκπληκτικές υπηρεσίες σε τομείς όπως ο Τουρισμός.
Δε μιλώ για 5-10, θα είχε αξία αν ήταν, ασπούμε, 10.000. Και για όσο χρειαστεί μέχρι να σταθούν στα πόδια τους, ανταγωνιστικά και σε βάθος χρόνου.
Αυτή λοιπόν η κοινή Ελληνοαμερικανική ομάδα, εφόσον τις χαρτογραφήσει, ας αναλάβει τη χρηματοδότηση (π.χ με παροχή άτοκων δανείων), τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση του know how και κυρίως την εξασφάλιση και διευκόλυνση της πρόσβασης των προίόντων και των υπηρεσιών στην Αμερικανική και όχι μόνο αγορά. Σε τομείς όπως ο τουρισμός, η Πράσινη ενέργεια κ.α, ας συνδράμει αυτή η task force ώστε να προβληθούν κατάλληλα στην Αμερικανική κοινή γνώμη και τους επενδυτές της χώρας σας.
Μια τέτοια πρωτοβουλία, ένα εκσυγχρονισμένο σχέδιο Μάρσαλ με τουλάχιστον 10ετή διάρκεια, δεν είναι ελεημοσύνη.
Είναι δημιουργική στήριξη του πλέον υποσχόμενου κομματιού της Ελληνικής κοινωνίας, αυτού που παρά τα σκοτάδια των ημερών, παράγει και δημιουργεί, ποιοτικά.
Αν 10.000 οικογένειες που αποτελούν την καλύτερη υπόσχεση για το μέλλον της χώρας, ξεπεράσουν τον καθημερινό βραχνά και πορευτούν με αισιοδοξία, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θαύματα μπορούν να κάνουν.

Δεν θα επεκταθώ, το σπέρμα μιας θετικής ιδέας περιέγραψα, ίσως η δημόσια αναφορά της να αξίζει περισσότερο από το να την κρατήσω για μένα.
Σας εύχομαι να απολαύσετε Ελληνική φιλοξενία και θέλω να σας ευχαριστήσω ολόκαρδα για την στάση σας προς την Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και όχι μόνο τώρα.
Thank you mr President.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου