Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Απόφαση στε για τηλεοπτικούς σταθμούς-Filothei Varsami



















 

 


 



Filothei Varsami
Σε μια χώρα που ισχύει η διάκριση των εξουσιών η έκδοση μιας δικαστικής απόφασης δεσμεύει τις αλλες δυο εξουσίες (εκτελεστική νομοθετική) και τις δεσμεύει για όσο χρονικό διάστημα η απόφαση ισχύει. 
Εάν η απόφαση δεν προσβάλλεται ή δεν προσβληθεί ποτέ, ισχύει για πάντα.
Όσοι είχαμε δει την εκτροπή σαμαροβενιζέλων που αρνούνταν να εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση που δικαίωνε τις απολυμένες καθαρίστριες γιατι δεν τους άρεσε, ειναι αδύνατον να εχουμε οποιαδήποτε αλλη θέση πέραν της εξής μίας:
 η κυβέρνηση οφειλει να σεβαστεί και εφαρμόσει την απόφαση του στε που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, λόγω αποκλειστικής αρμοδιότητας του εσρ.
Οι λαϊκίστικες κλάψες για τα παιδάκια που θα μείνουν χωρίς παιδικό σταθμό, τα παραληρήματα για δικαστικά πραξικοπήματα και οι λοιποί θρήνοι ειναι τοσο άκυροι, όσο το αίτημα για απομάκρυνση Παππά. 
Δεκάδες φορές μέσα σε κάθε χρονο το στε κρίνει αντισυνταγματικούς νόμους και διατάξεις τους, όπως πχ το νόμο για την ιθαγένεια του Λοβέρδου ή το νόμο για τον υπολογισμό του τέλους έκτακτης εισφοράς.
 Μια σοβαρή, δημοκρατική κυβέρνηση, οφείλει να αντικαταστήσει τον αντισυνταγματικό νόμο με συνταγματικό. Ούτε χαρακίρι να κάνει, ούτε κλέφτικα να σφυρίξει: άμεσα να φέρει προς ψήφιση συνταγματικό νόμο που να σέβεται την απόφαση του στε.
Ο Βενιζέλος στην ομιλία του στην ένωση Ελλήνων δημοσιολόγων που διοργανώθηκε στον δικηγορικό σύλλογο Αθήνας, εχει ήδη δωσει μία πρώτη λύση: 
ας αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής για την σύνθεση της διάσκεψης των προέδρων, ωστε να καταστεί σύμφωνη με τη συγκρότηση των άλλων επιτροπών και κατ αναλογία της δύναμης των κομμάτων. 
Σε αυτη την περίπτωση αμέσως συγκροτείται εσρ, κατι που η αντιπολίτευση ως τωρα σταθερά σαμποτάριζε και με συνταγματικότητα τροπο ανατίθεται στο νέο εσρ ό, τι το στε αποφάσισε (δεν έχω δει την απόφαση που ακόμα δεν καθαρογράφηκε, ούτε ειμαι η Μάνδρου να την ξερω πριν καν εκδοθεί).
Τελος στις βλακώδεις κλάψες, *σύντροφοι*. 
Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
 Η απόπειρα ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου με το νόμο Παππά κρίθηκε εσφαλμένη. Άμεσα πρέπει να ρυθμιστεί σωστά. 
Το στε δεν εξέδωσε μονο τη χθεσινή απόφαση. Έχει προηγηθεί η 3578/2010 απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε εξίσου αντισυνταγματική την πολιτικη επιλογη των προηγούμενων κυβερνήσεων για επ αόριστο αναβολή της ρύθμισης του θέματος των συχνοτήτων ως εξής:
".. η υπό τις εκτεθείσες συνθήκες επ΄ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα. Πρώτον μεν αντιβαίνει προς την θεμελιώδη συνταγματική αρχή του Κράτους Δικαίου, από την οποία απορρέει η υποχρέωση του Κράτους να εγγυάται υπέρ των πολιτών των πιστή εφαρμογή του νόμου και να προασπίζει τα δημόσια αγαθά."
Βέβαια, κανενός το αυτί δεν ίδρωσε που, παρα την απόφαση του στε, επρεπε να φτάσουμε στο 2016 για να ξεκινήσει η απόπειρα ρύθμισης του νομολογημενα αντισυνταγματικά αρύθμιστου αυτού ζητήματος.
 Όσοι ταράζονται σημερα μήπως η δημοκρατία κινδυνεύει απο την ύπαρξη ενός αντισυνταγματικού νόμου, που ως τέτοιος θα αποσυρθεί, επι έξι χρονια πίστευαν οτι, παρα το γράψιμο της απόφασης του στε στα παλιότερα παπούτσια των προηγούμενων κυβερνήσεων, η διάκριση των εξουσιών δουλεύει ρολόι. 
Θα μου πείτε, εδω με τρία πτυχία σε έξι χρονια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίστευε οτι τη διάκριση των εξουσιών την εισήγαγε ο Ρουσώ και οχι ο Μοντεσκιέ, οπότε ποιός τους ακούει σοβαρα; 
Σε κάθε περίπτωση, δεν ενδιαφέρουν το λαό οι υποκριτές και οι φαρισαίοι της πολιτικής ζωής του τόπου.
Πολιτικη ειναι η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και αυτο πρέπει να κανει η κυβέρνηση: κόντρα σε όλους τους προστάτες της εγχώριας διαπλοκης, νόμιμα και συνταγματικά να ρυθμίσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών σύμφωνα με το συμφέρον του ελληνικού λαού, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για τις κυβερνητικές μοιρολογίστρες. 
Αντι να κάθονται να κρίνουν τα κριτήρια και τις σκοπιμότητες πίσω απο την απόφαση του στε, να κάτσουν και να λύσουν συνταγματικά το ζητημα που ανέκυψε. 
Αν η αντιπολίτευση εξακολουθήσει να σαμποτάρει τη συγκρότηση του εσρ, προκειμένου με αυτο τον τροπο να προστατεύσει τα μεγαλοσυμφέροντα των καναλαρχών, η πρόταση Βενιζέλου για αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης των προέδρων (αρμόδιο όργανο για τη στγκρότηση του εσρ) "ειναι μια καποια λυσις", ασφαλώς.
Οπότε, αναμένουμε τον νέο νόμο που, συμμορφούμενος στην απόφαση του στε για ρύθμιση του χρόνια επίτηδες αρρύθμιστου τηλεοπτικού τοπίου, αλλα και συμμορφούμενος στη χθεσινή απόφαση για αρμοδιότητα επι του ζητήματος του εσρ, θα ρυθμίσει υπέρ των συμφερόντων του λαού το ζητημα της χρήσης του δημόσιου αγαθού που λέγεται αριθμητικά περιορισμένες ραδιοσυχνότητες.
Προς όποιον, λοιπόν, πραγματικά σέβεται το πολίτευμα αλλα και την ψήφο του ελληνικού λαού, μια ευχή: 
καλή δουλειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου