Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Τους ενώνει ο Βενιζέλος


 
 

 
























 











 

























Από τον Μάρτιο, όταν ο Στ. Ψυχάρης με τα κύρια άρθρα του ζητούσε επίμονα από τον Μητσοτάκη να πιέζει την κυβέρνηση για εκλογές, ο Βενιζέλος έχει διαφοροποιηθεί από τη Γεννηματά.


Η Φ. Γεννηματά σταμάτησε τη συζήτηση συνεργασίας με το Ποτάμι, με το επιχείρημα ότι ο Στ. Θεοδωράκης δεν συμφωνεί με την προϋπόθεση που θέτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για οικουμενική κυβέρνηση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, διότι προτιμά κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.
Από τον Μάρτιο, όταν ο Στ. Ψυχάρης με τα κύρια άρθρα του ζητούσε επίμονα από τον Μητσοτάκη να πιέζει την κυβέρνηση για εκλογές, ο Βενιζέλος έχει διαφοροποιηθεί από τη Γεννηματά. 
Δήλωνε από τότε: 
Πρέπει να επιχειρηθεί «μiα κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων», αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι μiα δύναμη αμφίθυμη», «δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε ηθικά δίκαιο και σωστό η ιθύνουσα δύναμη μιας τέτοιας συνεργασίας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας». «Πρέπει να γίνει η προσπάθεια αυτή», για συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, είχε πει ο Βενιζέλος. Ώς εδώ ήταν στη γραμμή Γεννηματά. 
Από εδώ και κάτω δεν είναι: «Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, πρέπει οι δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική της χώρας να αναλάβουν και την ευθύνη να κάνουν τα βήματα που είναι αναγκαία». Δηλαδή, συνεργασία με τη Ν.Δ. είτε θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει είτε όχι.
Σε κομβικές συγκυρίες για την κυβέρνηση, η Χαρ. Τρικούπη φαίνεται ότι έχει ζυγίσει και υπολογίσει πολύ τις απόψεις του Ευ. Βενιζέλου.
Με την αντιπολιτευτική καταιγίδα που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Καλογρίτσα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με το καθημερινό και ολοήμερο σφυροκόπημα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν (άλλη μια φορά) τα ρέστα τους κατά του πρωθυπουργού, πιστεύοντας ότι “ναι, τώρα θα πέσει”. 
Από τη χθεσινή εξέλιξη της αποχώρησης Καλογρίτσα από τη διαδικασία -αφού εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο νόμος-, διαψεύδονται (άλλη μια φορά) απ’ ό,τι φαίνεται.
Πριν από αυτή την εξέλιξη, την Κυριακή, ο Ευ. Βενιζέλος έτρεξε να επαναφέρει τη θέση που διατύπωνε τον Μάρτιο. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Και οι δύο συγκυρίες αφορούν το μιντιακό τοπίο και τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών που πλήττονται.
“Να προκύψει δημοκρατικά, μέσω εκλογών, μια άλλη κυβέρνηση, στην οποία να μετέχουν όσοι αποδέχονται το πλαίσιο της αλήθειας και της ιστορικής συνευθύνης. Αυτές είναι οι δημοκρατικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις”, πρότεινε εκ νέου την Κυριακή ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι χρειάζεται συστράτευση των δυνάμεων “που αποδέχονται το ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα”.
Κάλεσε τον Μητσοτάκη να μην σκέφτεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, λέγοντας ότι είναι «μια επικίνδυνη φενάκη». Κάλεσε τη Φ. Γεννηματά να μην έχει αμφιταλαντεύσεις εάν οι κάλπες δείξουν Ν.Δ. αλλά χωρίς αυτοδυναμία, λέγοντας ότι «εξίσου επικίνδυνη είναι και η αμηχανία της συμψηφιστικής ουδετερότητας που αφήνει σε κάποιους άλλους την πρωτοβουλία των κινήσεων και την ευθύνη της διαχείρισης ιστορικών προκλήσεων».
Είπε ότι “κανένα κόμμα που είχε μικρή ή μεγάλη συμμετοχή στην ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης σε κάποια φάση της δεν δικαιούται να κρυφτεί στον κρυψώνα μιας δήθεν νεο-αντιμνημονιακής και νεο-αντισυστημικής δημαγωγίας". 

Αυτή η φράση προφανώς δεν μπορεί να αφορά στα σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του οποίου έχει κάνει σαφές ότι δεν επιθυμεί. 

Άλλωστε ο Ευ. Βενιζέλος ήταν αυτός που είχε “μαλώσει” τη Φ. Γεννηματά όταν μετά από συνάντησή της με συνδικαλιστές είχε χρησιμοποιήσει ρητορική που -κατά τον ίδιο- δεν συνάδει με τον μεταρρυθμιστικό τόνο που θέλει να δίνει η “Δημοκρατική Συμπαράταξη”.
Οι λόγοι της συνέχισης της συμπόρευσης της Φ. Γεννηματά με τον Ευ. Βενιζέλο είναι περισσότερο ή λιγότερο ειλικρινείς από τη διακοπή του διαλόγου για συμπόρευσή της με τον Στ. Θεοδωράκη; Με λίγα λόγια, την κρίσιμη στιγμή θα υπερισχύσει (ξανά) η “γραμμή” Βενιζέλου και θα συναντηθούν τελικά όλοι τους υπό τη σκέπη του Κυρ. Μητσοτάκη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου