Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες...




































 











 





 













Η αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου για την υπόθεση του φουσκωμένου ελλείμματος του 2009 φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα στο εσωτερικό της... Ν.Δ. και αναζωπυρώνει μια κόντρα που χρονολογείται από το μακρινό παρελθόν με νέους πρωταγωνιστές: Καραμανλήδες εναντίον Μητσοτάκηδων. 
Αφορμή γι' αυτό το ρεπορτάζ έδωσε ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα press room που έφερε την υπογραφή του πρώην εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., επί ηγεσίας Σαμαρά, του επανακάμψαντος στη δημοσιογραφία Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος έχει περάσει στο «καραμανλικό στρατόπεδο» της Ν.Δ. 
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα κατήγγειλε ουσιαστικά το γεγονός ότι, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ν.Δ. δεν εξέδωσε την πρώτη μέρα καμία ανακοίνωση για την αναψηλάφηση της υπόθεσης του Α. Γεωργίου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων, αρνήθηκε να πάρει θέση και παρέπεμπε στις «αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τις οποίες δεν σχολιάζουμε».
Τελικά, το πρωί της Τετάρτης, κατόπιν των έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων, το Γραφείο Τύπου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επετέθη στο ΠΑΣΟΚ, με μνεία στον πρώην ηγέτη του, Γ.Α. Παπανδρέου.
Ελεγε η ανακοίνωση: «Ακόμη ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου, νυν Προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ. Και, δυστυχώς, για το ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση». 
Για να φτάσουμε όμως εδώ είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο. 
Ο πρώτος που αντέδρασε στην απόφαση του κόμματος να μην εκδώσει ανακοίνωση ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, με ένα υπαινικτικό προς την ηγεσία του κόμματός του tweet: «Μετά το “χαστούκι” του Αρείου Πάγου στον περιβόητο κ. Γεωργίου ήρθε η ώρα της μιας και μοναδικής εξεταστικής επιτροπής, αυτής για το “πώς μπήκαμε στο μνημόνιο...”» έγραψε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και άλλων στελεχών που βρίσκονται πολύ κοντά στον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. 
Γιατί όμως το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός στη Ν.Δ.;
Αλλωστε ο Α. Γεωργίου ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επιλογή του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν «κολλητός» του άλλου πρώην πρωθυπουργού, του Γ.Α. Παπανδρέου.
Ποιος λοιπόν ο λόγος η Ν.Δ. να υπερασπίζεται διά της σιωπής της τον συγκεκριμένο άνθρωπο

Οι ρίζες είναι βαθιές 

Κατ' αρχάς η καραμανλική πλευρά θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ της περιόδου Παπανδρέου, όταν η χώρα μπήκε στη μέγκενη των μνημονίων της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέδωσε όλες τις ευθύνες για το γεγονός στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή. 
Με την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Γεωργίου, λένε οι φίλοι του Κ. Καραμανλή, αποδεικνύεται ότι οι ευθύνες ήταν κυρίως των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου.
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρος του όλου της παράταξης, θα έπρεπε να πάρει θέση και να υπερασπιστεί τον προκάτοχό του.
Παραδέχονται βέβαια ότι επί κυβερνήσεων Καραμανλή δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα.
Παρά ταύτα, θα περιμέναμε, τονίζουν, να υπάρχει μια συνέχεια και να επιδειχθεί μια συνέπεια στη γραμμή της Ν.Δ. 
Αντ' αυτού όμως ο κ. Μητσοτάκης, με το που ανέλαβε τα ηνία ως πρόεδρος του κόμματος, επέλεξε να παραστεί στο συνέδριο της Δράσης του Θ. Σκυλακάκη.
Δεν ήταν βέβαια παρών, καθώς άργησε να πάει, την ώρα που ο πάλαι ποτέ τσάρος της Οικονομίας επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη (του πατρός επιτίμου Κωνσταντίνου), Στ. Μάνος, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Κ. Καραμανλή.
Αλλά και όταν το πληροφορήθηκε εκ των υστέρων, λένε, δεν πήρε θέση. 
Οι πιο καχύποπτοι μάλιστα ως προς αυτό το περιστατικό αποδίδουν την καθυστέρηση της προσέλευσης Κυριάκου στο συνέδριο της Δράσης στο ενδεχόμενο να ήξερε εκ προοιμίου όσα θα έλεγε ο Στ. Μάνος και να κράτησε τα... προσχήματα. 
Πολλώ δε μάλλον που, όπως από τότε διαφάνηκε, σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ν.Δ. με τη Δράση και άλλα συναφή πρόσωπα και σχήματα - βλέπε Θ. Τζήμερος, όπως έχει αφήσει επανειλημμένα να διαφανεί ο νυν αρχηγός. 
Μια άλλη αιτία για τη μη έκδοση ανακοίνωσης από την πρώτη μέρα είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει ανοιχτές θύρες και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το Ποτάμι.
Εξ ου και η ρητή αναφορά στον Γ. Α. Παπανδρέου. 
Οι πιο «κακεντρεχείς»... δικαιολόγησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη λέγοντας πως «ξέρει ότι το εκλογικό ταβάνι της Ν.Δ. δεν πάει πάνω από 28% και θέλει οπωσδήποτε να γίνει πρωθυπουργός. Τι να κάνει λοιπόν, πρέπει να κρατήσει όλες τις πιθανές συνεργασίες ανοιχτές για μετά». 
Αν το πάμε όμως ακόμη πιο πίσω, στην περίοδο 2004-2009, όταν ο Κ. Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός, θα δούμε, λένε καλά γνωρίζοντες το νεοδημοκρατικό τοπίο, ότι οι ρίζες είναι ακόμη βαθύτερες. 
Στον Κυριάκο τότε ο Καραμανλής δεν είχε δώσει καν ένα υφυπουργείο.
Το δικαιολογητικό ήταν «δεν μπορεί στην κυβέρνηση να έχω δύο υπουργούς από την ίδια οικογένεια».
Και ήταν αδύνατον να μην υπουργοποιούνταν η Ντόρα Μπακογιάννη. 
Εκτοτε, λένε οι ίδιοι, ο Κυριάκος, αν και Κρητικός, το κράτησε «μανιάτικο».
Στην αέναη κόντρα του με τον Καραμανλή ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία της Ν.Δ. στήριξε τον Β. Μεϊμαράκη.
Και παρότι ηττήθηκε από τον Κυριάκο στην περιφέρεια που, μέχρι πρότινος, έλεγχε απόλυτα, τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. του «το φυλάει».
Και τώρα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να το δείξει και εμπράκτως. 
Για να μην ξεχάσουμε τον έτερο πρώην, τον Αντ. Σαμαρά: Εκείνος, λένε, δεν πήρε θέση διότι συμβαίνει να είναι προσωπικός φίλος του Α. Γεωργίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου