http://www.typologies.gr/spatales-ke-misthi-20-000-evro-gia-tin-elit-tin-ora-pou-to-mega-katerree/
Η απουσία του MEGA είναι τεράστιας σημασίας και καθοριστική για τις εξελίξεις στα ΜΜΕ, καθώς συνδέεται με 3 μεγάλους ομίλους, τον ΔΟΛ, τον Πήγασο και τον Βαρδινογιάννη. Ούτε στα καλύτερα όνειρά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον αποκλεισμό του καναλιού από τον διαγωνισμό και τα απίστευτα λάθη στην οικονομική λειτουργία της Τηλέτυπος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και το 2010 που ήταν ένα μικρό κόμμα, χτυπήθηκε αλύπητα από το MEGA. Οι οπαδοί του έχουν εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια για το κανάλι. Μπορεί η κυβέρνηση, ακόμη και σιωπηλά, να ήθελε το κλείσιμο του MEGA, δεν παύει να ισχύει όμως ότι, αν οι μέτοχοι του καναλιού ήθελαν να σώσουν την εταιρεία, αρκούσε από το 2012 η επεξεργασία ενός νέου business plan, όταν και πιστοποιήθηκε με κάθε τρόπο το οικονομικό πρόβλημα του καναλιού διά της έκδοσης του ομολογιακού δανείου των 98 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα μηνύματα εστάλησαν το 2009, όταν η Τηλέτυπος κατάφερε να λάβει ομολογιακό δάνειο χωρίς εγγυήσεις.
Η πολιτική αυτοχειρίας που ακολούθησε το κανάλι πιστοποιείται και από τα νούμερα. Στους δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς από τις τράπεζες εκτιμάται πως έχει ποσό έως και 25 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερβαίνει τους στόχους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Αν είχε γίνει διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές ή αλλαγή του εσωτερικού τρόπου λειτουργίας με φθηνότερες παραγωγές, το όφελος στη πορεία θα ήταν 20 εκατ. ευρώ. Η εκ νέου διαπραγμάτευση με τη Sony Pictures είχε ως αποτέλεσμα το «κούρεμα» των υποχρεώσεων κατά 4 εκατ. ευρώ, (από τα 10 εκατ. ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ), και της ετήσιας μείωσης του συμβολαίου στο 1 εκατ. ευρώ.
Ακόμη και πριν σταματήσει το MEGA να μεταδίδει ειδήσεις, είχε συμβόλαια της τάξης των 20.000 ευρώ, των 15.000 ευρώ και των 10.000 εν μέσω Μνημονίου. Οι άνθρωποι που από τον «άμβωνα» του MEGA διακήρυτταν πως όλοι οι υπόλοιποι στη χρεοκοπημένη χώρα θα έπρεπε να ζουν με 3 και 60, αμείβονταν πλουσιοπάροχα, την ώρα που το κανάλι δεν είχε χρήματα να πληρώσει τις δόσεις που χρωστάει.
Το κορυφαίο σφάλμα όμως το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα ήταν το 2012, όταν η Τηλέτυπος δέχτηκε να «παρκάρει» ένα ποσό 10 εκατ. ευρώ στις τράπεζες ως εγγύηση για το δάνειο που έλαβε. Αν αυτό είχε χρησιμοποιηθεί για τους τόκους, σε συνδυασμό με την περιστολή των δαπανών εντός της εταιρείας, ίσως το MEGA να ήταν οριακά κερδοφόρο, έχοντας τη δυνατότητα να διεκδικήσει μία από τις άδειες, κόντρα στον όποιο κυβερνητικό σχεδιασμό. Οι μέτοχοι όμως είχαν άλλα, ετερόκλητα σχέδια για την εταιρεία… Και στην ουσία το Mega για αυτό ήταν τελειωμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου