Μέσω της προσωπικής σελίδας του στο Facebook, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μετά το αποτέλεσμα της πολιτικής μάχης που δόθηκε στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.
Ο γνωστός δημοσιογράφος σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής:
“Ακόμα μία «ήττα Τσίπρα» που γίνεται …νίκη
Νίκος Παναγιωτόπουλος
«Πολιτική ήττα Τσίπρα» ή «η πρώτη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης» είναι οι τίτλοι του αντιπολιτευομένου τύπου που αναπαρήγαγαν το κοινό συμπέρασμα των πολιτικών αρχηγών που βρέθηκαν απέναντι στην πρόταση του πρωθυπουργού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Οι αριθμοί της κοινοβουλευτικής μάχης όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να αντιστρέψουν την πολιτική αριθμητική δεν δικαιολογούν το επιχείρημα της πολιτικής ήττας.
Οι αριθμοί της κοινοβουλευτικής μάχης όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να αντιστρέψουν την πολιτική αριθμητική δεν δικαιολογούν το επιχείρημα της πολιτικής ήττας.
Σαφώς και η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο των 200 ψήφων, ωστόσο νόμος του κράτους από σήμερα είναι η απλή αναλογική. Δεν θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές αλλά από τις μεθεπόμενες, αυτό όμως δεν διαφοροποιεί τη δύναμη των αριθμών που διαμορφώνουν ένα πολιτικό περιβάλλον με προοδευτικό πρόσημο.
Και μάλιστα με τη ΧΑ να μην παίζει κανέναν ρόλο και με την αποχή της να βγαίνει εκτός εξίσωσης πολιτικών αποφάσεων και διαμόρφωσης εξελίξεων.
Είχα γράψει από νωρίς ότι η κυβέρνηση με έξυπνο τρόπο έβαλε στην πολιτική άλγεβρα τους 200 που θα ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο που πρότεινε ο Τσίπρας ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με αυτόν.
Άρχισε η κουβέντα για τις σκοπιμότητες ή την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, άλλοι άρχισαν να επιχειρηματολογούν για τη ψήφο των ομογενών αλλά κανένας δεν μπόρεσε πολιτικά να αποκρούσει με επιχειρήματα ουσίας την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Και φυσικά αυτό δεν ισχύει για τη ΝΔ και τις δεξιές συντηρητικές δυνάμεις, αυτές είχαν όλα τα δίκια με το μέρος τους να υπερασπιστούν το δικό τους εκλογικό σύστημα.
Και βέβαια για τα περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω» δηλαδή η κ. Γεννηματά ή ο κ. Θεοδωράκης είναι «μητέρες Τερέζες» της πολιτικής.
Ο νέος εκλογικός νόμος είναι για τις μεθεπόμενες εκλογές αλλά είναι πλέον και εργαλείο πολιτικό στα χέρια του Τσίπρα.
Μέσα από το εκλογικό σύστημα, η κυβέρνηση έβαλε τα θεμέλια για να χτίσει τις συμμαχίες του μέλλοντος. Αντιθέτως, ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ αυτομάτως ταυτίστηκαν με την στρατηγική του Μητσοτάκη.
Επίσης άρχισαν μετά από καιρό, εκτός από την αντιπαράθεση για το μνημόνιο, να μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές και διλλήματα στις ηγεσίες των κομμάτων ώστε να τοποθετηθούν πολιτικά στον κεντροαριστερό προοδευτικό χώρο ή θα κατηγορηθούν ότι συμμαχούν με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους του Μητσοτάκη.
Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, όμως, έφερε στην επιφάνεια τις διαφορετικές απόψεις, οι οποίες υπάρχουν μέσα στα κόμματα, όπως για παράδειγμα στο Ποτάμι, ενώ από την άλλη έφερε σε δεινή θέση την κ. Γεννηματά που προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες, η μία σίγουρα είναι αυτή του κ. Βενιζέλου, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από την παραδοσιακή θέση του κόμματος της υπέρ της απλής αναλογικής.
Στη χθεσινή ψηφοφορία η κυβέρνηση συγκέντρωσε έναν αριθμό βουλευτών που θα μπορούσαν να εκλέξουν ακόμα και Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτι που δεν κατάφερε να κάνει η ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Είναι όλα εύκολα για τον Αλέξη Τσίπρα;
Σίγουρα όχι, η πολιτική του θα κριθεί στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία αλλά από τον ίδιο εξαρτάται αν θα καταφέρει την πολιτική και κυβερνητική διεύρυνση ώστε να αποκτήσει «πνεύμονες» που θα του επιτρέψουν να ολοκληρώσει έναν σκληρό μαραθώνιο που θα τον οδηγήσει στην ολοκλήρωση της τετραετίας το 2019.
Η ΝΔ με 81 ΟΧΙ δεν μπορεί να πανηγυρίζει αλλά να προβληματίζεται γιατί σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις συνεργασιών είναι αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών, το πενιχρό αυτό αποτέλεσμα την περιορίζει και την απομονώνει καθώς δεν μπορεί να εμφανιστεί ως πολιτική δύναμη σύνθεσης και δημιουργίας ευρύτερων συμμαχιών. Καθώς αυτή η δυνατότητα θα είναι, πλέον , καθοριστική στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Χωρίς αφήγημα η αξιωματική αντιπολίτευση και με τακτική ανταρτοπόλεμου επιχειρεί επικοινωνιακές νίκες που προπαγανδίζονται κυρίως από ένα σύστημα διαπλοκής απαξιωμένο στην κοινή γνώμη.
Η ΝΔ, παράλληλα, εγκατέλειψε την πολιτική Καραμανλή κατά των «νταβατζήδων» και πλέον δέχεται καθημερινά τα συγχαρητήρια τους, ενώ αρκετά στελέχη της «υποβάλλουν τα σέβη τους» και γίνονται συνήγοροι τους.
Παρέδωσαν την αποκλειστική χρήση καταπολέμησης της διαπλοκής («Μποργιανς», «Panama Papers», «UBS», «Λαγκάρντ») στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρωτοβουλία των κινήσεων στη Συνταγματική αναθεώρηση αλλά και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων στον Τσίπρα.
Καθημερινά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προβλέπουν για ακόμα μια φορά πτώση της κυβέρνησης και «ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» ακόμα ένας μικρο-παλαιοκομματικός στόχος που αγνοεί το διεθνές περιβάλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας το μήνυμα των «179» στο εξωτερικό,ή με την Τουρκία σε αναβρασμό στα πρόθυρα εμφυλίου, μετά το Brexit και με την Αμερική –Γερμανία –Γαλλία σε προεκλογική τροχιά, παρουσιάζει την Ελλάδα ως νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας.
Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει πολλά αλλά πρέπει να είναι προσεχτική και με λεπτούς χειρισμούς να κινηθεί το επόμενο διάστημα.
Επομένως το αίτημα για εκλογές από τη ΝΔ έρχεται σε σύγκρουση με το επιχείρημα κατά της απλής αναλογικής περί αστάθειας και κυβερνητικής σταθερότητας γιατί πολύ απλά αυτά που θεωρεί αρνητικά με την αλλαγή εκλογικού νόμου μπορεί να τα προκαλέσουν οι πρόωρες εκλογές που ίδια απαιτεί…
Η ήττα από τα πρωτοσέλιδα μπορεί να είναι μελλοντική πολιτική νίκη…”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου