Συντάκτης: Γιώργος Πετρόπουλος
Επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (28-3-2016) η Ακαδημία Αθηνών με την επιστολή της που μας έστειλε ως απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε αναφορικά με την παραχώρηση του «Χρηστικού Λεξικού» της στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ.
Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Θανάσης Βαλτινός, ευθύς εξαρχής, αναφέρεται ότι «το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας συντάχθηκε όχι ως επένδυση που θα απέδιδε τη δαπάνη που χρειάστηκε για τη δημιουργία του, και επιπλέον κέρδος, αλλά για να δοθεί στους Ελληνες ένα πλήρες λεξικό της ομιλούμενης ελληνικής».
Σε άλλο σημείο, η παραπάνω διατύπωση είναι περισσότερο σαφής: «Δεν τέθηκε ποτέ ούτε τίθεται ζήτημα απόσβεσης της δαπάνης εκ μέρους του Κράτους ή της Ακαδημίας όταν πρόκειται για έργα γενικής παιδείας και κυκλοφορίας τους». Το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε παραχώρηση έργου γενικής παιδείας -δηλαδή κρατικής περιουσίας πληρωμένης από τους φορολογούμενους πολίτες- σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως ο ΔΟΛ, δεν φαίνεται να προκαλεί κανέναν προβληματισμό στην Ακαδημία!!!
Το εκπληκτικότερο σημείο στην επιστολή της Ακαδημίας Αθηνών είναι η παραδοχή της ότι παραχώρησε το λεξικό της στo ΒΗΜΑ χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα παρά μόνο με τη δέσμευση ότι αυτό θα κυκλοφορούσε σε εφάπαξ έκδοση (δηλαδή μαζί με την κυκλοφορία της εφημερίδας) σε άψογη εκτύπωση και βιβλιοδεσία.
Κατα λέξη
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται: «Η σύγκλητος της Ακαδημίας κατά τη συνεδρία της 16ης Φεβρουαρίου 2016 παραχώρησε το δικαίωμα της εφ’ άπαξ μόνο έκδοσης και τούτο κατοχυρώθηκε με σύμβαση της οποίας οι όροι εξασφαλίζουν την άψογη εκτύπωση και βιβλιοδεσία του Λεξικού από την εφημερίδα το ‘’Βήμα’’». Τόση γαλαντομία στην παραχώρηση κρατικής περιουσίας στον κ. Ψυχάρη!!!
Βέβαια στην επιστολή προστίθεται ότι «η εφημερίδα [σ.σ. δηλαδή το ΒΗΜΑ] πρόσφερε οικειοθελώς ως προσφορά στο πνευματικό έργο της Ακαδημίας το ποσόν των 20.000,00 ευρώ». Που σημαίνει πως αυτά τα χρήματα δόθηκαν εκτός σύμβασης κι αν δεν τα πρόσφερε το ΒΗΜΑ η Ακαδημία δεν θα έπαιρνε ούτε ένα ευρώ. Αναφορικά με το πότε προσφέρθηκαν αυτά τα χρήματα η Ακαδημία δεν λέει λέξη στην επιστολή της. Αλλά ούτε και ο κ. Βαλτινός ήταν σε θέση να μας πει στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Απλώς ανέφερε ότι τα χρήματα έχουν πάει στο ταμείο του Ιδρύματος.
Η Ακαδημία στην επιστολή της αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα που είχαμε θέσει, γιατί δεν προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έκδοσης του Λεξικού. Μας πληροφορεί μόνο ότι το ΒΗΜΑ ζήτησε τα δικαιώματα έκδοσης στις 29 Ιανουαρίου 2016 και προσθέτει: «Υπήρχε χρόνος για οιονδήποτε που ήθελε να κάνει παρόμοια πρόταση».
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι προτάσεις γίνονται όταν οι προσφορές είναι γνωστές στους ενδιαφερόμενους. Η Ακαδημία ουδέποτε γνωστοποίησε ότι ήταν στις προθέσεις της να παραχωρήσει τα δικαιώματα -έστω και εφάπαξ- έκδοσης του Λεξικού. Κάτι που όφειλε να κάνει από τη στιγμή που το αποφάσισε.
Λίγο... συμπληρωμένο
Αναφορικά με το γεγονός ότι το ΒΗΜΑ εμφανίζει την έκδοση του Λεξικού που διαθέτει να είναι καλύτερη (γιατί είναι συμπληρωμένη) αυτής που πωλεί η Ακαδημία Αθηνών, στην επιστολή επιχειρείται να υποβαθμιστεί εντελώς το όλο ζήτημα. Συγκεκριμένα σημειώνεται: «Το ότι η εφημερίδα το παρουσίασε [σ.σ. το Λεξικό] ως συμπληρωμένο, τούτο αληθεύει ως προς το ότι έχουν προστεθεί λίγα νέα λήμματα που δεν υπήρχαν όταν συντάχθηκε το Λεξικό. Οι λιγοστές προσθήκες δεν μειώνουν στο ελάχιστο την έκδοση της Ακαδημίας, η οποία εξακολουθεί να έχει το προσόν ότι το λεξικό είναι επίτομο».
Δηλαδή, να υποθέσουμε ότι Ελληνας πολίτης που έχει αποφασίσει να αποκτήσει το Χρηστικό Λεξικό θα προτιμήσει την έκδοση της Ακαδημίας -που είναι, έστω και κατά λίγα λήμματα, χειρότερη- και όχι την έκδοση του ΒΗΜΑΤΟΣ για να μην κουβαλάει πολλούς τόμους;
Ερωτάται η Ακαδημία: Αυτοί που θα αποκτήσουν το λεξικό από το ΒΗΜΑ δεν αφαιρούνται από τους δυνάμει αγοραστές της δικής της έκδοσης; Αυτό δεν συνιστά ζημιά για το κράτος και για την ίδια την Ακαδημία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου