Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Public Issue: Το προσφυγικό καταλύτης κοινωνικών εξελίξεων











http://www.avgi.gr/article/6373547/public-issue-to-prosfugiko-katalutis-koinonikon-exelixeon


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Χαρακτηριστικά ανοικτής κοινωνίας εμφανίζει η (παραδοσιακά συντηρητική) ελληνική όσον αφορά τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, που δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής. Παρά το αρνητικό επικοινωνιακό μπαράζ και την αρνητική στάση της Τουρκίας και των βορείων γειτόνων που επιβαρύνουν την κατάσταση στη χώρα μας, οι Έλληνες δεν νιώθουν ως απειλή τους πρόσφυγες, ενώ είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα έως και 50.000 πρόσφυγες.
Όλο και περισσότεροι θεωρούν το προσφυγικό ως το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Στην σχετική ερώτηση οι απαντήσεις για το προσφυγικό εκτινάχθηκαν από το 28% στο 48% μέσα σε ένα μήνα. Βεβαίως το οικονομικό παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα (60% από 57%) και ακολουθούν το προσφυγικό, η ανεργία (29% από 35%), η λειτουργία του πολιτικού συστήματος (14% από 19%), το κοινωνικό κράτος (12% από 17%) και το εισόδημα (15% από 12%).
Ειδικά όσον αφορά το προσφυγικό οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα μονιμότερο θέμα (70% έναντι 29% που το θεωρεί προσωρινό) και δεν το αντιλαμβάνονται αναφανδόν ως απειλή: το 45% δεν τους θεωρεί απειλή και το 47% τους θεωρεί. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερωτήματα για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση, καθώς διαμορφώνονται πλειοψηφίες βασιζόμενες στο ρεαλισμό. Την άποψη να τους δεχθεί όλους ή τους περισσότερους υποστηρίζει το 26% και το 28% θέτει προϋποθέσεις γι' αυτή την πολιτική, ενώ αντίθετο είναι ένα μπλοκ του 44%.
Και στο ερώτημα πόσους πρόσφυγες μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα οι περισσότερες απαντήσεις είναι στις κατηγορίες μέχρι 50.000. συγκεκριμένα 1-10.000 λένε το 36% των ερωτηθέντων και 10.000-50.000 το 21%, ενώ 9% λέει 50.000-100.000 πρόσφυγες. Αντίθετα «κανέναν» απαντά το 22%. Σημειώνεται ότι, με βάση την κομματική ένταξη, στις κατηγορίες έως 50.000 πρόσφυγες περισσότεροι είναι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ...
Σημειώνεται ότι το 78% των ερωτηθέντων δεν έχει δει πρόσφυγα στην περιοχή του και το 70% θεωρεί ότι η μονιμότερη εγκατάστασή τους θα δημιουργούσε πρόβλημα. Επίσης δεν ελπίζει στην Ε.Ε.: το 72% πιστεύει ότι είναι απίθανο να υπάρξει ευρωπαϊκή πολιτική και το 63% ότι τα ελληνικά συμφέροντα είναι κοινά με λίγες ευρωπαϊκές χώρες.
Το προσφυγικό έχει παροξύνει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνα με τους πολίτες. Μπορεί η πλειοψηφία (60%) να θεωρεί ότι οι σχέσεις είναι ίδιες, αλλά το ποσοστό τον περασμένο μήνα ήταν (70%) και αυξήθηκε αυτό όσων πιστεύουν ότι χειροτέρευσαν (από 21% πήγε στο 34%). Μάλιστα το 25% εκτιμά ότι το προσφυγικό είναι το σημαντικότερο ελληνοτουρκικό πρόβλημα, όταν τον Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν 2%. Πάντως το σημαντικότερο είναι το Αιγαίο (60% από 68%).
Ακόμη και την αντίληψη για τους διεθνείς θεσμούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ) επηρέασε το προσφυγικό. Για τον ΟΗΕ έχει πια αρνητική άποψη το 53% των πολιτών και θετική το 41%. Και για το ΝΑΤΟ αρνητική γνώμη έχει το 60% έναντι του 35% που έχει θετική, ενώ ανάλογα είναι τα ποσοστά στην ερώτηση αν έχει ωφεληθεί η Ελλάδα από τη συμμετοχή στη συμμαχία: όχι 59%, ναι 32%. Υπογραμμίζεται ότι μοιρασμένες είναι οι γνώμες στο θέμα των ΝΑΤΟϊκών περιπολιών στο Αιγαίο: όχι λέει το 49% και ναι το 43%., αλλά στο ναι είναι το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού...
Η άθροιση πολλών προβλημάτων επιβαρύνει και το κοινωνικό κλίμα, όπου επικρατούν αρνητικά συναισθήματα: απογοήτευση 25%, οργή/αγανάκτηση 23%, ανησυχία / άγχος 20%, λύπη / στενοχώρια 11%, ντροπή 9%, ελπίδα / αισιοδοξία έχει το 5%... Αυτά εκφράζονται και στην εκτίμηση του κόσμου για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση έχει το 88% των ερωτηθέντων και για την αντιπολίτευση το 85%. Άρα το πολιτικό σύστημα δεν δίνει λύση στα προβλήματα του πολίτη...
Η έρευνα της Public Issue είναι πανελλαδική, σε δείγμα 1.014 ατόμων, και διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 9 έως τις 16 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου