Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ζορό των πλουσίων Αυτόν ακριβώς τον ρόλο, του υπερασπιστή του "στάτους κβο άντε", έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ένας Ζορό των πλουσίων...
























Να παραχθεί πρώτα πλούτος ώστε να ωφεληθούν και οι ασθενέστερες τάξεις (των οποίων οι συντάξεις πρέπει ώς τότε να περικοπούν) ήταν η συνταγή ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης που κόμισε στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης, αποθεούμενος από μια κλάκα στελεχών του κόμματός του που εμφιλοχώρησαν στην εκπομπή ως "συμπολίτες μας που θέλουν να κάνουν ερωτήσεις".
Λοιπόν, για όσους δεν το κατάλαβαν, το πολιτικό προσωπικό του αστισμού στα Νότια Βαλκάνια παραμένει προσκολλημένο στα βολικά γι' αυτό Ριγκανόμικς και ειδικά στη μητέρα όλων των μουφών που ακούει στο όνομα Trickle Down Economics, το οποίο χονδρικά λέει ότι ο πλούτος, υπερχειλίζοντας από τους πλούσιους, θα... ποτίσει και τους φτωχούς. Τη διακεκοσμημένη αυτή απάτη την απορρίπτει όμως πλέον ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ, ο θεματοφύλακας της οικονομικής ορθοδοξίας. Ενδεικτικό το tweet της Κ. Λαγκάρντ ότι "πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, διότι τα οφέλη των υψηλών εισοδημάτων τείνουν να πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω", με το οποίο εισήγαγε την έκθεση με τίτλο "Αιτίες και συνέπειες της εισοδηματικής ανισότητας". Διαβάζουμε εκεί ότι "η αύξηση των εισοδημάτων των φτωχών και της μεσαίας τάξης αυξάνει την ανάπτυξη, ενώ η αύξηση του εισοδήματος του 20% των πλουσίων έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη ανάπτυξη, που σημαίνει ότι, όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τα οφέλη δεν διαχέονται προς τους φτωχότερους" (Causes and Consequences of Income Inequality: A Global Perspective).
Και φυσικά, προϋπόθεση για να προσχωρήσει κανείς στην αντίληψη της δημιουργίας "νέου πλούτου" είναι να "ξεχάσει" τον ήδη υπάρχοντα. Να πει "ό,τι έγινε μέχρι σήμερα, περασμένα ξεχασμένα" ή να πάει στο πιο αισιόδοξο "να αφήσουμε το χθες και να κοιτάξουμε το σήμερα". Δηλαδή να αφήσει στην ησυχία του τον ήδη συσσωρευμένο πλούτο και τους όρους με τους οποίους δημιουργήθηκε, (σκάνδαλα, φοροδιαφυγή, φοροαπαλλαγές στα υψηλά εισοδήματα, κρατικοδίαιτος πελατειακός καπιταλισμός) και να πάμε για άλλα.
Αυτόν ακριβώς τον ρόλο, του υπερασπιστή του "στάτους κβο άντε", έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ένας Ζορό των πλουσίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου