Με θλίψη, με θυμό, αλλά και με μαχητικότητα, ο νεαρός ηθοποιός σήμερα το βράδυ στο πεζοδρόμιο της Αγίου Κωνσταντίνου, ζητούσε εξηγήσεις και κατηγορούσε όσους φίμωσαν το Εθνικό Θέατρο. Δεν ήταν ο μόνος από τους 1.000 και πάνω συγκεντρωμένους που διαμαρτυρόταν μεγαλόφωνα για τη λογοκρισία που άσκησε το Εθνικό στην παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του «Η ισορροπία του Nash».

 Ηταν ωστόσο μια τόσο δυναμική φιγούρα, και σε τόση αντίθεση με τους γύρω του, συνεργάτες του θεάτρου επίσης, που κοίταζαν μουδιασμένοι και αποσβολωμένοι, ώστε έμενες να τον ακούσεις.
Ενας νέος άνθρωπος,- δεν έχει σημασία η ταυτότητά του-, που τα έβαζε εν βρασμώ ψυχής με όσους του πάτησαν την αξιοπρέπειά του. Κι εκείνος, όπως και άλλοι συντελεστές της παράστασης που ήταν στο μεγάλο πηγαδάκι της χτεσινής διαμαρτυρίας, μιλούσαν σε υπεύθυνους του θεάτρου.
 (Οχι τον Στάθη Λιβαθηνό, που δεν εμφανίστηκε. Ούτε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που κι αυτά δεν έκαναν τον κόπο να προσέλθουν. Προφανώς, επειδή έγινε αυτό που ήθελαν: να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, που έχει ξεκινήσει με τον διορισμό του). 
Θα μπορούσαν να φυλάξουν τις θεσούλες τους οι ηθοποιοί. 
Προτίμησαν να ποιήσουν ήθος, να προασπιστούν την ελευθερία της τέχνης. 
Τα λόγια τους θα μπορούσαν να παρασταθούν σαν καυτός, οργισμένος μονόλογος σε όποια σκηνή θεάτρου. Εκτός, ίσως, πλέον από τη σκηνή της πρώτης κρατικής μας σκηνής. Τι- περίπου- είπαν;
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Δεν έχεις δικαίωμα, Εθνικό Θέατρο, να υποχωρείς. Δεν έχεις δικαίωμα να φοβάσαι. Δεν έχεις δικαίωμα να παίρνεις αποφάσεις που θα αποτελέσουν δεδικασμένο, χωρίς να με ρωτήσεις. Με αφορούν τόσο η ελευθερία της τέχνης όσο και η απελευθέρωση από τον φόβο. 
Σε αυτή την παράσταση έπαιζα, μην αποφασίζεις για εμένα χωρίς εμένα.
Σε μάλωσε η αμερικανική πρεσβεία; Κατέθεσαν εναντίον μας ερωτήσεις στη βουλή τα χρυσαύγουλα; Διαμαρτυρήθηκε γνωστή πολιτική οικογένεια για να σε εκφοβίσει; 
Πες όχι. 
Και φώναξε τον κόσμο να σε στηρίξει, μαζί με τα κινήματα. 
Εκτοξεύουν απειλές εναντίον μας; 
Πάρε την αντιτρομοκρατική και κάλεσε τον κόσμο να έρθει περιφρούρηση στο πεζοδρόμιο. Μας έκαναν bullying, αλλά τιμωρήσατε εμάς. Αφού πήρατε τέτοια απαράδεκτη απόφαση, αφού υποχωρήσατε, να παραιτηθείτε.
Πολύ «μαζεμένοι», άνθρωποι από θέσεις ευθύνης του Εθνικού Θεάτρου προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. 
Ωστόσο, όσο και αν υπήρχε ένταση, δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο μεταξύ όσων έκαναν τον διάλογο, στον οποίο τελικά πήρε μέρος και το κοινό. 
Αυτό που ωστόσο έγινε ξεκάθαρο ήταν πως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί για όσες μέρες είχε προγραμματιστεί. 
Το μόνο κακό ήταν πως οι διαμαρτυρόμενοι δεν σκέφτηκαν να παρουσιάσουν ένα μικρό απόσπασμα από αυτήν, στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εθνικό Θέατρο και στη συνέχεια πήγε πορεία στο ΡΕΧ, όπου στεγάζεται η Πειραματική Σκηνή.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ηταν εκεί ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες, ήταν συνδικαλιστές, ήταν θεατές, ήταν μαχητές της ελευθερίας. Μονάχα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε αντιληπτή, αν και είχε απευθύνει κάλεσμα για τη συγκέντρωση.
Ευφάνταστα και τα πανώ. Το ένα έγραφε: Οχι στη νεκρανάσταση της Ιεράς Εξέτασης. Να μην αφήσουμε το κακαρθισμό να ακουμπήσει την τέχνη». Και το άλλο: «Ο φόβος δεν θα νικήσει».
Ποιος θα νικήσει; Δυστυχώς, σε καμία περίπτωση η ελευθερία, η τέχνη ακόμα και η εθνική ανεξαρτησία. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται μετά από πιέσεις σκοτεινών κύκλων ανοίγουν τον δρόμο της μόνιμης υποχώρησης. 
Σε μια υπόθεση όπου όλοι νίπτουν τας χείρας τους και κανείς δεν έχει τα κότσια να παραδεχτεί ότι αυτός έδωσε την εντολή να κατέβει η παράσταση, θύμα μπορεί να είναι αυτός που υπέκυψε. Αλλά μπορεί και όχι. Θα το δούμε τον Μάιο, με την ανανέωση θητειών…
ethniko1