Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Το Ποτάμι κοντά στο αδιέξοδο










































































Η επιστροφή του Δημήτρη Τσιόδρα στον ΣΚΑΙ συνοψίζει το πρόβλημα του Ποταμιού: Οταν ούτε ο εκπρόσωπος τύπου δεν πιστεύει πια στην προσπάθεια, τότε τι μέλλον έχει ένα νέο κόμμα που έχασε την ορμή του τόσο γρήγορα (και αφού άλλαξε πέντε εκπροσώπους μέχρι τώρα!).
Πίσω από τη βιτρίνα υπάρχει εικόνα διάλυσης. 
Οχι μόνο στενοί συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη, όπως ο Θ. Σκόκος και ο Ν. Γιατρομανωλάκης έχουν αποστασιοποιηθεί, αλλά επίσης βουλευτές και στελέχη κοιτάζουν ήδη αλλού αναζητώντας τη συνέχεια στην πολιτική τους διαδρομή. 

Η ανάδειξη νέας ηγεσίας της ΝΔ μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις, ειδικά αν κερδίσει ο Κ. Μητσοτάκης που θεωρείται ότι εύκολα θα πάρει μαζί του τον Χ. Θεοχάρη, την Α. Λυμπεράκη, τον Θ. Σκυλακάκη και άλλους συνεργαζόμενους με φιλελεύθερο προφίλ. 

Αλλά και να μην κερδίσει, δύσκολα θα συγκρατηθούν οι σκληρά αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις του Ποταμιού που μπορεί να επιλέξουν τη συστράτευση με τον άλλο ισχυρό πόλο του πολιτικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης έχει προτείνει στον Στ. Θεοδωράκη τη διάθεση του κόμματος στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς δηλαδή δεσμεύσεις για την ηγεσία, το όνομα κοκ. 

Την ίδια άποψη έχουν η Α. Διαμαντοπούλου, ο Φ. Σαχινίδης και άλλοι που δραστηριοποιούνται ακόμη στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς,  ενώ για ένα ελληνικό Επινέ έχει μιλήσει με τον τρόπο του και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, παρόλο που ούτε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά δείχνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τα ιερά και τα όσια του κινήματος στο όνομα του «νέου».

Αυτή η πίεση που ασκείται στον Στ. Θεοδωράκη έχει σημασία γιατί δείχνει αποσυσπείρωση ενόψει του προγραμματισμένου για τον Φεβρουάριο συνεδρίου, στο οποίο προσβλέπει ο επικεφαλής του Ποταμιού προκειμένου να σηματοδοτηθεί κάποια επανεκκίνηση.

Ωρα ασφαλιστικού
Οι δημοσκοπήσεις έχουν χάσει την αξιοπιστία τους λόγω του φιάσκου πριν από τις τελευταίες εκλογές όμως είναι πάντα δυσάρεστο για ένα κόμμα να δείχνουν οι μετρήσεις δυναμική εξαϋλωσης. 
Το Ποτάμι έπεσε στις εκλογές από το 6% στο 4% και τώρα εμφανίζεται να κινείται ακόμη και κάτω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Η συζήτηση για τις αιτίες της υποχώρησης είναι διαρκής στο παρασκήνιο αλλά δεν συμφωνούν όλοι στα γιατί και στα πώς. Το τελευταίο που διχάζει είναι η στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 
Οι αντιθέσεις έγιναν δημόσιες μετά από άρθρο του καθηγητή Γ. Παγουλάτου στην Καθημερινή, ο οποίος εισηγήθηκε θετική στάση, για να του απαντήσουν -επίσης αρθρογραφώντας- άλλα στελέχη που διαφώνησαν.
Τελικά, ο Στ. Θεοδωράκης προσπάθησε να αποτρέψει τη συνέχιση της δημόσιας αντιπαράθεσης και φέρεται σε συσκέψεις και συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του «παρών», κάτι που δεν αποδέχεται το σύνολο των βουλευτών. 
Από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη κατατεθεί το νομοσχέδιο όλα αυτά φαίνονται πρόωρα, αλλά δεν είναι αφού οι ζυμώσεις που γίνονται στο εσωτερικό των κομμάτων δεν αφορούν την ουσία του νομοσχεδίου αλλά το ρίσκο για την πολιτική σταθερότητα εάν το σύνολο της αντιπολίτευσης καταψηφίσει.
Έτσι, το Ποτάμι φτάνει ξανά στο κρίσιμο θέμα της στάσης του απέναντι στην κυβέρνηση με τον Στ. Θεοδωράκη να κατηγορείται από αρκετές πλευρές ότι το κόμμα του πλήρωσε στις εκλογές τον θετικό τρόπο με τον οποίο θεωρούν ότι ο ίδιος είχε αντιμετωπίσει τον πρωθυπουργό στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου