Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Καράβια απελπισίας από την Ουγγαρία

 
  Περίπου 4.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής από την Ουγγαρία στα σύνορα της Αυστρίας, ενώ μπορεί ο αριθμός να υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή αστυνομία.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι οι Ούγγροι (...) αρνούνται να επιτρέψουν στα λεωφορεία μας να εισέλθουν στο έδαφός τους και να πάρουν τους πρόσφυγες», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στην αυστριακή επαρχία Μπούργκενλαντ, Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ.
«Τους προτείναμε να φέρνουν απευθείας τους πρόσφυγες στα τρένα, ή στον καταυλισμό (στην αυστριακή πλευρά), αλλά απλώς σταματούν τα λεωφορεία στην ουγγρική πλευρά και όλοι πρέπει να κατέβουν μέσα στην βροχή», πρόσθεσε.
Τώρα λειτουργεί μια έκτακτη σιδηροδρομική υπηρεσία για τη μεταφορά με το τρένο των προσφύγων από τα αυστριακά σύνορα στην Βιένη, ενώ δρομολόγια πραγματοποιούν προς την αυστριακή πρωτεύουσα από την αυστριακή μεθόριο με την Ουγγαρία και 20 λεωφορεία.
AP Photo/Christian Bruna

Τα πρώτα λεωφορεία

Νωρίτερα σήμερα είχαν αρχίσει να φτάνουν στην Αυστρία τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες από την Ουγγαρία, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ της Αυστρίας και της Γερμανίας να επιτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
Χθες οι ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα μεταφερθούν λεωφορεία στην αυστριακή μεθόριο. Η απόφαση αυτή ελήφθη από την Ουγγαρία μετά την επιβεβαίωση του καγκελαρίου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ότι η χώρα του και η Γερμανία συμφώνησαν να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην Ουγγαρία.
Για την υποδοχή σήμερα των προσφύγων που αναμένεται ότι θα φτάσουν στην αυστριακή πλευρά των συνόρων έχουν κινητοποιηθεί οι δυνάμεις της τάξης και ο Ερυθρός Σταυρός, δήλωσε παράλληλα ο Βέρνερ Φάσινγκ, ένας εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας.
Εκτός από τα τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί, όπως και την επαγρύπνηση των εργαζομένων στις ιατρικές εγκαταστάσεις, οι αρχές έχουν δεσμεύσει 600 κλίνες στον τομέα του Νίκελσντορφ για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που θα φτάνουν εκεί ενώ και οι γειτονικές περιοχές έχουν κινητοποιηθεί για την φιλοξενία των προσφύγων, πρόσθεσε ο Φάσινγκ.
Οι πρόσφυγες που θα το θελήσουν θα μπορούν εξάλλου να καταθέσουν αμέσως μόλις φτάσουν μια αίτηση χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, κατέληξε ο ίδιος.
AP Photo/Christian Bruna

Διχασμένη η Ε.Ε. παρακολουθεί το δράμα

Καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» άρχιζαν χθες τη διήμερη, άτυπη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο με το προσφυγικό στο επίκεντρο -εν όψει και των επίσημων ανακοινώσεων των νέων προτάσεων της Κομισιόν από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη, μάλιστα με πρόβλεψη για «πρόστιμα» σε όσες χώρες αρνηθούν να δεχτούν την ποσόστωση στην κατανομή προσφύγων, κατά το «Der Spiegel»- τα σημάδια πλήθαιναν ότι η κατάσταση βρίσκεται πια εκτός ελέγχου.
Τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχωρίζουν τη θέση τους από τα υπόλοιπα 24, απορρίπτοντας το σύστημα ποσοστώσεων για αποδοχή των προσφύγων.
Με κοινή ανακοίνωση τους, οι τέσσερις πρωθυπουργοί της Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οποιαδήποτε πρόταση που θα οδηγεί την υιοθέτηση υποχρεωτικών και μόνιμων ποσοστώσεων στα μέτρα αλληλεγγύης, είναι μη αποδεκτά».
Υπενθυμίζεται πως την ίδια στάση είχε κρατήσει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός Πολωνίας Ντόναλτ Τούσκ σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ.
Με ασκήσεις επί χάρτου, επιμέρους τακτικούς ελιγμούς και μέσα σε κλίμα παγιωμένου πλέον διχασμού, η Ε.Ε. τρέχει πια πίσω από τις εξελίξεις, καθώς επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στα εδάφη της από τον Β’ Παγκόσμιο κι εντεύθεν.

2 σχόλια: